Obavijesti

News

Komentari 5

Nije im lako: Ravnatelje stišću roditelji, nastavnici, političari...

Nije im lako: Ravnatelje stišću roditelji, nastavnici, političari...
1

Pišite nam na: facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

VIDEO

Umjesto knjiga dajte učenicima e-knjige i tablete

Zašto ne bi država platila svakom učeniku tablet, a roditelji e-knjige. Cijena udžbenika bi pala jer nema troškova tiskanja pa bi nakon nekoliko godina bili na nuli, a podaci bi uvijek bili ažurirani. Sličan projekt trenutačno provodi Turska. Naravno da postoje i rizici loma i sl., ali bi se tada tableti prilagodili tome, a ekrani danas više nisu toliko štetni kao nekad. Proizvodnju tih tableta treba napraviti u Hrvatskoj i svi bi bili sretni i zadovoljni.

 kampod

Životopis pošaljite školama u blizini

Nije baš sve tako crno. Moja kći je nakon što je diplomirala poslala na sve škole u gradu mail sa svojim podacima i nakon nepuna dva tjedna dobila poziv za posao iz jedne škole.

Bila je u pitanju hitna zamjena zbog odlaska na bolovanje. Nije poznala ni ravnatelja ni nikog drugog u toj školi. Po isteku zamjene opet su je zvali idući put, vjerojatno jer su bili zadovoljni njezinim radom. Danas radi u četvrtoj školi, nikad nije imala nikakvu vezu pri zapošljavanju. U svakom slučaju, nezaposleni profesori bi trebali svoje podatke poslati mailom na škole koje su u području gdje mogu raditi i tako stvarati bazu podataka za poziv na posao u hitnim slučajevima. I meni je bilo u početku neobično kako može bez natječaja, ali kad razmisliš, logično je. Ako se neki učitelj razboli, ravnatelj mora hitno naći zamjenu.

 laptopxp

Ne zavidim im

S jedne strane pritišću ih kolege, s druge roditelji, a s treće političari. Ne zavidim im. Danas si roditelji previše toga dopuštaju, a političari škole iskorištavaju za svoju agitaciju. A tu je i vjeronauk na kojem se dijele petice.

Ravnatelji su između čekića i nakovnja

Moje iskustvo je da u školama ima svega pomalo. Od nepotizma pa sve do stranačke pripadnosti.

Uglavnom kad god dođe netko novi raditi u školu, glavno pitanje u zbornici koje se odmah postavlja je na koji je način taj došao na taj posao. Čak sam načuo da postoji i nekakva tarifa koja se kreće od 5000 pa sve do 10.000 eura kako bi se mogli dobiti takvi poslovi, no smatram da većina ravnatelja koliko-toliko radi pošteno i dobro svoj posao. Nije njima lako, s jedne strane pritišću ih kolege, s druge strane roditelji, a s treće nas pritišče politika. Zamislite tek tamo gdje su u gradu ili općini jedni na vlasti, u županiji drugi, a na državnoj razini ovi koje imamo. Treba sve to izbalansirati i preživjeti na toj poziciji. Vidim u zadnje vrijeme da je bila borba za čistačice, kuharice i podvornike. Išao je zadnji vlak tko će biti na državnim jaslama pa su mnoge škole, gdje god je bila mogućnost, primile pokojeg novog. U mnogim natječajima je došlo do ponavljanja zbog žalbi koje su više-manje svi pisali. Ne zavidim uopće ravnateljima jer se nalaze između čekića i nakovnja, pogotovo roditelja koji si dopuštaju što god im padne napamet, te s druge strane politike i lokalnih moćnika koji iskorištavaju prostor škole za svoju političku agitaciju. Nisam spomenuo još i Crkvu, a to je posebna priča i svi prosvjetari dobro znaju o čemu je tu riječ. Ne mogu iz vjeronauka imati svi pet. To nije realno. Time se ruše kriteriji koji su se ionako srozali skroz do kraja, a time se ruši i dignitet nastavničkog zvanja koji učitelje i nastavnike svodi na obične zapisivače petica.

Zmar116

Čini se kao da je nekom cilj da se sustav raspadne

Rade na tome da se cijeli sustav raspadne i da na mala vrata uđe “outsourcing” jer je onda idealna prilika da se nekome namjeste poslovi i da netko uzme proviziju.

Jeronim Beethoven

Sve što trebam za školu kupujem iz vlastitog džepa

Učitelji sve sami kupuju. I papir za printanje. Nismo imali ni televiziju od nedavno, a o računalu se ne razmišlja. Nažalost sve brige su prebačene na leđa nastavnika.

profesorica

Pri zapošljavanju sve nastavnike treba testirati

Za sve u obrazovanju uvela bih testove psihičke sposobnosti i provjera znanja. Radim u školi i nekim kolegama ne bih dala da čašu vode uče kako da se prolije.

mima35

Kriterij kojim se netko ocjenjuje je diskutabilan

Previše se dopušta se osobno mišljenje u ocjenjivanju. Treba uvesti unificirane testove. Tako bi se uvela norma za profesore, da znaju koliko učiti djecu.

salaso




















Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa