Obavijesti

News

Komentari 4

Neustrašivi letač: Memorijal u čast pilotu Rudolfu Perešinu

Neustrašivi letač: Memorijal u čast pilotu Rudolfu Perešinu
7

Park u Cagincu, gdje je odrastao, nosi ime Rudolfa Perešina. Iako je bio najavljen prelet MIG-a, izostao je zbog lošeg vremena. Prošlo je 20 godina od njegova bijega

VIDEO

Ja sam Hrvat, neću i ne mogu pucati na Hrvate, rekao je 25. listopada 1991. pilot Rudolf Perešin austrijskoj kontroli leta. Tog je dana, kao pripadnik JNA poletio MIG-om 21 s bihaćkog aerodroma.

- Tim činom Rudi je otvorio pogled svijetu kakav je rat kod nas. Njegovim preletom i bijegom nismo dobili zrakoplov, no dobili smo pilota - kazao je brigadni general Dražen Šćuri, zapovjednik HRZ-a i PZO-a, na 20. obljetnici preleta i 7. Memorijalu u Ivanić Gradu i Cagincu, gdje je Perešin proveo djetinjstvo.

Iako je rođen u Gornjoj Stubici 1958., kao dječak se s obitelji preselio u Caginec. Ondje je završio osnovnu školu, a s 14 godina otišao je na vojnu akademiju. Letio je na borbenim zrakoplovima, a nakon bijega iz JNA sudjelovao je u osnivanju eskadrile, čiji je bio zapovjednik. Poginuo je u operaciji Bljesak 2. svibnja 1995. godine. Njegov su zrakoplov kraj Stare Gradiške srušili agresorski protuzračni topovi. Posmrtni ostaci vraćeni su 4. kolovoza 1997., a 15. rujna pokopan je na Mirogoju. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira.

Nakon paljenja svijeća kraj njegove biste u Ivanić Gradu obitelj i prijatelji zaputili su se u Caginec. Na 20. obljetnicu legendarnog Rudolfova preleta park u Cagincu dobio je njegovo ime. Iako je bilo najavljeno da će MIG 21 počasno preletjeti u čast Perešinu, zbog lošeg vremena ostao je prizemljen na Plesu. No aviomodelari Perešinu su u čast u nebo pustili makete borbenih zrakoplova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ponosan sam na bratov prelet. U to je vrijeme osjećaj bio strašan, no svi smo bili sretni. Njegov pothvat bio je poticaj i nama i drugima za razne akcije - kazao je Drago Perešin, brat pokojnog Rudolfa, koji je na proslavi bio s obitelji. Uz njega su bili majka Zorica i sestra Biserka, Rudijeva supruga Ljerka s kćeri Daliborkom te unučica Karla.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a