Obavijesti

News

Komentari 112

Propali su pregovori: Prosvjed ispred Sirele se nastavlja dalje

Mljekari traže od proizvođača da povuku odluku da mlijeko kupuju po cijeni od 2,30 kuna umjesto 2,70 kuna. Boje se da će snižene cijene dovesti do propasti farmera

VIDEO

Mljekari iz Koprivnice stigli su noćas u Zagreb s 15-ak traktora. Ispred Dukata su ih dočekali proizvođači mlijeka koji tamo prosvjeduju od utorka. U srijedu popodne očekuje se dolazak još 60 traktora iz Čakovca, Varaždina i Križevaca. 

Mljekari upozoravaju kako je i prijašnja cijena od 2,70 kuna za litru mlijeka  bila premala, a uz predloženu novu cijenu od 2,30 kuna neće moći preživjeti.

- Danas u Hrvatskoj ima oko 14200 proizvođača mlijeka, a 2003. godine nas je bilo više od 40 tisuća. Okvirna cijena proizvodnje jedne litre mlijeka je 4 kune i 9 lipa, a mi dobijemo 3,68 kuna, kaže Slavko Dubravec, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka križevačkog kraja. 

Mljekari kažu da su troškovi sve veći i da Dukat želi obmanuti javnost pričama da će kupci osjetiti razliku u cijenama.

- Neće oni smanjiti cijene mlijeka u trgovinama već će sebi povećati profit, kažu ogorčeni mljekari.

U Ministarstvu poljoprivrede dogovoren je sastanak Savjeta za mlijeko, a mljekari se nadaju da će se postići dogovor jer tvrde da je trenutno stanje neizdrživo. Ministarstvu su poručili da žele 4 kune i 9 lipa po litri ili će se prosvjedi proširiti diljem zemlje. Iz Dukata kažu kako prosvjedi neće doprinijeti rješavanju problema, već će stvoriti nove.

Mljekari traže od proizvođača da povuku odluku da mlijeko kupuju po cijeni od 2,30 kuna umjesto 2,70 kuna. Boje se da će snižene cijene dovesti do propasti farmera. 

Prema izračunima Agronomskog fakulteta i Hrvatske poljoprivredne agencije, minimalna cijena otkupa litre mlijeka je 3.95 kune, odnosno s tom cijenom proizvođači bi mogli pokriti svoje troškove. Prosječna cijena otkupa mlijeka u Europskoj uniji je 40 centi, što je oko 3 kune, dok je najmanja cijena u Mađarskoj i iznosi 33 centa, odnosno manje od 2.50 kune.  

- U cijeni od 4.09 kune po litri mlijeka uključene su cijene stočne hrane, veterinarskih usluga, plina, struje i goriva, zakupa poljoprivrednog zemljišta, kredit i kamate, cijena uzgoja remontnih grla te usluge laboratorija i analize kvalitete mlijeka. Ispod 3.95 kune nećemo ići, a na sastanku očekujemo konstruktivan razgovor, rekao je Igor Rešetar, predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka. 

Proizvođači također kažu kako Dukat ne govori istinu o tome da su blokirani i da zato ne dolaze po mlijeko.  

- Spavali smo tu, cijelu noć voze, ali niti jedna cisterna mlijeka nije ušla, kažu proizvođači. Dodaju da ne traže ništa što im ne pripada. 

- Samo želimo živjeti od svog rada, ali to trenutno ne možemo. Pogotovo nećemo moći ako cijena bude 2.30 kune, tvrde prosvjednici. 

Prosvjednici u Bjelovaru blokirali Sirelu

Nakon neuspjelih pregovora s predstavnicima mljekarske industrije brojni proizvođači mlijeka i drugu noć za redom sa 130 traktora blokirali su ulaz u bjelovarsku Sirelu koja je u sastavu Dukata. Mladen Šolčić, potpredsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka nam je u srijedu u večernjim satima kazao kako su njegovi kolege odlučili da i nadalje ostanu ispred Sirele, i prosvjeduju dok se ne iznađe rješenje. 

- Jedina pozitivna vijest koju smo danas donijeli iz Zagreba je ta da će proizvođači mlijeka umjesto 42 lipe od države svaka tri mjeseca dobiti po 50 lipa za litru mlijeka. Zaključeno je da će svaka udruga samostalno dogovara otkupnu cijenu mlijeka s prerađivačkom industrijom - pojasnio je Šolčić.

 Dodajući kako će na razini Saveza pokušati iznaći zajednički stav kako se ne bi postupilo po onoj staroj rimskoj izreci - podijeli pa vladaj. Stoga će se već tijekom noći na četvrtak pokušati naći za stolom predstavnici Udruga koliko ih ima u Hrvatskoj kako bi pred Dukat i Megle, svaka od 23 udruge izašla s istim zahtjevom oko otkupne cijene mlijeka.  

Ministarstvo: Prosvjednici onemogućavaju isporuku mlijeka kooperanata Dukata

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu navečer poslalo priopćenje u kojem navodi sljedeće: 

'Suprotno današnjem dogovoru i zaključcima sa sastanka Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, dio proizvođača mlijeka nastavio je blokadu mliječne industrije Dukat. 

Pritom prosvjednici, kojima su na čelu predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar i potpredsjednik Mladen Šolčić, nisu kooperanti te mljekare, zbog čega je onemogućena normalna isporuka mlijeka kooperanata Dukata. 

Prerađivačka industrija na današnjem se sastanku obvezala otkupiti sve raspoložive količine mlijeka, što je veliki pomak, s obzirom na ogromne zalihe, u iznosu većem od jednomjesečnog otkupa. 

Problem neotkupljenog mlijeka, mljekare su se obvezale riješiti na način otkupa istog, odmah nakon deblokiranja prilaza mljekarama te prometnica. 

Zbog prosvjednika koji nisu kooperanti Dukata to sada nije moguće, čime je narušen današnji dogovor.' 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa