Obavijesti

News

Komentari 69

Nema za porez, ima za bazen: Sammiru 'sjela' ovrha na vilu

Nema za porez, ima za bazen: Sammiru 'sjela' ovrha na vilu
4

Bivši nogometaš Dinama zarađivao je 6,5 milijuna eura u Kini, ali nije platio porez. Država mu je poslala ovrhu na kuću u Demerju kraj Zagreba, ali on ju je prodao Lijanovićima koji kažu da će pokriti dug

VIDEO

Iako se zločesti dečko Dinama vratio igrati u rodni Brazil, u Hrvatskoj su za njim ostali dugovi. Država je Sammiru krenula u ovrhu vile u Demerju zbog 1,5 milijuna kuna duga.

Zabilježba ovrhe na kući je objavljena na oglasnoj ploči suda u Zagrebu. Prije prelaska u brazilski Sport Recife ove godine i kratkotrajnog povratka u Dinamo, Sammir se hvalio da igranjem u Kini zarađuje 6,5 milijuna eura godišnje. Veliki je to iznos za 32-godišnjeg talentiranog Brazilca koji je ipak u hrvatskoj javnosti ostao zapamćen po ludim noćnim izlascima i pijanstvima čak i prije važnih utakmica i priprema Dinama. Zbog toga, ali i zbog zaštite koju je imao kod Zdravka Mamića, dio navijača je bio razočaran i kada je igrao za reprezentaciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:39

Jorge Sammir Cruz Campos, što je puno ime nogometaša, pojavio se na listi poreznih dužnika jesenas. Dugovao je točno 1,476 milijuna kuna.

Od toga je većina otpadala na porez i prirez na dohodak, čak 1,36 milijuna kuna. Taj porez nije plaćen dok je primao plaću u Dinamu.

Manji, ali za ovu priču važniji dio je da je ostao dužan i 115.727 kuna poreza na promet nekretninama. On se plaća u iznosu od pet posto vrijednosti nekretnine, a očito je nastao jer je u veljači 2017. godine kupio veliku obiteljsku kuću u Demerju, nedaleko od Zagreba. S obzirom na iznos poreza na nekretnine, to znači da je kuću platio oko 2,3 milijuna kuna. Inače se porez mora podmiriti u roku 15 dana od rješenja. Ali Sammir, iako je očito plivao u novcu, nije ga platio. Ali zato je platio izgradnju bazena.

Kupio vilu bez bazena

Naime, kako je vidljivo na satelitskim kartama, vilu je kupio bez bazena, a do lipnja 2017. izgradio ga je u dvorištu.

Ova moderna vila nalazi se na malenom brežuljku i okružena je ogromnim dvorištem na prostranoj livadi. Uvučena je od ceste i vješto skrivena od znatiželjnih pogleda stablima s raskošnim krošnjama, ogradom i gustim čempresima. S glavne ceste ispod koje žubori potok, a koji prolazi tik uz vilu, nazire se tek dio ove dvokatnice, stepenice koje vode do bazena sa sunčalištem i ležaljkama, uredno pokošena trava na kojem su dva mala gola za nogomet te sjenica u ćošku. Tek probijanjem kroz zaraslo šipražje koje se prostire s bočne strane kuće, otvara se pogled na brežuljak, cijelu kuću i zelenilo koje je okružuje sa svih strana. Do ulaza u prednje dvorište vodi dugačak asfaltirani prilazni put. Ući, naravno, ne može bilo tko. Ograda je na struju, vratašca su zaključana. U dvorištu, kraj koša za košarku, sparkiran je bijeli Mercedes. Tražimo Sammira, no na portafonu na ogradi piše prezime Lijanović te naziv tvrtke Stipin san d.o.o., kao i upozorenje da smo na štićenom prostoru. Dočekuje nas mlada djevojka koja nam pristojno i vrlo kratko kaže da Sammir ne živi tu. Susjedi nam kažu kako je Sammir u njihovu mjestu, u toj vili, živio tek par mjeseci, ali da ga nikad nisu vidjeli.

- Čuli smo da je vrlo brzo tu kuću iznajmio - kažu.

I u imeniku, pretražujući adresu na kojoj se nalazi ova Sammirova vila, također stoji da je tamo sjedište tvrtke Stipin san koju vodi Sanja Ivanković Lijanović.

Unuk kralja mesa u kući

Na telefon nam se javlja Stipe Lijanović, inače unuk pokojnog hercegovačkog kralja mesa, Stipe Ivankovića Lijanovića, koji je pokrenuo poslovno carstvo mesnica Lijanovići. Kaže nam kako je još u jesen 2017. kupio vilu u kojoj živi s obitelji, tj trenutno je u posjedu.

- Ja sam njemu dao svoju kuću i nešto novaca, a on meni ovu kuću. No, obzirom na dugovanje za porez, s čime sam bio upoznat, to nismo još realizirali pa moja kuća i dalje glasi na mene, a njegova na njega. Krajem ove ili početkom iduće godine će doći pa ćemo to riješiti papirnato. Koliko znam, porez bi trebao riješiti Dinamo, a u najgoroj varijanti ja ću platiti dug pa mu odbiti od cijene - kaže nam.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag