Obavijesti

News

Komentari 114

Kod mjesta napada pronađeno pismo: To je odmazda za Siriju

Kod mjesta napada pronađeno pismo: To je odmazda za Siriju
8

Policija je pronašla pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad na igrače Borussije i zasad polazi od pretpostavke da se ne radi o terorističkom napadu

VIDEO

Njemačke službe sumnjaju u moguću islamističku pozadinu napada na autobus s igračima Borussije Dortmund, a istragu je preuzelo savezno državno odvjetništvo nadležno za terorizam, javljaju u srijedu njemački mediji.

"U pismu koje je pronađeno blizu mjesta napada i u kojem se preuzima odgovornost za napad govori se o odmazdi za sudjelovanje njemačkih zrakoplova u savezničkim akcijama protiv Islamske države (IS) u Siriji“, prenose mediji pozivajući se na sigurnosne službe.  

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:23

Upozoravaju međutim da se može raditi o namjernom pokušaju počinitelja da navede istražitelje na krivi trag.
 
Javni servisi WDR-a i NDR-a te dnevnik Sueddeutsche Zeitung navode da pismo počinje rečenicom "U ime Alaha, dobrostivog i milosrdnog“.
 

Uživo iz Dortmunda: Zbog eksplozije odgođena utakmica Borussije i Monaca!

Posted by 24sata on Tuesday, April 11, 2017

 

 
U njemu se također spominje napad na berlinski božićni sajam i prijeti novim napadima.
 
"Zbog sudjelovanja u napadima na muslimane u kalifatu IS-a odsad pa nadalje sportaši i ostale poznate osobe u Njemačkoj stoje na 'listi za odstrjel' IS-a i to vrijedi toliko dugo dok se njemački zrakoplovi ne povuku iz Sirije i ne zatvori američka vojna baza u njemačkom Ramsteinu“, navodi novinarski istraživački tim sadržaj pisma.

Police with the Borussia Dortmund team bus after an explosion near their hotel before the game

 

I ekstremna ljevica osumnjičena za napad na Borussiju Dortmund

U slučaju napada na autobus s igračima Borussije Dortmunda policija, osim moguće islamističko-terorističke pozadine, istražuje i ekstremno lijeve političke motive, javljaju u srijedu njemački mediji.

U jednom pismu, koje se na internetu pojavilo nedugo nakon napada, navodi se kako napad nije uperen protiv igrača nego protiv autobusa „kao simbola politike Borussije Dortmund“ koja se, kako se navodi, ne ograđuje dovoljno od fanova s radikalno desnom pozadinom.
 
U pismu, koje istražitelji pripisuju ekstremno lijevim snagama, Borussija Dortmund se optužuje da godinama dopušta pristup stadionu osobama s „rasističkim, nacističkim i desno-populističkim svjetonazorima“ umjesto da se obrate „lokalnim antifašistima“ za savjet kako da se „ovakav svjetonazor“ ukloni sa stadiona.
 
Policija je u i ovom slučaju oprezna s ocjenama, jednako kao što je to i u slučaju drugog pisma, pronađenog u blizini mjesta eksplozije, a koje navodi na to da bi počinitelji mogli pripadati islamističkoj sceni.
 
„Trenutno se istraga vodi u svim smjerovima. Postoji mnogo razloga za skepsu kada je riječ o pismima u kojima se preuzima odgovornost“, rekao je za Der Spiegel jedan djelatnik ministarstva unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Igrač Borussije Marc Bartra i policajac ozlijeđeni su u utorak navečer u tri eksplozije blizu autobusa s igračima na putu prema stadionu na kojem se trebala održati utakmica Lige između Borussije i AS Monaca.  Odgođeni susret trebao bi se održati u srijedu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk