Obavijesti

News

Komentari 110

'Nitko nije vidio kako su upali u jamu, valjda su se poskliznuli'

'Nitko nije vidio kako su  upali u jamu, valjda su se poskliznuli'
4

Patrik (2) i Mateo Oršuš (3) uhvatili su se za ruke i odšetali do obližnje neograđene jame u Donjem Vratnu. Vjerojatno su se poskliznuli i utopili. S obiteljima tuguje i selo

VIDEO

Volio sam tog unuka beskrajno, a sad mojeg Matea više nema. Da mogu, propao bih u crnu zemlju, suznih nam očiju govori Stjepan Ignac (62) dok pogrbljen sjedi u trošnoj kućici Marka (21) i Đurđice (22) Oršuš u Donjem Vratnu kraj Varaždina. 
Čitavo selo oplakuje smrt Matea (3) i Patrika (2) koji su se u ponedjeljak kasno poslijepodne utopili u dva metra dubokoj jami. Mateovi roditelji Đurđica i Marko izvan sebe su od boli i beskrajne tuge. 

- Ne znam što se dogodilo. Bili smo dugo kod svekrve, podojila sam i Matea, a i njegova brata Mihaela (1). Ostavila sam ga kod svekrve, a kad sam se vratila nakon 20-ak minuta, Mateo se s Patrikom igrao kod susjeda. U jednom trenutku sam primijetila da ih nema i krenuli smo ih tražiti - plačući govori Đurđica.

Netom prije tragedije jedan od susjeda vidio je dječake kako hodaju i drže se za ruke. No bili su blizu svojih kuća i nikome nije palo na pamet da bi mogli odlutati do obližnje i neograđene jame. 

- Nitko nije vidio kako su unutra upali, pretpostavljam da su se poskliznuli. Ta jama je neograđena i prepuna smeća te je pravo čudo da je naš sumještan Josip Balog vidio dijete kako pluta po površini. Odmah je skočio i izvukao ga, a onda je isplivao i Mateo. Nažalost, bilo je prekasno. Zvali smo Hitnu pomoć, ali nisu stigli odmah, nego smo se našli na pola puta. Matea su reanimirali dva sata, ali spasa mu nije bilo - govori jedan od susjeda i naglašava kako su općinu Petrijanec više puta obavještavali da ogradi tu jamu, no općina se, tvrdi, na sve molbe oglušila. 

- Tek nakon ove tragedije i nakon očevida nešto iza 23 sata zabili su neke kolce i stavili ogradicu. Zar je trebalo stradati dvoje mališana da to saniraju - ogorčeni su mještani. 

Do posljednjeg trenutka su se borili Mateov život

Poginulog Matea opisuju kao živahnog, nestašnog i znatiželjnog dječaka koji je puno pričao i sve ga je zanimalo. Djed Stjepan dodaje kako su se liječnici Hitne pomoći do posljednjeg trenutka borili za Mateov život. Tijekom našeg razgovora mami Đurđici je pozlilo te su je odvezli u ambulantu kako bi primila injekciju za smirenje.­­­ 

- Bojim se da Đurđica gubitak sina neće preživjeti. Samo plače i doziva njegovo ime - potiho nam govori njezina sestra Darinka Ignac (19). 

A u kući pokraj Zlatica Oršuš (20) tuguje za sinom Patrikom. Samohrana je majka, a tijekom našeg posjeta samo je šutjela. Pod sedativima je, a na pitanja odgovara mičući glavom te odbacujući ponuđenu hranu. 

- Strašna je to nesreća koja je zadesila te dvije obitelji. Ne znam kako će ovo preživjeti - ponovili su nam mještani. Za duše poginulih dječaka, kraj sad ograđene jame, zapalili su dva bijela lampaša.

Ostala je bez jedinog sina

Zlatica Oršuš (na slici lijevo) imala je samo Patrika. Otkako je saznala da se utopio, ne jede i ne pije, a tijekom našeg boravka nije prozborila ni riječi. Ljulja se naprijed-nazad, a odgovara mašući glavom. Nakon što su utvrdili smrt, dječake su prebacili na obdukciju u Varaždin.

Ostao im je još sin Mihael (1)

Mateova majka Đurđica (na slici desno) pod sedativima je, a potpuno shrvan je i Mateov otac Marko (na slici lijevo). Supružnici u Donjem Vratnu žive sedam godina, a uz Matea imaju i sina Mihaela. Za sve krive općinu Petrijanec koja se oglušila na molbu da ograde jamu.

Općina tvrdi: To smo sanirali

Načelnik općine Petrijevci Vladimir Kurečić tvrdi kako su prije šest godina to mjesto zaravnali. 

- Imamo i dokumentaciju, a nitko nas o problemima nije obavijestio - rekao je Kurečić. Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu utvrđuju okolnosti u kojima su se dječaci utopili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa