Obavijesti

News

Komentari 21

Nasipi u Sisku izdržali: Voda i hrana do kuća dolaze čamcima

Vodostaj rijeke Kupe u cijelom toku u opadanju, a vodostaj Save stagnira, doznaje se u Hrvatskim vodama, no stanovnici ugroženih sela još uvijek ne mogu odahnuti

VIDEO

Vojska, vatrogasi, zaposlenici Vodoprivrede i mještani  ugroženih naselja proveli su još jednu besanu noć braneći kuće i objekte od nadiranja vode na sisačkom području. Tijekom noći na subotu vodena bujica je probila jedan od zečjih nasipa pa je uloženo puno truda da se sanira. 

Subota je bila najkritičnija za mještane sisačkih prigradskih naselja Žabno i Staro Pračno.

- Već četvrti dan za redom na obrani od poplava u Sisku angažirano je više od stotinu vatrogasaca, nekoliko stotina mještana te 300 vojnika koji su tijekom noći podigli nasip u dužini od 5 kilometara i tako spasili Staro Pračno, Staru Drenčinu i Žabno - izjavila je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček posjetivši punktove na kojima se spašava Sisak. 

Područje Letovanića, Starog Broda i drugih naselja uz Kupu su i dalje blokirani. U naselja se može samo traktorima i kamionima, a ponegdje ni njima, pa se mještanima kruh, voda i namirnice dopremaju čamcima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U najugroženijim naseljima, Letovaniću i Starom Brodu, borba s vodenom stihijom se nastavlja - kaže načelnik općine Lekenik Ivica Perović.

Županica Marina Lovrić Merzel uputila je dopis ravnatelju Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadranu Periniću u kojem se traži da pripadnici Hrvatske vojske ostanu pomagati stanovništvu poplavljenih područja Pokuplja i Posavine još 48 sati. 

Odra dijelom već teče uzvodno

Voda ugrožava i dio sisačkog naselja Sela u Školskoj ulici gdje je voda počela brže rasti. Uzrok je uspor vodotoka rijeke Odre koja se ne može ulijevati u nadošlu Kupu, a Kupa se ne može ulijevati u visoku Savu. Odra dijelom već teče uzvodno i zbog toga voda se razlijeva izvan korita

U subotu su branitelje nasipa obišli načelnik Glavnog stožera HV-a general Drago Lovrić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Banićek. Gradonačelnica im je odala priznanje i istaknula kako će grad učiniti sve da pomogne ugroženima  i ublaži štete.

Branitelji nasip su u pogonu već treći dan i noć,  oko 300 vojnika spava po noći tek sat-dva nastojeći zaustaviti prodor vode. Neprekidno su na nogama i mještani i pripadnici spasilačkih službi.

U Preloščici visina vode oko dva metra

Vodni val je krenuo kroz Sisak prema Donjoj sisačkoj Posavini. U sisačkom naselju Preloščica, poplavljeno je nogometno igralište, visina vode je oko dva metra, prečke golova vire tek četrdesetak centimetara. To je tek početak jer je vodni vodeni val krenuo prema Jasenovcu.

Na području  Topuskog i Gline stanje je i dalje teško. Do nekih naselja još uvijek je nemoguće doći zbog izlivene vode, mnogo objekata je poplavljeno, a slično je i na širem petrinjskom   području.

Grad Zagreb je kao pomoć za stanovništvo Lekenika, ugroženo poplavama, u petak navečer poslao cisternu pitke vode. Odluku o pomoći Lekeniku donio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Cisterna je u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, podružnice Vodoopskrba i odvodnja, a bit će na raspolaganju Općini Lekenik dok se stanje s opskrbom pitke vode na tom području ne normalizira.

Budući da je županijska cesta što od Žažine vodi do ugroženih naselja još uvijek pod vodom, opskrba stanovnika vodom, kruhom i drugim namirnicama organizirana je kamionima koji se probijaju kroz vodu, a do kuća opkoljenih vodom i čamcima.

U Karlovcu ukinuli izvanredne mjere, šteta će biti višemilijunska

Vodostaji karlovačkih rijeka su u padu, no voda se još uvijek slabo povlači zbog velike količine voda nizvodno. Vodostaj Kupe u Karlovcu u protekla je 24 sata pao za trideset  centimetara i u 11 sati je bio na 734, te su na snazi redovne mjere obrane od poplave, dok se Korana spustila za gotovo četrdesetak centimetara i njen vodostaj je 730 čime su i na njenom vodostaju nastupile redovne mjere obrane od poplave.  

Tijekom petka pripadnici JVP Karlovac i DVD-i su s osamdesetak spašavatelja pomagali stanovništvu na poplavljenom području gdje su ispumpavali vodu iz stambenih prostora, dostavljali im hranu i pitku vodu, te prevozili ljude liječniku ili na posao, izvijestio je Centar 112, a pomagati će i dalje dok se voda iz poplavljenih naselja ne povuče.  

Na području Karlovačke županije za sav promet su još uvijek zatvorene prometnice Ulica Obale Ivana Trnskog u Karlovcu, D36 Koritinja-Šišljavić, ŽC Lasinja-Brežani, te lokalne ceste u Vodostaju, Husju, Gornjem Mekušju, Mala Švarča-Logorište, te nerazvrstana cesta Priselci-Zadobarje. 

Za područje Karlovca i Vojnića proglašena je elementarna nepogoda, te iz Gradske uprave pozivaju sve građane da prijave štetu uzrokovanu poplavama. Nastala šteta se mora prijaviti na unificiranom obrascu koji se može podići u Gradskoj upravi ili preuzeti s internetske stranice karlovac.hr, te štetu prijaviti do 21. veljače. Nagađa se da će šteta biti višemilijunska

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić