Obavijesti

News

Komentari 16

Muški izbjegavaju pedagogiju, djevojke ne žele zrakoplovstvo

Muški izbjegavaju pedagogiju, djevojke ne žele zrakoplovstvo
1

Tradicionalne podjele na ženske i muške fakultete i dalje postoje u visokom obrazovanju. Takva neuravnoteženost imat će ozbiljne društvene posljedice

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Spolna struktura upisnika u visokom obrazovanju Hrvatske potvrđuje tradicionalne obrasce podjela pojedinih znanstvenih i umjetničkih polja i područja na ženske i muške te upućuje na to da postoje rodni stereotipi u izboru i upisu studija. Takva neuravnoteženost u izboru fakulteta može imati ozbiljne osobne, ali i društvene posljedice. Ne možemo očekivati da u svim programima postoji podjednak broj muškaraca i žena, ali se zasigurno treba boriti protiv izrazite stereotipizacije programa, polja i zanimanja, zaključuju u studiji “Postati student u Hrvatskoj” dr. sc. Boris Jokić i dr. sc. Zrinka Ristić s Instituta za društvena istraživanja.

Sve je posljedica spolnih nejednakosti pri upisu u srednje škole. Autori smatraju kako obrazovna politika hitno treba mijenjati ovakvo stanje. Državna matura je dobar korak, dodaju, jer ne ograničava niti jednu skupinu prilikom upisa. - Trećina upisnika redovnih sveučilišnih programa su učenici koji su u toj godini završili četverogodišnje strukovno obrazovanje, a 16,35 posto upisnika stručnih studijskih programa dolazi izravno iz gimnazijskih programa. U poljima temeljne medicinske znanosti, farmacije, biologije, psihologije, ali i prava, arhitekture i urbanizma te matematici, u izrazitoj mjeri prevladavaju oni koji su završili gimnazije.

U skladu s globalnim kretanjima, sve većoj zastupljenosti žena u različitim disciplinama i u visokom obrazovanju općenito, autori u studiji ističu da u izrazito većem broju znanstvenih i umjetničkih polja žene čine većinu upisnika.

- Čak i u nekim poljima koja tradicionalno slove za muška, primjerice u matematici, većinu upisnika čine žene.

Polja u kojima gotovo da nema ili je vrlo malo muškaraca su logopedija, edukacijsko-rehabilitacijske znanosti, pedagogija (uključujući obrazovanje učitelja razredne nastave i odgojitelja u vrtiću), socijalne djelatnosti i psihologija, a žena gotovo da nema ili ih ima vrlo mali broj u znanstvenim poljima zrakoplovstvo, raketna i svemirska tehnika, strojarstvo, elektrotehnika i računarstvo - zaključuju.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"