Obavijesti

News

Komentari 184

Njemački WDF: Hrvatska nema nikakvu turističku strategiju!

Njemački WDF: Hrvatska nema nikakvu turističku strategiju!
1

Njemačka televizija WDR prije nekoliko je dana emitirala dokumentarnu reportažu o turizmu u Hrvatskoj s fokusom na sve veće probleme u koje zapada turizam i kojih su sve svjesniji i Hrvati

VIDEO

Reportaža pod imenom 'Hrvatska bez limita - turistička groznica na Jadranu', koju potpisuje Susanna Zdrzalek, fokusira se na četiri turističke lokacije na kojima rast turizma i izostanak smislene strategije razvoja stvaraju sve veće probleme. To su Dubrovnik, Plitvice, Split i Hvar. 

Hrvatska se opisuje kao 'raj za odmor na Jadranu', ali i kao zemlja u kojoj je turizam jedina preostala funkcionalna gospodarska grana. Autorica također navodi da konstantno povećanje turista 'nije bez posljedica' te se pita koliko još dugo turizam u Hrvatskoj može nekontrolirano rasti. 

Dubrovnik prenatrpan, na Plitvicama 'jezero fekalija' 

Za početak, Dubrovnik se spominje kao jedna od najatraktivnijih lokacija u Hrvatskoj, a sve veći broj turista privlači činjenica da su u tom gradu snimani Igra Prijestolja i Star Wars. Do kraja sezone u Dubrovniku se očekuje oko milijun turista. Grad je prenatrpan, centar je skup čak i imućnijim gostima, razina buke je sve nepodnošljivija, a Dubrovčani u reportaži se žale da im je iznimno komplicirano postalo obaviti i najosnovnije dnevne zadatke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Većinu vremena autorica se u reportaži bavi problemom uništavanje okoliša kao izravne posljedice masovnog turizma. Spominje se tako 'jezero kanalizacije' koje se nalazi unutar Plitvičkih jezera zbog nedostatka adekvatne kanalizacije. Tamošnji načelnik Ante Kovač pred kamerama WDR-a objašnjava da je u Hrvatskoj 'sve naopako' te da 'država redovito krši vlastite zakone'. 

'Hrvatska je zemlja Trećeg svijeta koja je članica Europske unije'

Autorica je pričala i s mnogo mladih Hrvata u Splitu od kojih se većina nada odlasku u inozemstvo - najviše u Njemačku. Neki od njih kažu da više ne osjećaju da je Split njihov grad, da je posao teško pronaći te da su plaće male, a ugovori na neodređeno rijetkost. 

- Hrvatska je zemlja Trećeg svijeta koja je članica Europske unije, rekao je pred kamerom jedan Splićanin. 

U posljednjem dijelu dokumentarca, fokus se prebacuje na Hrvatsku kao party destinaciju. Autorica i njena ekipa pritom su posjetili Hvar. Izmjenjuju se kadrovi pijanih turista koji kažu da su se došli smo napiti te da ih Hvar ne zanima previše. Lokalno stanovništvo pak kaže kako im je život preko ljeta postao nepodnošljiv, posebice otkad je Hvar postao svojevrsna meka za partijanje. 

Reporterka njemačkog WDF-a na kraju zaključuje da Hrvatska nema jasnu viziju za razvoj turizma te da joj treba nova strategija za njegov razvoj jer su greške i propusti vidljivi na svakom koraku. 

Cijelu reportažu možete pogledati ovdje

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina