Obavijesti

News

Komentari 474

Josipović želi biti posrednik: Matić prošao između branitelja

Josipović želi biti posrednik: Matić prošao između branitelja
15

Predrag Matić nije se jučer suočio s prosvjednicima pred svojim ministarstvom, no danas je, uz jako policijsko osiguranje, došao na posao kroz glavni ulaz

VIDEO

Stopostotni ratni invalidi nastavljaju danas prosvjed pred Ministarstvom branitelja. Tamo su od ponedjeljka, a pridružili su im se mnogi kolege. Crveni križ im je dao deke, hranu i piće, a redovno ih obilaze te im pomažu Zagrepčani.

Traže ostavku ministra Predraga Matića, njegovih pomoćnika, a Udruga branitelja k tome je zatražila i ostavku ministra Siniše Hajdaš Dončića te predsjednika Uprave HŽ-Carga Danijela Krakića i Hrvoja Livaje predsjednika Nadzornog odbora, koji su 56 hrvatskih branitelja, radnika HŽ-a, s obitelji doslovno bacili na cestu i rub egzistencije'.

- Uzrok svega ovoga je što nam rade iza leđa. Pripremaju izmjene i dopune zakona o braniteljima, a nas ništa ne pitaju, samo nas dovedu pred gotov čin, kazao je Stjepan Gudec, pripadnik 2. Gardijske brigade. 

'Drug' Matić radi protiv nas

-Spuštaju nas na samo dno, a mi smo ovu državu stvorili. Izdali su nas ljudi kojima smo dali povjerenje. Samo tražimo da nas se poštuje, a vrijeđaju nas, govore da smo povlašteni i pokvareni, da smo ološ ovog društva. Mi smo dobrovoljno obukli uniformu i krvlju branili i obranili Hrvatsku.  A 'drug' Fred Matić i ostali  'drugovi' koji sjede u Ministarstvu nas ne zastupaju nego rade protiv nas - kazao je hrvatski branitelj i dragovoljac Nedjeljko Franić.

- Pet godina čekam stan na koji imam pravo. Prije par dana zvao sam u Ministarstvo, dao urudžbeni broj, a službenica mi je rekla da od toga ništa. Zamolio sam ju da mi kaže svoje ime, a ona je poklopila slušalicu - rekao je Šefkija Hadžić, umirovljeni branitelj i policajac.

Branitelji su svedeni na rub

- Svaki zapovjednik ima popis branitelja svoga voda, brigade desetine, točno se zna tko je bio u ratu. Ne može se manipulirati popisom branitelja - kaže Šemsudin Vranić (62), zapovjednik 3. voda 166 Brigade, držeći popis star 22 godine.

- Nema odustajanja. Idemo do kraja. Da smo se mislili predati, predali bi se '91. - kaže Lola Mikić (41)-

- Situacija u Hrvatskoj nije dobra za nikoga. Branitelji su svedeni na rub i tu smo zbog hrvatskih vojnih invalida koji su dali više od nas, dali su dijelove svoga tijela. Ovakvim načinom upravljanja nema budućnosti za našu djecu. Iz Vodica smo došli podržati suborce,a pozivamo sve branitelje  i građane da podrže branitelje - kaže Danijel Lasan (45).

Susret s Josipovićem

General Drago Lovrić predložio je u petak susret s predsjednikom Ivom Josipovićem. Također su uredili i pripremili šator za dolazak Josipovića.

-Radujemo se susretu s predsjednikom u 18 sati ispred Ministarstva branitelja - kaže Đuro Glogoški.

Predsjednik Ivo Josipović u petak je ustvrdio da su branitelji ponos Hrvatske i da je naša zadaća da o njima brinemo. 

- I ovi prosvjedi su možda rezultat izostanka komunikacije, pozvao sam branitelje da dođu u moj ured i ponudio se da budem svojevrsni medijator - poručio je Josipović. Na pitanje novinara da branitelji kažu da ne mogu do njega doći odgovorio je da on to nije čuo i da njegov poziv njima poslan.

Matić ušao na glavni ulaz

Predrag Matić nije se jučer suočio s prosvjednicima pred svojim ministarstvom, no danas je, uz jako policijsko osiguranje, došao na posao kroz glavni ulaz. Prilikom njegovog ulaska prosvjednici su pjevali pjesmu "Oj, hrvatska mati".

Iako su ga novinari tražili izjavu Matić je samo kratko odao počast kod slike umrle Nevenke Topalušić (60), stopostotnog ratnog invalida Domovinskog rata, koja je umrla tijekom prosvjeda u utorak navečer.

Matić je u Ministarstvo ušao u nazočnosti više interventnih policajaca, no nitko od branitelja nije ni pokušao zaustaviti ni ministra ni njegova pomoćnika Bojana Glavaševića, čiju ostavku također traže. Nakon isteka radnog vremena Matić je također iz zgrade izašao na glavni ulaz. Bez komentara je prošao pore novinara, sjeo je u automobil i otišao. 

- Preemotivno i preteško mi je gledati ovu veliku nepravdu koja se nanosi nama braniteljima, rekao nam je vidno potreseni Mrko Kočić (58), hrvatski dragovoljac. 

- Poštovanje i dignitet rata svedeni su na ponižavanje. A da nije bilo branitelja ne bi bilo ni države. Osobito boli odnos prema invalidima koji su časno odradili svoj posao, kazao je umirovljeni pripadnik 2. Gardijske brigade, Milančo Makaronov (56). 

Ostat će do kraja mandata

- Ne znam zašto bi se ministar Predrag Matić morao bojati ući na glavni ulaz Ministarstva branitelja. On u svakom trenutku može proći kroz ovu populaciju - rekao je predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški, jedan od organizatora prosvjeda.

No dodao je da ministar više nije ta osoba s kojom će predstavnici branitelja razgovarati, a slično je poručio i premijeru.

- Predsjednik Vlade Zoran Milanović vrijeđa i provocira braniteljsku populaciju hrvatskog naroda. Ne iznenađuje nas stav Milanovića. Dovoljno je rekao sam o sebi. Dalje sam bez komentara, kazao je i dodao da će ostati na prosvjedu ispred Ministarstva ako treba do kraja mandata. Dodao je da su se borili nekoliko zima pa mogu i ovu.

Branitelje posjetili i gimnazijalci

Učenici 11. zagrebačke gimnazije u četvrtak su posjetili branitelje.

- Hvala vam jer ste stvorili zemlju i omogućili novim mladima život u Hrvatskoj  -rekao je jedan učenik. Gimnazijalci su odali počast preminuloj Nevenki Topalušić, zapalili svijeće i za petak najavili dolazak svih srednjoškolaca 11. gimnazije.

Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije Omege poručio je:

- Ovaj narod više ne može podnijeti da ga se krade. Tko je krao, neka ide u zatvor.

Ilija Vučemilović, vanjski član Odbora za ratne veterane pozvao je sve političare da obiđu branitelje bez medijske pompe u bilo koje doba dana i noći.

- Ovdje su razočarani članovi svih političkih opcija, stoga upravo ti političari ne bi trebalo zloupotrebljavati i davati prostor onima koji misle da se nama manipulira - rekao je.

Danas sahrana Nevenke Topalušić

Braniteljicu i stopostotnog invalida Nevenku Topalušić (60) koja je u utorak nešto prije ponoći preminula pred Ministarstvom od embolije pluća, obitelj će sahraniti danas u 14 sati u Vrbovcu. Jučer su joj kolege u Savskoj održale komemoraciju, a na nju su došli i general Damir Krstičević, Ljubo Česić Rojs, Pero Kovačević, general Mladen Markač, bivši načelnik GS ORSH Josip Lucić.

U 11.30 sati pred Ministarstvo branitelja doći će dva autobusa koji će voziti u Vrbovec sve one koji žele ići na sprovod Nevenke Topalušić. Broj branitelja pred Ministarstvo raste iz minute u minutu.

Oni koji nisu mogli otići na sprovod pomolili su se za pokojnu Nevenku ispred Ministarstva u 14 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 474
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji