Obavijesti

News

Komentari 345

'Nepoznate žene banule su mi u sobu, a onda počele moliti...'

'Nepoznate žene banule su mi u sobu, a onda počele moliti...'
1

Prilazeći mom krevetu prva žena me pita: “Jeste li vi vjernik?“. Žena iz nje potvrdno odgovara u moje ime. Ja odgovaram pitanjem: “Kome ste vi došli” a one mi uglas odgovaraju: “Došli smo k vama"...

VIDEO

Pacijent Splitske bolnice Zoran Erceg na društvenoj mreži objavio je doživljaj na koji je ubrzo reagirao veliki broj ljudi. Oko sedam navečer ležeći u bolničkoj sobi na vrata ulazi grupa žena s pozdravom Hvaljen Isus i Marija. Misleći kako se radi o posjeti svojem cimeru u početku ne reagira. Kada je shvatio kako se ustvari radi o moliteljima koje je poslao kapelan nije mogao vjerovati. 

- Ne radi se o tome da li sam ja uvrijeđen ili ne, glavni problem su nepoznate osobe, nepoznatih higijenskih navika i predmetima koji mogu hodati po bolničkim sobama kako im se prohtije - govori nam Erceg. Kako opisuje, molitelji su došli do kreveta njegovog cimera koji je bio zavezan za krevet, izrekli molitvu i ostavili krunicu i sliku sveca. Nakon toga nastavljaju do iduće sobe i ponavljaju proceduru. Pitajući medicinske sestre kako je moguće da netko ima ovakav pristup sobama samo su slegnuli ramenima tvrdeći kako oni tu ne mogu ništa.

- Kako je gospodin nepokretan i ne može nigdje zamolio nas je da dođemo do njegove sobe, svaki svećenik ima pravo otići do bolesnika, a mogu poslati i nekoga da mu odnese krunicu i izmoli molitvu - govori nam kapelan u Splitskoj bolnici i dodaje kako to rade već dugi niz godina. Iz udruge za zaštitu pacijenta ipak napominju kako se ovdje radi o represiji bolesnika te kako su ravnatelj i medicinske sestre dužne se pobrinuti o tome. 

- Ja nemam nikakva saznanja o tome, pacijent to treba službeno prijaviti onda se može to istražiti - govori nam Ivo Jurić ravnatelj bolnice. Na pitanje kako je moguće da je netko ušao u sobu nakon što su posijete završene odgovara kako ovo nije zatvor nego bolnica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iz principa neću prijaviti jer znam da od toga ništa neće biti, ovdje se radi o nedovoljno brizi ravnatelja - dodaje Erceg koji je već nekoliko puta doživio neugodnosti u Splitskoj bolnici. 

Objavu prenosimo u cijelosti: 

Faljen Isus i Marija' - govore u glas. Upali su mi u bolesničku sobu kao Jehovini svjedoci.

Kako nitko ne zna da sam već neko vrijeme u bolnici nisam očekivao posjete. Naročito ne u vrijeme večernjeg odmora i nakon što je posjet bolesnicima odavno završen. Svaki dan, točno u 17.30 medicinske sestre vrlo strogim glasom zamole sve zaostale posjete i rodbinu bolesnika da napuste bolesničke sobe te ih užurbano upućuju prema izlazu kako bi obavile njegu bolesnika.

Nije mi bilo nimalo ugodno kada su u moju bolesničku sobu banule nepoznate žene te me zatekle neadekvatno odjevenog na krevetu. Mislio sam da se radi o rodbini drugog teško bolesnog pacijenta pa nisam odmah izrazio svoje negodovanje. Kako mom nepokretnom cimeru malo tko dolazi namjeravao sam baš zbog njega šutjeti ali vidim da je i njemu jako neugodno pred nepoznatim ženama jer je imao na sebi samo pelenu za odrasle i gornji dio pidžame.

I on je zapitao tko su te žene.

Prilazeći mom krevetu prva žena me pita: “Jeste li vi vjernik?“. Žena iz nje potvrdno odgovara u moje ime.

Ja odgovaram pitanjem: “Kome ste vi došli” a one mi uglas odgovaraju: “Došli smo k vama”.

Tko je vas uputi meni? - nastavljam s pitanjima.

Mi smo upravo bili na bolničkoj misi pa nas je bolnički kapelan na Križinama uputio da obiđemo bolesnike po bolničkim sobama.

“A tko ste vi”, nastavljam ja s pitanjima a one odgovore :

“Mi smo pripadnice Molitvene zajednice koje Bogu i svetom Anti žele preporučiti vas za što skorije ozdravljenje. Želimo se pomoliti Bogu i Djevici Mariji za vas i u vaše ime”.

Dok su to govorile uvježbanim pokretima izvadili su značke i privjeske sv. Ante kao i papirnate slike na kojima se nalazi Molitva sv. Antunu te ih položili na naše bolesničke ormariće.

A onda je krenula molitva:
Zdravo Marijo, milosti puna,
(ubačen meni nepoznat dodatak)

Pa nastavljaju:

Gospodin s tobom,
blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus.… Izašle su odmah nakon molitve. Dok se vrata moje sobe nisu ni zatvorila već sam čuo iz susjedne bolesničke sobe:

"Zdravo Marijo, milosti puna,..."

I tako je to bilo večeras u Splitu, 5. 6. 2017. godine u splitskoj bolnici Križine, nakon službene zabrane posjeta u bolesničko sobi broj 7 na trećem katu.

Kakav je službeni odnos bolnice prema Molitvenoj zajednici vidi se po tome što su u ovo vrijeme vrata zaključana i pod šifrom za sve posjete kao i za bolesnike. Bolesnici ne smiju izlaziti a nitko ulaziti.

Nitko ne može proći kroz tako dobro zaključana vrata osim, eto, pripadnica Molitvene zajednice u Splitu. 

Po bolničkom hodniku bolnice Križine (bivša vojna bolnica) u Splitu pripadnice organizacije Molitvena zajednica kretali su se kao da su u svom Crkvenom molitvenom prostoru. navodi se u objavi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 345
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina