Obavijesti

News

Komentari 17

Nisam njegovatelj, ali stalno sam uz svoju bolesnu kćer

Nisam njegovatelj, ali stalno sam uz svoju bolesnu kćer
5

Sabina Lončar skrbi o bolesnoj kćeri Selini koja dnevno provodi 4,5 sati na Goljaku. No bolnica joj ne da potvrdu koja bi mami omogućila status njegovatelja. Zbog toga ih je tužila

VIDEO

Selina (15) iz Zagreba rođena je s teškim krvarenjem u mozgu i mikrocefalijom. Ne može samostalno brinuti se o sebi, slabo vidi i teže je pokretna.

No iako njezina majka Sabina Lončar (36) danonoćno skrbi o njoj, ne može dobiti status roditelja njegovatelja za kćer zbog suludih birokratskih propisa koji se tumače onako kako nekome odgovara. Selina, naime, svaki dan provodi 4,5 sati u Specijalnoj bolnici Goljak. Da bi mama Sabina dobila status, mora otkazati da je pružatelj njege i pomoći i dok je dijete u školi ili potpisati ugovor s Goljakom da je u pasivnom dežurstvu. Iako u tih 4,5 sati Sabina juri okolo te za kćer nabavlja lijekove, doznake i ortopedska pomagala, Goljak joj ne dopušta da potpiše ugovor koji bi joj omogućio status njegovatelja. O svemu je obavijestila pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom i tužila bolnicu Goljak za diskriminaciju.

- Uvijek predlažem obiteljima da prije nego što preuzmu brigu o bolesnom članu nađu sebi dobrog odvjetnika. Osobno bih bila najsretnija da ne moram tražiti status i da mogu raditi, ali ne mogu jer mi nitko ne osigurava skrb za kćer - tumači Sabina dodajući kako bi država trebala biti svjesna da je status njegovatelja najjeftiniji oblik skrbi za djecu s invaliditetom.    

Loš zakon i nelogična šuma propisa krivac su za sve      

Svakodnevno se dešava da djeca s invaliditetom ostaju bez invalidnina, a oni koji skrbe o njima ne mogu dobiti status njegovatelja. Razlog je Zakon o socijalnoj skrbi i nelogična šuma propisa koje hitno treba mijenjati.     

Zalaže se za zakon o dadiljama     

Sabina je članica Udruge Sjena koja se zalaže za ideju da država bolesnoj djeci omogući dadilje. Tako bi više mama moglo raditi.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa