Obavijesti

News

Komentari 207

Nema rezervacije: Svaku večer skupi desetke ručnika i šatora

Nema rezervacije: Svaku večer skupi desetke ručnika i šatora
13

Novinar 24sata proveo je dan s redarom Andrijom Rastom iz Tisnog koji u sklopu posla ima dužnost obići plaže i pokupiti ručnike "čuvalice" i ostavljene stvari

VIDEO

Većinu turista oduševila je vijest kako španjolski Torrox uvodi posebnu policijsku jedinicu koja će raditi reda na plažama. Uklanjat će ručnike koje turisti ostavljaju tijekom noći da bi idući dan imali osigurana najbolja mjesta, a vlasnike kažnjavaju s 30 eura. No i u Hrvatskoj ista praksa postoji već dulje vrijeme. Među prvima su ručnike s plaža počeli uklanjati u Općini Tisno na otoku Murteru.

Dusko Jaramaz/PIXSELL

- Na plažama u mjestima na području naše općine, u Tisnom, Jezerima i Betini, već dulje vrijeme stvorila navika zauzimanja mjesta na ovaj način. Pojedinci su dolazili navečer i ostavljali ručnike, suncobrane, ležaljke, čak i šatore, na plaži i na taj način za sebe rezervirali najbolja mjesta, u najboljem hladu ili uz more. Drugi bi ustajali rano kako bi na plaži našli dobro mjesto, ali čak i u zoru najatraktivnija mjesta bila su već zauzeta - opisuje nam praksu načelnik općine Ivan Klarin.

Dusko Jaramaz/PIXSELL

- Zanimljivo je da ostali kupači uzurpatorima iz pristojnosti nikad nisu micali stvari nego su se tiskali na manje atraktivnim dijelovima plaža s pogledom na ručnike i ležaljke bez kupača. Neki su prihvatili takav način ponašanja i počeli raditi isto, ali većina je bila nezadovoljna. Zato smo morali donijeti odluku o uklanjanju i ona je već prvih dana drastično smanjila učestalost rezervacija plažnog prostora - kaže Klarin.

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Općina Tisno je jednom od svojih komunalnih redara, Andriji Rasti (26), u opis posla stavila da svaku večer obiđe plaže i s njih pokupi ostavljene stvari. Zatekli smo ga dok je obilazio plažu u Jezerima.

- Iako znaju da se stvari ne smiju ostavljati na plaži, uzurpatori su uporni - kaže Raste, koji je neku večer na Zaratiću pronašao desetak ručnika i šator.

Dusko Jaramaz/PIXSELL

- Naše plaže su propisno označene plutačama i kontroliram samo taj prostor. Svaki dan poslije 20 sati pregledam plaže i potražim ostavljene stvari. Prvo ih fotografiram, a onda i pokupim ako se prethodno uvjerim da vlasnika nema u blizini. Sve stvari deponiram u zgradi Općine, kamo vlasnici mogu doći po njih. Oni opišu svoj ručnik, suncobran ili ležaljku te mjesto na kojem su ga ostavili i mogu ga dobiti natrag. Nemamo kazne, ali vlasnici rijetko dolaze po stvari. Uzurpatori, naime, na plažu gotovo u pravilu donose i ostavljaju pohabane stvari koje im više ne trebaju i služe im samo za 24-satnu rezervaciju ili trajnije prisvajanje plažnog mjesta - rekao je Raste. 

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako bi se očekivalo da bi ovakav postupak komunalnog redarstva mogao naići na negodovanje prekršitelja i dovesti redara u neugodnu situaciju, Raste nije doživio nijedan napad.

- Kupači ovu praksu odobravaju, a manjina koja pokušava uzurpirati prostor plaža zna da je u prekršaju i ne buni se - rekao je Raste.

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 207
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a