Obavijesti

News

Komentari 265

Na sudu zbog zastave EU, a poslije ročišta ju onda potrgala

Na sudu zbog zastave EU, a poslije ročišta ju onda potrgala
11

Kristinu Ćurković (22) su saslušali jer je skinula zastavu EU s poglavarstva u Splitu. Rekla je kako je samo štitila ugled Hrvatske. U performansu je opet trgala zastavu

VIDEO

Kristina Ćurković (22), splitska aktivistica protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u petak je saslušana na Prekršajnom sudu u Splitu. Tereti je se za remećenja javnog reda i mira jer je u travnju uklonila zastavu EU-a sa zgrade Gradskog poglavarstva. Široj javnosti postala je poznata nakon što je lani jajima gađala HDZ-ove čelnike u Omišu. Pred sudom u petak dalo joj je potporu 30-ak njezinih pristaša, žestokih protivnika ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

- Uklonila sam s Banovine zastavu EU i zamijenila je hrvatskom državnom zastavom, jer prema zakonu isticanje strane zastave  na javnim institucijama i a zgradama lokalne samouprave je prekršaj. Nakon što sam je makla, nazvala sam policiju i prijavila nepoznatog počinitelja koji ju izvjesio. Sad se meni sudi za remećenja javnog reda i mira, a samo sam čuvala dostojanstvo i ugled RH, te štitila javni red  i mir - kazala je Ćurković prije ulaska u sudnicu gdje je dala iskaz o događaju za koji može biti novčano kažnjena s 180 do 700 kuna.

Njezine su je pristaše čekali dok je iznosila iskaz, a nakon toge je otpratili na splitsku Pjacu gdje je Ćurković upriličila performans.

Performans na Pjaci

Izvukla je improviziranu europsku zastavu na kojoj je ucrtala petokraku sa srpom i čekićem koji je na kraju pokidala pred oduševljenim poklonicima. U govoru protiv EU napomenula je da su lani 'omogućili gay paradu' u Splitu.

- Rodila sam se prije 20 godina, a sjećam se rata i "sladoledara" onih u bijelim košuljama sa znakom EU,  koji su pili kave s jugočetnicima dok su naše majke postajale udovice. Stavili su nam embargo na uvoz oružja da se ne možemo braniti. Sad nas se uvodi u "Uniju", koja dolazi od latinske riječi "unus"- što znači jedno, jedinstvo, a na što vas to podsjeća?!– grmila je Ćurković na Pjaci.

Okupljene je na svom performansu upozorila i na Lisabonski sporazum koji je Hrvatskoj ukida suverenitet.

- Pokidat ću ovo svoje umjetničko djelo jer je to ono što hrvatski narod većinski misli, a nitko ne govori. Sličan je umjetnički performans lani u Rijeci izveo neki Slovenac, Janez, tako što je pokidao ustavom zaštićenu hrvatsku zastavu.Tako što je on imao tu slobodu, pa sam i ja je uzela, te kidam ovu fantomsku krpu – objasnila je Ćurković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 265
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je