Obavijesti

News

Komentari 184

'Neću mijenjati politiku prema migrantima usprkos napadima'

'Neću mijenjati politiku prema migrantima usprkos napadima'

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako ne odustaje od politike otvorenih vrata za migrante unatoč nizu napada s islamističkom pozadinom u zadnje vrijeme

VIDEO

Napadi s islamističkom pozadinom predstavljaju ruganje počinitelja zemlji koja im je pružila utočište“, rekla je njemačka kancelarka tijekom svoje tradicionalne ljetne konferencije za medije koja je, zbog niza dramatičnih događaja u zemlji, ove godine pomaknuta s kraja kolovoza na kraj srpnja.

Merkel je ipak branila politiku otvorenosti prema migrantima i svoj slogan „Uspjet ćemo“ kojim je popratila otvaranje granica i primitak preko milijun azilanata prošle godine te zaključila kako islamistički napadi nisu uzdrmali njezinu odlučnost u davanju utočišta onima kojima je zaštita potrebna.

- Nikad nisam rekla da će biti jednostavno. No ja sam i danas kao i prije godinu dana uvjerena da će nam poći za rukom ispuniti povijesnu zadaću. To je veliki izazov u vrijeme globalizacije i ja sam uvjerena da će nam uspjeti - rekla je. 

Osudila napade posljednjih dana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Napadi zadnjih dana, od kojih su dva imala islamističku pozadinu a u tri od četiri napada, počinitelji su bili izbjeglice.

- Islamistički teroristi pokušavaju osporiti način na koji mi živimo. Oni šire mržnju među vjerama i tome ćemo se odlučno suprotstaviti - rekla je Merkel osvrćući se  na terorističke napada u Europi u posljednje vrijeme.

- Ovi napadi su potresni i deprimirajući. Ovdje se krše civilizacijski tabui. Napadi su se dogodili na mjestima na kojima je mogao biti svatko od nas - rekla je njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Njemačka kancelarka je naglasila kako nakon napada posljednjih dana treba preispitati mjere koje bi trebale služiti sigurnosti u zemlji.

- Tamo gdje postoje sigurnosne rupe mi ćemo biti prisiljeni djelovati - rekla je Merkel te je najavila plan od 9 točaka s ciljem povećanja sigurnosti u zemlji.

Među najvažnije točke plana Merkel je ubrojila i mogućnost intervencije oružanih snaga u slučaju većih terorističkih napada te zajedničke pripreme Bundeswehra i policije. Među mjere koje bi trebale povećati sigurnost u zemlji Merkel je najavila povećanje broja zaposlenih u sigurnosnim službama, osnivanje ureda za informatičku tehnologiju u svrhu boljeg praćenja informatičke komunikacije te bolju suradnju sa stranim tajnim službama. Nadalje je planirana datoteka u kojoj bi bili pohranjeni podaci o ulascima i izlascima iz zemlje.

Glede izbjeglica koje su posljednjih godina ušle u zemlju, Merkel je najavila mjeru olakšanog protjerivanja osoba za koje ne postoje pravne osnove za ostanak u zemlji kao i sustav koji bi trebao omogućiti otkrivanje radikalizacije pojedinaca u početnoj fazi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a