Obavijesti

News

Komentari 32

'Ne možemo sa svakom novom vladom krenuti sve ispočetka'

'Ne možemo sa svakom novom vladom krenuti sve ispočetka'
1

Kurikularna reforma je pokrenuta prije 11 godina. U njoj ima jako dobrih stvari, treba ih iskoristiti i privesti kraju, kaže voditelj povjerenstva za provedbu kurikularne reforme Matko Glunčić

VIDEO

Gosti Teme dana na HRT-u bili su voditelj povjerenstva za provedbu kurikularne reforme Matko Glunčić i bivši voditelj eskpertne radne skupin Boris Jokić. 

Povjerenstvo na čijem je čelu Glunčić imenovano je krajem srpnja i zamijenilo je ekspertnu radnu skupinu na čelu s Jokićem. 
Glunčić i Jokić zajedno su krenuli raditi u ekspertnoj radnoj skupini pa su se razišli u razmišljanjima. Jokić je ostao, a Glunčić otišao da bi u konačnici zamijenili mjesta. Novi ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić vidi ih zajedno te očekuje izvješće o radu povjerenstva. 

- Mi nismo, kako se često pogrešno govori, druga ekspertna radna skupina za provedbu kurikularne reforme. Mi smo povjerenstvo za unapređenje odgoja i obrazovanja i naša je zadaća svojevrsna inventura trenutnog stanja i analiza strateških mjera i ciljeva te izrada prijedloga ministru o daljnjim koracima. Izvješće ćemo ministru predati početkom  sljedećeg tjedna. Ono sadrži nekoliko zaključaka, koje ministar može, ali ne mora prihvatiti - kazao je Glunčić.  

Na pitanje hoće li eksperimentalna provedba kurikularne reforme početi sljedeće školske godine, Glunčić odgovara kako se nada da hoće, ako se do kraja ove godine uspije dovršiti normativni okvir.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jokić smatra da obujam kurikularne reforme zahtijeva pisanje novog zakona.  

- Ukoliko nova vlada želi ostvariti ciljeve Strategije, ona tome mora prionuti odmah. Stoga treba svesti  za stol sa svima, svih koji su radili na reformi pitati za mišljenje, cijeniti njihov rad. Ja ću se odazvati na razgovor s bilo kime, osobito s legalno izabranim ministrom, no postoji samo jedna reforma, a to je cjelovita kurikularna reforma. Što se tiče sudjelovanja akademske zajednice, moram reći da je od početka s te strane bilo nečasnih radnji u ovom procesu i ja sam radi ljudi s kojima sam radio spreman sjesti za stol sa svima, međutim na neke stvari treba podvući crtu i reći da nisu prihvatljive - rekao je Jokić. 

- Ne možemo sa svakom novom vladom ili sa svakim novim povjerenstvom krenuti ispočetka. U obrazovnoj politici nužan je kontinuitet, a upravo me u Cjelovitoj kurikularnoj reformi smetalo što se ne naslanja na prethodne dokumente rađene u cilju reforme obrazovanja. Reforma je pokrenuta prije 11 godina. U cjelovitoj kurikularnoj reformi ima jako dobrih stvari, treba ih iskoristiti i privesti kraju - kazao je Glunčić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1