Obavijesti

News

Komentari 26

'Nećemo podržati lex Agrokor, nije u skladu sa zakonima EU'

'Nećemo podržati lex Agrokor, nije u skladu sa zakonima EU'
4

Hajdaš Dončić i Maras poručili su kako SDP neće podržati "lex Agrokor". Hajdaš Dončić istaknuo je kako ne želi da slučaj Agrokor bude slučaj spašavanja vojnika Ryana

VIDEO

SDP- ovci Siniša Hajdaš Dončić i Gordan Maras poručili su u četvrtak novinarima u Hrvatskom saboru kako SDP neće podržati "lex Agrokor". Hajdaš Dončić istaknuo je kako ne želi da slučaj Agrokor bude slučaj spašavanja vojnika Ryana, a Maras je dodao kako im predsjednik Vlade Andrj Plenković niti ne liči na glavnog glumca Toma Hanksa. Naglasili su kako su Zakon vidjeli samo u onom obliku objavljenom u medijima.

- Nećemo podržati ovakav Zakon kakav smo vidjeli u tisku jer konačni prijedlog još nismo ni vidjeli. Smatramo da to nije u skladu s EU zakonodavstvom. Drugo, ono što smo vidjeli, a nadam se da će to promijeniti, je da sav rizik u slučaju da državni upravitelj dođe u Agrokor i napravi ništetne ugovore, snosi RH. To je nedopustivo. To bi značilo da bi porezni obveznici plaćali za svu štetu koja se napravi- rekao je Hajdaš Dončić dodavši kako bi država trebala imati aktivnu ulogu, ali jedino zajedno s vjerovnicima, a ne da ona ima presudnu ulogu u procesu restrukturiranja. 

- Treba podijeliti dobavljače u nekoliko skupina, klastera, zavisno od njihove izloženosti prema Agrokoru da se ne može dogoditi da samo oni koji su najviše izloženi mogu utjecati i odlučivati o načinu isplate prvog, drugog ili trećeg reda prema vjeovnicima Agrokora. Čak i oni u zadnjem klasteru moraju imati isti utjecaj u odlučivanju kao oni u prvom klasteru. Na taj način se jedino mogu spasiti mali dobavljači. Država mora štiti one najslabije jer će se ovi veći ionako snaći- poručio je Hajdaš Dončić. 

Na pitanje odgovornosti ministra financija Zdravka Marića ukoliko su bilance frizirane, Hajdaš Dončić kaže da ukoliko je to istina, onda je njegova odgovornost, koji je došao iz tog koncerna, velika. Naglasio je kako je ključni problem što nitko ustvari niti ne zna kakva je zapravo situacija s Agrokorom. 

- Ukoliko su stavrno bilance frizirane, njegova je odgovornost koji je došao iz tog koncerna onda velika. Ako nisu frizirane, onda je stanje takvo kakvo je prikazano u poslovnim knjigama. A to je posao u svakoj civiliziranoj zemlji državnog odvjetništva, porezne uprave i HANFA- e- rekao je Hajdaš Dončić. 

SDP- ovci se protive ulasku državnog upravitelja u Agrokor. Smatraju da je nemoguće da bi ministrica gospodarstva Martina Dalić to mogla nadzirati.

-  Zato jer vjerovnici, govorim o bankama i dobavljačima, imaju veći utjecaj i odgovornost da se Agrokor restrukturira nego država. To mi izgleda kao doba političkog komesarijata iz 60- ih godina iz doba bivše Jugoslavije. Ne možete postaviti političkog komesara iz Ministarstva gospodarstva da upravlja koncesijom. Država samo treba imati aktivnu ulogu- rekao je Hajdaš Dončić.

Najveći problem je u tom dijelu, kaže Maras, preuzimanje obveza države na sebe.

- Država se s ulogom, kako su je zamislili gospodin Plenković i gospođa Dalić, potencijalne obveze u budućnosti preuzima na sebe. Postavlja se pitanje zašto bi građani preuzeli određene loše poslovne odluke iz prošlosti i mogućnost da ih plaćaju svojim poreznim doprinosima iz državnog proračuna- kaže Maras. 

Istaknuo je kako Hrvatska već ima zakonodavni okvir, a to su stečajni i predstečajni zakon, koji  bi se mogli modificirati kako bi se problem s Agrokorom riješio. 

- Ministar Marić morao je biti upoznat sa situacijom. Mislim da je u ovom trenutku gospodin Plenković dosta paraliziran u ovoj situaciji u komuniciranju s javnosti zbog opterećenja koje ima njegova Vlada zbog povezanosti s Agrokorom- rekao je Maras dodavši kako se svaki poduzetnik u državi može pitati zašto država ne piše zakon za njega, 

- Tako možemo imati 170 tisuća zakona- poručio je Maras.

SDP: Članstvo u HGK treba biti dobrovoljno

Klub zastupnika SDP-a u četvrtak je u saborsku proceduru ponovno uputio prijedlog Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori. Prijedlogom traže da plaćanje članarina Komori ne bude obavezno, odnosno zalažu se za dobrovoljno plaćanje članarina. Uskoro će, najavio je Gordan Maras, u proceduru uputiti isti prijedlog i za Hrvatsku obrtničku komoru.

- Naši poduzetnici plaćaju 547 neporeznih nameta, devet milijardi kuna godišnje, a jedan od nameta koji ih najviše muči i boli je članarina HGK koju moraju plaćati čak i tvrtke u umirovanju, mjesečno 42 kune. Na taj način HGK godišnje ubere 160 milijuna kuna. Čak 90 posto poduzetnika po anketama ne želi plaćati obvezno članstvo, a u većini europskih zemalja prevladava model dobrovoljnog članstva i to je ono što hoćemo da i naši poduzetnici imaju kao mogućnost izbora – kazao je Maras dodavši kako prijedlogom Zakona traže i malo veću transparentnost i podnošenje izvješća o radu HGK.

- Nažalost, HGK je i dalje pod paskom politike. Predsjednik Komore je istaknuti HDZ- ov političar iz Vinkovaca Luka Burilović. Ako HDZ želi od Komore naraviti svoju političku ekspozituru, onda neka to imaju obvezu plaćati samo oni koji to žele, a ne svi poduzetnici u Hrvatskoj. Burilović više stoji na pozicijama koje zastupa Vlada, a manje na onima koji zastupaju poduzetnici. Pa i sad on pregovara u ime malih i srednjih dobavljača s Agrokorom, pa tko ga je ovlastio i čije stavove on tamo zastupa – komentira Maras koji očekuje da će prijedlog podržati svi u Saboru.

Uskoro će, kako je najavio Maras, u proceduru uputiti isti prijedlog i za Hrvatsku obrtničku komoru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk