Obavijesti

News

Komentari 40

Sir Kenneth Robinson tvrdi: Škole uništavaju kreativnost!

Sir Kenneth Robinson tvrdi: Škole uništavaju kreativnost!
5

Stručnjak i savjetnik za područje obrazovanja Kenneth Robinson svojim je idejama ponudio nove perspektive i ukazao na manjkavosti školskih sustava diljem svijeta

VIDEO

Svakog dana od ponedjeljka 3. studenog u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Sir Kenneth Robinson engleski je motivacijski govornik, edukator i savjetnik za obrazovanje i umjetnost. Svojoj publici najviše iznosi stavove o kreativnim izazovima svijeta ususret ekonomiji i obrazovanju u novoj globalnoj ekonomiji.

Često govori na TED konferencijama na kojima je do sada održao tri prezentacije o kreativnosti u obrazovanju. Na internetskim stranicama TED-a pogledane su više od 28 milijuna puta , a njegova prezentacija pod nazivom 'Škole ubijaju kreativnost' najgledanija je prezentacija u povijesti TED-a.

VIDEO

Utjecajna prezentacija bila je i ona imena 'Kako pobjeći obrazovnoj dolini smrti' iz travnja 2013. godine. Tada je istaknuo tri principa koja su, smatra, od predsudne važnosti za ljudsku kreativnost, a Amerikancima iznio argumente kojima tvrdi da njihova obrazovna kultura zapravo radi protiv njih samih.

VIDEO

Obrazovanje treba temeljiti na korisnosti i kreativnosti

Robinsonova najvažnija teza se temelji na tome da se obrazovanje mora razvijati u tri smjera. Prvo, treba njegovati različitosti ponudom širokog nastavnog plana te poticati individualizaciju procesa učenja. Drugo, Robinson smatra da bi se time poticala znatiželja kroz kreativnu nastavu koja ovisi o kvalitetnoj pripremi i osobnom razvoju nastavnika. Posljednje, smatra da bi se buđenje kreativnosti trebalo usredotočiti kroz alternativne didaktičke procese .

Naglašava da dobar obrazovni sustav može uspjeti samo ako shvatimo da je on ''organski, a ne mehanički sustav'', odnosno sustav na kojeg utječu brojni drugi elementi.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Ističe i da je uspješno upravljanje školstvom pitanje stvaranja ozračja korisnosti umjesto zapovijedanja i kontrole.

VIDEO
VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina