Obavijesti

News

Komentari 113

Ne odustaje: Trump ima novu uredbu o zabrani ulaska u SAD

Ne odustaje: Trump ima novu uredbu o zabrani ulaska u SAD
1

Američki predsjednik Donald Trump mogao bi potpuno novu uredbu kojom će zabraniti građanima nekih zemalja ulazak u Sjedinjene Države objaviti već u ponedjeljak ili utorak

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump mogao bi potpuno novu uredbu kojom će zabraniti građanima nekih zemalja ulazak u Sjedinjene Države objaviti već u ponedjeljak ili utorak, rekao je novinarima kasno u petak na putu za Floridu.

Savezni prizivni sud SAD-a u četvrtak je jednoglasno podržao suspenziju uredbe o zabrani ulaska u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena za koju je Trump rekao da je sigurnosna mjera koja treba spriječiti napade islamskih militanata.

"Sasvim novu uredbu" koju bi mogao objaviti već u ponedjeljak ili utorak, američki predsjednik je novinarima najavio u zrakoplovu Air Force One kasno u petak na putu za Floridu gdje će provesti vikend sa svojim gostom, japanskim premijerom Shinzom Abeom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:08
U.S. President Donald Trump looks at Japanese Prime Minister Shinzo Abe during a joint news conference at the White House in Washington, U.S.

Trump nije iznio pojedinosti o novoj zabrani koju razmatra. Mogao bi jednostavno prepisati prvotnu uredbu i u njoj izrijekom isključiti stanovnike Sjedinjenih Država koji posjeduju boravišnu dozvolu (zelenu kartu), rekao je pomoćnik upoznat s predmetom koji je želio ostati neimenovan.

Time bi uklonio neke izvore zabrinutosti koje su izrazili američki sudovi. 

Nova uredba omogućila bi Trumpovim kritičarima da proglase pobjedu tvrdeći da je morao popustiti pod pritiskom već u prvoj velikoj odluci koju je donio kao predsjednik.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:58
U.S. President Donald Trump listens to a translation during a joint news conference with Japanese Prime Minister Shinzo Abe at the White House in Washington

No bez obzira na novu uredbu, Trumpova administracija mogla bi se žaliti na sudu zbog suspenzije prve uredbe.

Predstojnik Trumpova ureda Reince Priebus rekao je novinarima u petak da je još moguća i žalba Vrhovnom sudu. 

"Sve su opcije otvorene", rekao je Priebus i dodao da upravo sada razmatraju nove uredbe koje će "zaštiti Amerikance od terorizma".

Trump je izvršnom uredbom 27. siječnja zabranio ulazak u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Sonmalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana i na 120 dana obustavio ulazak izbjeglica, osim za sirijske izbjeglice kojima je ulazak zabranjen na neodređen rok.

Sudac James Robart je prošlog petka blokirao tu uredbu, na što se Trumpova administracija žalila, ali je Savezni prizivni sud podržao suspenziju. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...