Obavijesti

News

Komentari 689

'Možemo formirati Vladu i bez Plenkovića, Marića i ove ergele'

'Možemo formirati Vladu i bez Plenkovića, Marića i ove ergele'

Saborski zastupnik Ivan Pernar, nakon što je dočekao red na svoje izlaganje tijekom rasprave o proračunu, otkrio je kolegama zastupnicima i javnosti, rješenje za sve hrvatske probleme

VIDEO

Rasprava o Državnom proračunu potrajala je u subotu do dugo u noć. Točnije do nedjelje. Već u popodnevnim satima broj zastupnika i ministara u sabornici se smanjio, a puno njih odustalo je od javljanja na raspravu. Rasprava je završila u ponoć, nakon 14 i pol sati zasjedanja. Tek 20- ak zastupnika ostalo je do samog kraja, a od predstavnika Vlade samo ministar financija Zdravko Marić. 

Podsjetimo, ukupni prihodi proračuna planirani su u iznosu od 121,6 milijardi kuna dok su ukupni rashodi planirani u iznosu od 128,4 milijarde kuna što rezultira deficitom od 6,8 milijardi kuna, odnosno 1,9 BDP- a.

Oporba je jučer cijeli dan kritizirala proračun jer smatraju da je prenapuhan i kao takav neodrživ, a Vladu i premijera Plenkovića prozivali su za rastrošnost. Šef SDP- a Davor  Bernardić vidi ga kao da ga je pisao Bijeli zec iz Alise u zemlji čudesa, nezavisni Tomsilav Žagar smatra da je skockan kao Golf dvojka pred registraciju, SDP- ova Gordana Marasa podsjeća na Šuker- ekonomiju, Živozidaši smatraju da vodi u dužničko ropstvo. Branimir Bunjac (ŽZ) poslao bi sve one koji su ga pisali i podržavaju ga na Goli otok ističući da sami svojim potomcima stavljaju kuglu oko noge i kameni blok oko vrata. 

HNS- ova Anka Mrak- Taritaš poručila je kako očekuje rebalans proračuna u drugoj polovici iduće godine jer se veliki dio temelji na dobrim željama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Očekujemo da ćemo dobiti na lotu, a hoćemo li dobiti ovisi o mnogo uvjeta- rekla je Mrak- Taritaš.

SDSS-ov Milorad Pupovac i IDS- ov Boris Miletić istaknuli su kako se zalažu za decentralizaciju proračunskih sredstava. Pupovca zanima kako Vlada misli povući velika sredstva iz EU fondova. Smatra da je to važan dio stabilosti i ostvarivosti ovog proračuna. Istaknuo je da je hrvatska praksa povlačenja sredstava iz EU zabrinjavajuće niska, a predlaže decentralizaciju sustava kao u Poljskoj ili Češkoj.

Miletić je za decentralizaciju jer smatra kako se sredstva centralističkim pristupom raspoređuju isključivo po političkom ključu između onoga tko je na vlasti u državi i onog tko upravlja pojedinom općinom, gradom ili regijom. Smatra i da je prijedlog proračuna nerealno optimističan jer nije uzeo u obzir rizike koje donose novi porezni zakoni, negativne učinke povećanja PDV- a u turizmu i ugostiteljstvu što će utjecati na smanjeno punjenje proračuna.

Iako su bili već kasni večernji sati, šou u sabornici izvodio je Ivan Pernar, a već pred kraj raspravljao je skoro sam sa sobom, ponajviše kako bi vukao zastupnike za nos i "trolao" rad Sabora, kako je sam rekao, nizom replika, ali i zbog činjenice da je preostaloj šačici zastupnika, očigledno, ponestalo snage. 

No, Pernar se nije dao jer smatra kako je o takvoj temi kao što je Državni proračun iznimno bitno raspravljati. Nije se mogao načuditi da se o toj temi raspravlja u ponoć, iako je i on sam nizom replika doprinjeo da se sjednica toliko odužila. Čekajući svoj red na raspravu, najprije si je kratio vrijeme snimanjem fotografija sa zastupnicima zbog čega ga je opomenuo predsjedavajući Gordan Jandroković, a kad je došao na red predložio je svoje rješenje. Predsjedavajući se izmijenio, u predsjedničku fotelju zasjeo je Željko Reiner, a uspio je i njega naživcirati i dobiti nekoliko opaski.

- Poštovani kolegice i kolege, rekao sam da imam originalno rješenje za izlaz iz ove cjelokupne situacije. Mislim da će vam biti zanimljivo, mislim da će biti zanimljivo i javnosti, a ono glasi ovako: nas ovdje u Saboru ima 151, mi saborski zastupnici smo nosioci vlasti, nas je narod izabrao na izborima. Mi ako želimo, možemo se međusobno dogovoriti i zajedno formirati Vladu. Nestranačku i bez gospodina Andreja Plenkovića, bez gospodina Marića i sve ove ergele koju imamo tamo na Markovom trgu- rekao je Pernar.

Reiner ga je zamolio da upotrebljava odgovarajući rječnik i da ne naziva Vladu ergelom.

Mostov Nikola Grmoja istaknuo je kako Pernar non stop ponavlja da se o takvoj temi ne raspravlja u kasne sate, a on sam ju odugovlači.
- Ne treba pitati zašto je Grinch ukrao svima Božić, nego zašto je Pernar svima ukrao Božić- rekao je Grmoja i nasmijao zastupnike, no Pernar je imao spreman odgovor.

- Meni je drago da sam ja vama, svim zastupnicima uspio ukrasti Božić jer vi to radite građanima posljednjih 25 godina. Ja vas vučem za nos da vidite kako je to- odgovorio mu je Pernar.

Potom se obrušio na Reinera koji je dopunio dnevni red sjednice u 23 sata prijedlogom Zakona o izvršenju Državnog proračuna za 2017., u drugom čitanju. A nakon toga i na ministra Marića jer nije želio obrazložiti i predstaviti Zakon.

- Ministar Marić nije želio ni predstaviti i obrazložiti Zakon. Naravno kad zna da mu rasprava ne treba jer ima dovoljno ruku da ga donese pa što bi nam ga uopće i obrazlagao- rekao je Pernar, a nakon toga zatražio stanku u ime Kluba Živog zida i Snaga zbog, kako je rekao, sramotnog načina rada Sabora. Reiner je najprije negodovao, ali stanku od 10 minuta je naposlijetku odobrio.

- Ja moram reći da smo mi u 23.30 sati ovdje jer ste vi rekli, citiram, da nas vučete za nos i u tom uživate- rekao je Reiner.

- Nitko nas ne vuče za nos, mi smo svi ovdje svojevoljno- odgovorio je Maras.

Ministar Marić ipak se odlučio obrazložiti Zakon priznavši kako na prvu, kad ga je Reiner pola sata prije upitao želi li to, nije bio spreman.

Pernar je poručio Reineru i Mariću da je sramota na koji način guraju Zakone u dnevni red.

- Žalosno je i sramotno na koji način gurate Zakon u ponoć u nedjelju, samo da prođe bez rasprave - zaključio je Pernar, a ministar je ustvrdio kako to nije točno i kako je Zakon donesen u 9.30 sati ujutro, na početku sjednice.

Tajnik sjednice sabora koji uvijek sjedi desno od predsjednika sabora, u jednom trenutku je, misleći da se neće čuti, rekao za Pernara da je luđak. Ali Pernar je to čuo.

-Evo kao što možete čuti, čovjek meni s desna govori da sam luđak- rekao je Pernar iako je tajnik opovrgavao.

Reiner je zaključio raspravu nekoliko minuta iza ponoći istaknuvši kako će se o prijedlogu Državnog proračuna glasovati kad se steknu uvjeti za to. Podsjetimo, zastupnici i Klubovi su mogli podnijeti amandmane na prijedlog proračuna do kraja rasprave, nakon čega Vlada ima rok od tri dana da ih razmotri, usvoji ili odbije. Sjednica se nastavlja u ponedjeljak u 11 sati,  a Sabor zasjeda do 15. prosinca

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 689
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag