Obavijesti

News

Komentari 7

'Mladić mi je sina istrgnuo iz ruku, želim svjedočiti u Haagu'

'Mladić mi je sina istrgnuo iz ruku, želim svjedočiti u Haagu'
8

Žene iz udruge Majke Srebrenice i Žepe kažu da im najmilije nitko ne može vratiti, ali se bar nadaju kako će Ratka Mladića na sudu u Haagu stići zaslužena kazna

VIDEO

Kada Hotić iz Srebrenice u četvrtak ujutro pred kućom je našla dvije djeteline sa četiri lista. U genocidu u Srebrenici izgubila je sina, dva brata i muža, i nije vjerovala da je poslije toga nešto može obradovati.

- Kada sam čula da je krvolok Ratko Mladić uhićen, nisam mogla sebi doći. Stajala sam taj dan u Potočarima u njegovoj blizini, kada je došao i vojnicima dao zeleno svjetlo da sve poubijaju. Nikad neću zaboraviti kako im govori: "braćo Srbi, iskoristite ovu priliku koju smo toliko čekali". Nadam se da će taj krvolok i zločinac odgovarati za sve što nam je činio, i da će sud biti brži i ne dozvoliti da prođe nekažnjen - priča nam Kada u prostorijama Udruge "Majke enklave Srebrenice i Žepe". 

Predsjednica Udruge Munira Subašić kaže da joj je Mladić sina otrgnuo iz ruku u Potočarima, 11. srpnja 1995.

- Preklinjala sam ga da mi ne vode sina. Želim svjedočiti u Haagu i reći što sam vidjela, želim pogledati Mladića u oči i reći mu: Sram te bilo! - priča Munira Subašić, dok telefoni u uredu stalno zvone. Ljudi ih zovu i čestitaju, a u Udruzi se pije "slatka" i jede rahat lokum. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako nam kažu žene iz Udruge, njihove najmilije nitko ne može vratiti, niti mogu biti istinski sretne, ali se bar nadaju da će Mladića u Haagu stići zaslužena kazna, da će progovoriti o svemu, i da će suđenje otkriti još lokacija na kojima su skriveni posmrtni ostaci ubijenih u genocidu u Srebrenici. Uvjerene su da su vlasti Srbije cijelo vrijeme znale gdje je Mladić, ali su ipak zahvalne predsjedniku Borisu Tadiću.

- Svaka njemu opet čast, trebalo je hrabrosti učiniti ovakvo nešto, a okružen krvolocima. Ali, sve su to neke političke igre u kojima naši životi njima nisu vrijedni - kaže nam Sabra Kolenović. Ona i druge žene kažu da su ipak najzahvalnije tužitelju  Sergeu Brammertzu, ali kako ih boli činjenica da je Mladić uhićen nakon toliko godina koliko je proveo na slobodi.

"Pravda je pobijedila"

Ovo je velika stvar. Pravda je pobijedila. Mislim da je ovo dobro i za BiH i za regiju. Mi Bošnjaci smo posebno senzibilizirani jer smo ne samo najveće žrtve nego i jer u ratu nismo bili zaštićeni. Srebrenica je bolna uspomena i ne mogu biti euforičan, ali ponos postoji - rekao je Ismet Efendić, koji je izgubio dio obitelji u Srebrenici.

Ekrem Bečirović, predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, rekao je kako se uhićenje Ratka Mladića poklopilo sa konvojem u kojem će sutra oko 450 mladih iz cijele Hrvatske iz Zagreba krenuti za Srebrenicu, gdje će se pokloniti svim žrtvama. 

- To je peti konvoj po redu kojim želimo hrvatskoj, europskoj i svjetskoj javnosti poslati poruku da se zločin ne zaboravi. Sad je na redu da svijet i sud u Haagu kažu svoje. Nadamo se da će Mladić imati pravedno suđenje i da će se dokazati kakav je zločin počinjen.  Sretni smo da se ovo napokon dogodilo, ali moglo je i prije. Uhićenje žrtvama ne može pomoći, ali preživjelima bi mogao donijeti koliki toliki unutarnji mir  - rekao je Bečirović.

Sead Berberović, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice grada Zagreba i Zagrebačke županije rekao je kako je uhićenje enormno zadovoljstvo.

- Mislim da dijelim mišljenje svih Hrvata i građana BiH. Ali moram priznati da je dosta iznenađujuće s obzirom da su se proteklih dana pojavile informacije da će Europska Unija početi pregovore sa Srbijom bez obzira na Mladića. Naravno, pravda time nije zadovoljena, ali su žrtve dobile bar neku satisfakciju. Bilo bi grozno da nije došlo ni do toga.

Jadranka Cigelj, autorica knjige "Apartman 102" o svom logoraškom iskustvu u Omarskoj, živi u Zagrebu: 

- Još ima Ratka Mladića jer se on sam nije skrivao, postojao je netko tko mu je pomagao. Užasno mi je da on bude suđen na istom sudu kao i naši heroji generali jer iza njih ne stoji tisuće mrtvih kao iza Mladića. Suđenje u Haagu će biti toliko razvučeno da će Mladić umrijeti prirodnom smrću prije nego što uopće dođe do presude pa sjetimo se Miloševića i Karadžića. Njima se to suđenje nekako uspije razvući. Žao mi je da taj isti sud sudi ljudima koji su branili svoju domovinu i onima koji su činili krvoprolića i ubijali nedužne ljude.

- Bakira Hasečić, predsjednica udruge iz BiH, "Žena- žrtva rata":

- Rasplakala sam se kad sam prije sat vremena čula da je napokon uhićen Ratko Mladić. Osobno sam jako sretna što je najveći ratni zločinac nakon 2. svj. rata napokon uhićen. Mogli su ga i prije uhititi samo da je bilo političke volje. Vijest sam primila na konferenciji o zaustavljanju zlostavljanja žena u ratnim sukobima u organizaciji Nobel Women's Initiativea iz Ottawe. Mislim da će suđenje na Haškom tribunalu biti brzo i da se neće razvlačiti i raditi cirkus i da će pored svih ovih dokaza pravda biti zadovoljena ako presuda bude genocid. To će biti poruka svijetu da se to više nikad ne ponovi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a