Obavijesti

News

Komentari 218

Nastavnica mjesecima učenika izbacuje s nastave bez razloga

Nastavnica mjesecima učenika izbacuje s nastave bez razloga
3

Školski odbor Osnovne škole Augusta Šenoe u Osijeku prijavio je svoju djelatnicu Anticu Kelava (56) policiji i prosvjetnoj inspekciji zbog kršenja prava djeteta

VIDEO

Školski odbor Osnovne škole Augusta Šenoe u Osijeku prijavio je svoju djelatnicu Anticu Kelava (56), profesoricu kemije, biologije i prirode policiji i prosvjetnoj inspekciji zbog kršenja prava djeteta. Zaprimili su i više od dvadesetak pisanih pritužbi roditelja, ali i članova kolektiva, na njeno neprofesionalno ponašanje. 

Upisuje im ocjene kada ih nema u školi

Učenici se žale na mnoštvo negativnih ocjena koje im netransparentno upisuje u imenik. 

- Ona predaje mojoj djeci koja idu u 6. i 8. razred. Posljednjih dvije godine profesorica se jako promijenila. Postala je rastresena i zaboravna. Zaboravlja testove, izgubi radne bilježnice, zametne školske radove, i onda za to okrivi učenike kojima podjeli jedinice. Upisuje im negativne ocjene za ništa. Djeca uopće ne znaju da su ih dobila i zašto su ih dobila. Tijekom zimskih praznika, dok nije bilo škole, ona je dolazila u školu i upisivala im ocjene. Tražili smo roditeljski sastanak s njom i pitali je za objašnjenja, ali ona nas je napala, rekla da su nam djeca neodgojena, da je provociraju. Od škole smo tražili da je maknu jer bliži se kraj školske godine, djeci treba prosjek ocjena za upis u srednju, a svi kod nje imaju negativnu - kažu roditelji djece kojima predaje Kelava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prijavili su je i USKOK-u

Pisali su peticiju koju su predali prosvjetnoj inspekciji i ministarstvu, prijavili su je USKOK-u, a žalili su se i dječjoj pravobraniteljici. Škola je sustavno i po zakonu rješavala sve žalbe roditelja, nastojeći donijeti kompromisna rješenja, no kap je prelila čašu kada se, ove godine, u školu upisao učenik koji dolazi iz Doma za nezbrinutu djecu. Taj je dječak (14) oduzet roditeljima koji o njemu nisu brinuli, u vlastitom je domu bio gladan i žedan, i Centar za socijalnu skrb smjestio ga je u Dom te tako spasio nesretne sudbine. Radi se o uzornom, mirnom dječaku koji je redovno dolazio na nastavu i bio dobar učenik. No, profesorica Kelava prema njemu je odmah razvila neobjašnjiv animozitet. Kada god bi došla na nastavu predavati razredu u kojemu je dječak, ona bi ga istjerala iz učionice, bez ikakvog razloga. Stoga ovaj učenik ove školske godine nije bio ni na jednom njenom predavanju iz kemije i biologije. 

- Tog učenika ne smatram učenikom ove škole i ne želim ga na nastavi. Uvažavam ga kao osobu i baš zato ga, kad uđem u razred, lijepo zamolim da izađe iz učionice, što on i napravi. Imam svoje razloge zašto ga ne želim na svojoj nastavi i od toga neću odustati makar dobila otkaz - neumoljiva je profesorica iza koje je 28 godina pedagoškog rada u školi. 

Radi se o profesorici koja je dugo godina i voditeljica Županijskog stručnog vijeća za kemiju i kao takva drži predavanja kolegama u 50 drugih škola o pedagoškim pristupima radu na nastavi. Do mirovine je dijeli tek koja godina. 

U školi je bila inspekcija

- Zbog svih pritužbi roditelja i kolega na ponašanje profesorice Kelava u školi je bila i prosvjetna inspekcija, ali i stručni pedagoški nadzor od strane Agencije za odgoj i obrazovanje. Oni su  obavili s njom razgovore kako bi donijeli stručno mišljenje o tome može li ona nastaviti daljnji rad u školi ili ne. Već tri tjedna čekamo njihova očitovanja kako bismo donijeli konačnu odluku. S nizom intervencija prema profesorici, ali i prema učenicima i roditeljima pokušali smo smanjiti nastale tenzije, no kolegica Kelava ne želi s roditeljima surađivati i s njima ulazi u konflikte. Sve je to dovelo do toga da sada i učenici koriste situaciju pa dodatno provociraju na nastavi - kaže ravnatelj škole Krešimir Ćosić dodajući kako će škola vjerojatno morati donijeti mjeru ukidanja svih spornih ocjena koje je učenicima dala profesorica Kelava te će oni na kraju godine biti ocijenjeni od strane drugog profesora po zatečenom znanju. Ravnatelj ističe kako je profesorica u školi već dugi niz godina i nikada nije bilo većih pritužbi na njen rad, ali je ove godine svjesno kršila prava djeteta i morali su je prijaviti policiji. 

"Mislim da sam zasićena poslom"

- Niti jedne godine mi nije bilo tako teško raditi kao ove. Učenici su se jako promijenili. Mislim da sam i zasićena poslom jer predajem tri predmeta, učenicima od 5 do 8 razreda, što znači 12 odjeljenja i 6 različitih programa. U školi sam od jutra do mraka i doslovce sam zatrpana obvezama. Znam da protiv mene ima pritužbi, ali smatram da većina nije osnovana. Da mislim da griješim, ispričala bih se. Izložena sam velikom stresu zbog ove neobjašnjive hajke koja se digla protiv mene - kaže u svoju obranu Kelava koja ne smatra da griješi u slučaju dječaka iz Doma no, ne želi izreći svoje razloge ne priznavanja njega kao učenika škole, ali priznaje kako s njegove strane nikada nije doživjela nikakvu neugodnost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a