Obavijesti

News

Komentari 66

Ne zna se zbog čega: Otkazana sutrašnja sjednica Vlade - opet

Ne zna se zbog čega: Otkazana sutrašnja sjednica Vlade - opet
1

U utorak se sastao uži kabinet Vlade, na kojem su uz premijera Tihomira Oreškovića i potpredsjednika Petrova bili i HDZ-ovi i Mostovi ministri. Karamarko nije došao

VIDEO

Sutrašnja sjednica Vlade otkazana je, doznaje Večernji list iz dva neovisna izvora iz Banskih dvora.

Nakon što se održao uži kabinet Vlade, na kojem su uz premijera Tihomira Oreškovića i potpredsjednika Bože Petrova (prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko opet nije došao na uži kabinet) bili i HDZ-ovi i Mostovi ministri, izvori su za Večernji list rekli kako im je došla obavijest iz Ureda predsjednika Vlade kako se sutra neće održati sjednica.

Zasad se ne zna koji je razlog otkazivanja jer, kako doznajemo, na užem kabinetu ministri su prošli kroz točke dnevnog reda i izašli sa sastanka uvjereni kako će se sutra održati sjednica Vlade.

Prema Poslovniku, sjednice Vlade saziva premijer koji predlaže dnevni red, predsjeda sjednicama, te potpisuje akte koje ona donosi. Također, Poslovnik propisuje da pisani poziv za sjednicu Vlade s prijedlogom dnevnog reda i materijalima koji sadrže stajališta i prijedloge, glavni tajnik Vlade upućuje članovima Vlade 24 sata prije održavanja sjednice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlada je trebala održati sjednicu uoči saborske rasprave o opozivu premijera Tihomira Oreškovića, koji je HDZ zatražio 8. lipnja. Za očitovanje o prijedlogu opoziva Vlada je imala osam dana, dakle do četvrtka, no ne očituje li se do tog roka, Sabor će i bez toga moći raspravljati i glasovati o opozivu.

Hoće li se Vlada uopće očitovati o prijedlogu HDZ-a ovisit će očito o volji premijera Oreškovića. Prilikom utvrđivanja dnevnog reda i drugi članovi Vlade mogu predložiti izmjene dnevnog reda, no da bi se to učinilo, nužno je da premijer sazove sjednicu.

Prihvati li Sabor prijedlog HDZ-a, koji premijera optužuje da se, umjesto gospodarstvom, bavio kadroviranjem u represivnom aparatu te da je politizirao SOA-u, što je, po njihovu mišljenju, uvod u "pokušaj uspostave kancelarske diktature uz pomoć represivnog sustava", zajedno s premijerom past će i Vlada.

U tom slučaju, počinje teći ustavni rok od 30 dana da se okupi nova parlamentarna većina i da se imenuje novog premijera i Vladu. Za mandatara HDZ predlaže sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića.

O daljnim koracima u raspletu te zavrzlame poslijepodne raspravljaju čelnici stranaka Domoljubne koalicije, koji su se u 15 sati okupili u središnjici HDZ-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu