Obavijesti

News

Komentari 121

Mladineo se izvukao: Tužitelji zakasnili podignuti optužnicu

Mladineo se izvukao: Tužitelji zakasnili podignuti optužnicu
3

Sud je odbacio optužnicu protiv Vinka Mladinea (72) i Mihe Zrnića Marinovića (58), koje se teretilo da su oštetili Fond za zaštitu okoliša za više od 46 milijuna kuna

VIDEO

Kada Državno odvjetništvo upiše u upisnik kaznenih prijava da je istraga gotova, u roku od 30 dana mora podići optužnicu. Previdom zamjenika zagrebačkog županijskog odvjetnika to ovaj put nije napravljeno.

Tako sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Tanja Pavelin Borzić, nije imala izbora. Odbacila je optužnicu protiv Vinka Mladinea (72) i Mihe Zrnića Marinovića (58), koje je tužiteljstvo teretilo da su Fond za zaštitu okoliša oštetili za više od 46 milijuna kuna.

- Županijska državna odvjetnica pokrenut će stegovni postupak protiv zamjenica odgovornih za propuštanje roka, nakon čega će Državno odvjetništvo podnijeti Županijskom sudu u Zagrebu prijedlog za obnovu postupka protiv Mladinea - priopćili su iz zagrebačkog tužiteljstva.

Bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mladinea, u ovom slučaju teretili su da je mimo Zakona o javnoj nabavi od sredine 2006. do 22. studenog 2010. s poduzećem Zrnića Marinovića sklopio više ugovora za izvođenje radova na sanaciji bazena crvenog mulja bivše tvornice glinice u Obrovcu. Prema tvrdnjama tužiteljstva, tvrtka Sirovina odlagalište na taj je način od 1. ožujka 2007. godine do 30. studenog 2010. godine fondu ispostavila 29 privremenih situacija za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora u ukupnom iznosu od oko 125 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na temelju toga, tvrdi tužiteljstvo, sklopljena su dva dodatka osnovnom ugovoru, a potom su prema Mladineovu nalogu bile plaćene ispostavljene privremene situacije. Kao protuuslugu za dobiveni posao Zrnić Marinović je u više navrata Mladineu predao najmanje 900.000 kuna. Tužiteljstvo smatra i da je poduzeće Zrnića Marinovića “zaradilo” 36,9 milijuna kuna (bez PDV-a), a fond je oštećen za 46,2 milijuna kuna.

Poslovanje Fonda za zaštitu okoliša počeli su propitivati nakon što je Mladineo u studenom 2010. uhićen u slučaju izvlačenja milijuna iz državnih tvrtki i ustanova preko marketinške agencije Fimi media. U optužnici proizašloj iz afere Fimi media, koju je sud više puta vraćao na doradu, Mladinea terete da je fond oštetio za 1,7 milijuna kuna. Zajedno sa Zrnićem Marinovićem optužen je i u postupku koji se na Županijskom sudu u Zagrebu vodi protiv “kraljice PET ambalaže” Barbare Bešenić, bivše saborske zastupnice HDZ-a.

Uskok ih, s još trojicom, tereti da su se od početka 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru povezali u zločinačko udruženje čiji je cilj bio kroz sustav prikupljanja PET ambalaže sebi i svojim društvima pribaviti milijune kuna tako što su dvostruko naplaćivali PET ambalažu koja nije bila prikupljena i predana koncesionaru, čime su oštetili fond za najmanje 130 milijuna kuna.

Mladinea terete i da je poduzeću Barbare Bešenić neosnovano otpisao dug od 1,3 milijuna kuna, oštetivši za taj iznos Fond na čijem je čelu bio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)