Obavijesti

News

Komentari 28

Mladoj ženki orla u naletu na vlak pukla kralježnica i krilo

Mladoj ženki orla u naletu na vlak pukla kralježnica i krilo
4

S obzirom na to da je orlovo gnijezdo u neposrednoj blizini pruge, pretpostavlja se da je mladoj ptici ovo bio prvi let iz gnijezda te da je stradala zbog neiskustva

VIDEO

Vidjeli smo da orao leti prema nama, strojovođa je smanjio brzinu radnog stroja, ali, nažalost, ptica je udarila u vagon i pala pored pruge.

Ispričali su nam to pružni radnici koji su nakon naleta mladog orla štekavca na vagon odmah zaustavili pružno vozilo. Ispraznili su kartonsku kutiju i nesretnu pticu, koja je stradala na pruzi između Vinkovaca i Gunje, stavili u nju i pozvali pomoć. Najprije ju je pregledao stručnjak iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Iako je kod mladih ptica teško utvrditi spol, stručnjaci vjeruju da je riječ o mladoj ženki orla.

Pavao Dragićević iz Javne ustanove prvim pregledom utvrdio je da je nesretnoj ptici slomljeno krilo, ali su kasniji detaljni pregledi pokazali da su ozljede, nažalost, mnogo ozbiljnije.

Nakon prvog pregleda ptica je prevezena u Zoološki vrt obitelji Milec u Ruščicu, nedaleko od Slavonskog Broda na skrb i daljnje liječenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

– Žao mi je, ali ptica je u jako lošem stanju. Već dva dana snimamo je rendgenom i utvrdili smo da ima slomljeno krilo na dva mjesta, ali i kralježnicu - rekao nam je Mirko Milec, vlasnik ZOO Ruščica.

Pretpostavlja da je riječ o ptici iz ovogodišnjeg legla.

- Krilo bismo još nekako i izliječili, ali s kralježnicom je problem i zbog toga orao ne može stati na noge - naveo je Milec.

- Hranio sam je i uzela je samo onu hranu koju sam joj silom gurnuo u kljun. Ni glavu ne može držati - ispričao nam je Milec.

Mladoj ptici dao je sve potrebne lijekove i infuziju, ali su izgledi za njeno izlječenje, kaže, vrlo mali.

– Rekli su mi da je u blizini pruge orlovo gnijezdo pa je moguće da je ovo bio prvi let ptici koja je zbog neiskustva nastradala. Pratiti ćemo ovih dana što će s njom biti. Kada bismo je uspjeli podići na noge, bilo bi nade da će se izliječiti. Zasad nam ne ostaje ništa više nego čekati –rekao je Milec.

Orao štekavac najveći je orao u Europi i najveći grabežljivac među orlovima. Na žalost, i ugrožena je vrsta i zakonom je zaštićen. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 150 parova. U Milecov zoološki vrt prije nekoliko dana došla je i mlada roda iz Divoševaca, koju su vjerojatno roditelji izbacili iz gnijezda jer je sve manje hrane. Mlada ptica brzo se prilagodila i navikla je jesti iz ruke.

- Vjerujem da ću je uspjeti othraniti, ali će ove godine morati prezimiti kod mene jer sigurno neće biti spremna odletjeti na jug s ostalim rodama. Ona je zasad mezimica u našem ZOO vrtu - rekao je Milec.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina