Obavijesti

News

Komentari 23

Kraj ere jeftinog goriva: Naftni stručnjak tvrdi da cijene rastu

Kraj ere jeftinog goriva: Naftni stručnjak tvrdi da cijene rastu

Profesor Igor Dekanić gostovao je u studiju 24sata kako bi govorio o poskupljenju goriva i energetskim putevima. Doći će do porasta cijena goriva u idućih godinu dana, tvrdi profesor

VIDEO

Je li zadnje poskupljenje goriva tek početak energetskog pakla? Što znači dogovor zemalja OPEC-a i Rusije? Koliko su energetski putevi važni kao sredstvo političke borbe? O svemu tome u studiju 24sata govorio je dr. Igor Dekanić, istaknuti naftni stručnjak.

 Kraj ere jeftinog benzina

- Došlo je do okretanja trenda. Došlo je zbog jednostavnog razloga jer je nakon dugo godina OPEC se odlučio ne intervenirati. Promijenio je politiku, odlučeno je da će se ići s dedukcijom proizvodnje i to je dovelo do skoka cijena. Nama se čini da je to veliki skok, ali te cijene su još manje nego su bile prije - kaže dr. Dekanić.

- Imat ćemo još poskupljenja. Cijene sirove nafte u sljedećih godinu/godinu i pol 60 dolara barel. Psihički limit se mijenja. U naftnim cijenama nema limita. Neočekivani slučajevi se zovu krizama i oni probijaju te psihičke limite. Ne bi trebalo ići jako gore, a pitanje je hoće li se OPEC-ova odluka održati jer teško je održati na okupu puno država raznih interesa - rekao je Dekanić.

- Za ministra Marića je ovo dobra vijest. Relativno jeftino gorivo je donijelo dobre prihode u državni proračun. Za državu u krajnjoj liniji ovo nije loša vijest - rekao je 

Komentirao je i rafineriju Sisak

- Teško je sa strane ulaziti u detaljne procjene. Kao profesor na Rudarsko geološkom naftnom fakultetu nisam nezainteresirana strana jer ipak veliki dio naših studenata završava u Ini, tako da neću ništa loše reći. Inače, moji studenti i fakultet imamo ugled koji se mjeri mogućnošću zapošljavanja upravo u najboljim kompanijama. Što se Siska tiče teško je dati ocjenu bez nove strategije razvoja - dodaje.

- Hrvatska ima energetsku strategiju staru 8 godina koju je napravila u skroz drugim okolnostima. Vjerojatno ne bi bila puno različita, iako bi ipak bila. Ina ima svoju formalnu strategiju. Ina je reagirala samo fizičkim utjecajem na redukciju troškova. Nije napravljena nova strategija. Reagira po Molovoj strategiji - rekao je.

- Ima kvaka u upravljačkim pravima oko Ine zbog koje je izbio sukob. Detaljne podatke zna vlada. Morat će se baviti time. Mol je i sa 49% dominanti vlasnik i diktira poslovnu strategiju Ine - dodao je.

Dogovor zemalja OPEC-a i Rusije

- Rusija jako zavisi o izvozu nafte plina, oko 50% ruskog izvoza zavisi o nafti i plinu. Rusija se pridržava dogovora, barem na riječima. Ali kod takvog dogovora svi su stalno u iskušenju. Uvijek smo u iskušenju da malo dignemo cijene. Nikada dosada nije dugo izdržao embargo - rekao je Dekanić o dogovoru zemalja OPEC-a i Rusije.

Kakva je sudbina arbitraža s Molom

- Nemam informacija ni uvida o arbitraži. Preporučio bih formiranje ekspertnih timova za arbitražu, a vjerojatno već imamo i pravne. Trebalo bi imati nekoliko ekspertnih timova za praćenje. Tim koji bi opservirao vladinu pregovaračku ekipu jer je uvijek potrebno pametno pregovarati. Hrvatska je na prvi pogled prihvatila europsku niskougljičnu energiju (obnovljive izvori energije) jer čovječanstvo se treba riješiti fosilnih goriva, ali zemlje koji nisu tehnološki lideri poput Hrvatske, fondovi su im ušli u minuse. Hrvatska je ušla u strateške ciljeve Europske unije, a Hrvatska nema opremu ni tehnologiju. Razvoj obnovljivih izvora, pametnih mreža itd. ipak spada u jedan drugačiji niz tehnologije nego mi imamo. Mi bi trebali prvo utrostručiti ulaganja u obrazovanje - rekao je Dekanić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21