Obavijesti

News

Komentari 55

Najdulji procesi: ‘Čekam čak 37 godina da mi sud vrati novac’

Najdulji procesi: ‘Čekam čak 37 godina da mi sud vrati novac’
1

Emil Römer (85) posudio je sav svoj novac prijatelju još 1977. godine. Ovaj ga nije vratio i od tada traje Römerova sudska agonija kojoj se još uvijek ne nazire kraj

VIDEO

U Hrvatskoj se isplati ići u kriminal ako se računa na pravosudni proces nerazumnog trajanja (PPNT) koji izaziva reakcije slične PTSP-u. Dakle PPNT omogućuje lopovima da se koriste tuđom imovinom i rade što hoće, kaže Emil Römer (85), koji na sudu već 37 godina čeka pravdu.

Uvjeren je kako su dobitnici PPNT-a odvjetnici i suci koji dobivaju naknade i plaće i ide im radni staž, a stranke gubitnici.

Prodao sve i novac pozajmio prijatelju

Römer, koji je početkom 1970-ih godina bio nezaposlen, prodao je jedinu imovinu, jednosobni stan, i otišao u podstanare te je 1977. Marijanu Joviću posudio sav novac koji je imao - 48.600 njemačkih maraka i s njim ušao u posao s prodajom cvijeća. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šest godina sam živio u skladištu i spavao u krevetu sklepanom od dasaka

Jović je novac iskoristio za podizanje staklenika i otvaranje cvjećarnice te pozajmicu je trebao vratiti do 1. kolovoza 1977. Kad to nije učinio, Römer ga je 14. veljače 1978. tužio i od tada traje spor. Jović je u međuvremenu umro, pa Römer sad novac potražuje od njegove udovice.

- To više nema veze s pravom niti s pravdom. Kad sam to prije četiri-pet godina rekao sutkinji, a do sada ih se promijenilo 13-14, rekla mi je da to prestanem govoriti jer će me kazniti s 5000 kuna. Ne krivim niti mrzim Marijana Jovića. Shvaćam ga, ali u civiliziranoj zemlji sud bi to morao riješiti za tri do pet godina - kaže Römer, koji je, nakon što je ostao bez novca koji je posudio Joviću, šest godina živio u podrumu i obolio od reaktivnog depresivnog sindroma.

Obolio sam od reaktivnog depresivnog sindroma

Šok je doživio i 2007. kad mu je Općinski sud dosudio naknadu štete u iznosu od četiri lipe. Presudu su potvrdili i Županijski i Vrhovni sud, no Ustavni sud je usvojio Römerovu tužbu i vratio na novo suđenje.

Ostao bez riječi kad je dobio četiri lipe

- Mislim da bi to trebalo biti gotovo ove godine iako se iz presude Ustavnog suda vidi da je to moglo biti gotovo u godinu dana - optimističan je Römer.

Na najvećem Općinskom sudu u zemlji, zagrebačkom, još četiri postupka traju dulje od 37 godina. Radi se o predmetima naknade štete i utvrđenja vlasništva te o ostavinskom postupku koji je prekinut zbog parničnog postupka.

Tijekom 38 godina suđenja promijenilo se čak 13-14 sutkinja

- Što, mi na sudu imamo spor oko naknade štete za prometnu nesreću iz 1976.? Možete li nam reći tko nas zastupa - čudio se jedan od sinova vlasnika BMW-a oštećenog 7. svibnja 1976. nedaleko od Jankomirskog mosta u Zagrebu. I gospođa iz središta Zagreba koja je teško ozlijeđena u sudaru dva automobila u središtu grada još od 1978. potražuje novac od osiguravajuće kuće, a obitelj iz Ozlja traži odštetu za muža i oca koji je poginuo na vijaduktu u Lučkom 6. prosinca 1977.

U Osijeku predmeti stari oko 20 godina

- Najstariji predmet na Općinskom sudu u Rijeci vodi se 26,5 godina, a riječ je o stambenom iseljenju - rekla na je Gordana Denona-Kusijanović, glasnogovornica suda. Na sudu imaju 11 spisa s predmetima starim između 20 i 30 godina. Na Općinskom sudu u Osijeku nema neriješenih predmeta u kojima bi proces trajao više od 20 godina.

- Najstariji predmet je s datumom početka procesa iz 1995. i radi se o kaznenom predmetu. Imamo još sedam neriješenih predmeta starih između 15 i 20 godina. No u svim navedenim predmetima je sud donosio odluke, ali su predmeti po žalbama i reviziji ukidani i vraćeni sudu prvog stupnja na ponovno odlučivanje - rekli su nam na Općinskom sudu u Osijeku.

Svojevrsni apsolutni rekorder, koji već 47 godina vodi sudsku bitku, je Nedjeljko Šućur (91). Na Općinskom radnom sudu u Zagrebu vodi radni spor s hotelom Palace i pravnim sljednicima Hotelsko-turističkog poduzeća Croatia.

Šućur u svojoj tužbi traži da se utvrdi kako je nezakonito otpušten i da mu se priznaju sva prava u vezi s radom i radnim odnosom u poduzeću. Šućur je, naime, u veljači 1968. protiv tadašnjega generalnog direktora Hotelsko-turističkog poduzeća Croatia Ante Morića, u kojem je bio ekonomsko-pravni savjetnik, zbog uočenih nepravilnosti podnio prijedlog da ga se razriješi s dužnosti.

'Nezakonito su me otpustili’

- Kad sam počeo otkrivati razne zlouporabe, svi su hodnici vodili prema direktoru, koji ako i nije mućkao, onda je te mućke tolerirao. Obavljene su ogromne pljačke. Na račun adaptacije nekoliko hotela izgrađene su ogromne vile na Jadranu i u Zagrebu. Nisam to mogao tolerirati i zato sam predložio da se direktor smijeni. 

Lažno ga prijavili za muljažu

No on me nakon mog prijedloga pokušao iz poduzeća izbaciti disciplinskim postupkom - rekao nam je Šućur dodavši kako je na temelju lažnih optužbi Odlukom Radničkog savjeta “isključen iz radne zajednice” zbog navodne teže povrede radne discipline.

U obrazloženju je pisalo da je Šućur 11. srpnja 1967. lažno prikazao kako na Općinskom privrednom sudu u Titogradu mora nazočiti parnici povodom tužbe Croatije protiv poduzeća Automobilia i Univerzal, a da rasprava uopće nije održana te da je isposlovao radni nalog za putovanje u Titograd i lažno prikazao da je bio na raspravi, a onda na blagajni naplatio 530 novih dinara na ime putnih troškova i dnevnica i za taj iznos oštetio poduzeće.

- Nakon moje žalbe Javno tužilaštvo obustavilo je taj postupak protiv mene, no poduzeće je nastavilo moje gonjenje. No poduzeće je taj postupak odugovlačilo 10 godina, pa je došlo da apsolutne zastare u tom predmetu. Tek je potom nastavljen radni spor, koji je za to vrijeme mirovao - rekao nam je Šućur prije 13 godina.

Vraćali na ponovna suđenja

Dodao je i kako su u nekoliko navrata, kad su prvostupanjski sudovi donijeli rješenje na njegovu štetu, viši sudovi, pa i Vrhovni sud, vraćali spor na ponovno suđenje. Na Općinskom radnom sudu u Zagrebu 18 je predmeta starijih od 20 godina.

Kod prometnih nesreća čekaju se vještačenja, a i stranke su nemarne

Na zagrebačkom Općinskom sudu u tri slučaja koja se vode dulje od 30 godina stranke pokušavaju dobiti odštetu od osiguravajućih kuća i vlasnika cesta nakon prometnih nesreća. No kako su se mijenjali pravni sljednici osiguravajućih kuća i poduzeća koja su upravljala cestama, kao i zbog nemara stranaka i složenih vještačenja, postupci i dalje traju i ne vidi im se kraj.

Država je lani zbog predugih suđenja građanima isplatila 8,8 milijuna kuna

Patrik Macek/PIXSELL

Na Općinskim sudovima trenutačno je 11.128 neriješenih predmeta starijih od 10 godina, na Županijskim sudovima je 5284 predmeta starih 10 ili više godina dok je na trgovačkim sudovima 478 predmeta starih 10 ili više godina. Ministarstvo pravosuđa je lani građanima i tvrtkama isplatilo 8,8 milijuna kuna po osnovi prekoračenja suđenja u razumnom roku.

U 2013. godini je za duga suđenja iz proračuna isplaćeno 27,4 milijuna kuna, a u 2012. godini 40,4 milijuna kuna.

Slavko Midzor/PIXSELL

Postupci se više ne mogu odugovlačiti u nedogled

Bitno je istaknuti da kod građanskih postupaka, za razliku od kaznenih, ne postoji, uvjetno govoreći, “zastara progona”, kaže nam odvjetnik Marin Domjanović, koji se 20-ak godina bavi građanskim i trgovačkim pravom. Stoga, kad je parnica jednom pokrenuta (ali unutar zastarnog roka), teoretski može trajati godinama. Kod kaznenog postupka, zbog njegovih specifičnosti te razmjerno veće opasnosti po ljudska prava i temeljne slobode koje u tim postupcima bivaju ugrožene, takve mogućnosti nema.

Uvijek treba imati na umu da je konkretan čovjek, sa svojim problemima i jadima, jedini smisao prava i pravde

- Od 2013., međutim, u parnično procesno zakonodavstvo uvedeni su instituti koji predstavljaju branu dotad postojećim mogućnostima procesnih odugovlačenja postupaka, te su bitno sužene mogućnosti zloporabe procesnih ovlaštenja stranaka i mogućih odugovlačenja postupaka unedogled - rekao nam je Domjanović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina