Obavijesti

News

Komentari 358

Novac za Noru trošili na plaće i putovanja: Podigli 85.600 kn

Novac za Noru trošili na plaće i putovanja: Podigli 85.600 kn
4

SUMNJIVE TRANSAKCIJE: Isplate od nekoliko tisuća kuna na bankomatima, plaćanje donacija članovima obitelji i tajniku udruge, samo su neke od transakcija

VIDEO

Isplate od nekoliko tisuća kuna na bankomatima, plaćanje donacija članovima obitelji i tajniku udruge, samo su neke od brojnih transakcija koje je novogradiška udruga Hrabro dijete podizala s računa preminule djevojčice Nore Šitum.

Od veljače do listopada 2013., kad je počeo nadzor, novac je podizan 41 put, a podignuto je ukupno 85.600 kuna.

Norina hrabra borba sa zloćudnom bolešću ganula je i ujedinila čitavu Hrvatsku u veljači 2013. U samo nekoliko dana, umjesto 3,3 milijuna kuna, prikupilo se 8,4 milijuna kuna za njezino liječenje u SAD-u. No Nora je izgubila bitku za život, a hvalevrijedna akcija pretvorila se u skandal. Iako su Norini roditelji Ivica Šitum i Đana Atanasovska upirali prstom i upozoravali na kriminalne radnje u udruzi koja je oročila četiri milijuna kuna preostalog novca, te čak i u travnju izgubila spor, prema izvodima koje posjeduje i naša redakcija - ispada da su bili u pravu.

24sata

S bankomata je 8. ožujka 2013. udruga podigla 1000 kuna, dan poslije 2000 kuna, a 26. ožujka dva puta po 5000 kuna. Na dan kad je Nora izgubila bitku za život, 20. ožujka 2013. s računa udruge je Radio Psunju isplaćeno dva puta po 7500 kuna. U vlasništvu tvrtke je radio Nova Gradiška, čiji je direktor Željko Siladi, a glavna urednica njegova supruga Đurđa Siladi. Đurđa se u ulozi glasnogovornice pojavljivala i na konferencijama za novinare udruge Hrabro dijete. Nadalje, dan nakon Norine smrti s računa udruge isplaćena je potpora suprugu predsjednice udruge Marijanu Žužiću u iznosu od 2200 kuna, a isplate su nastavljene i u travnju. Transakcija od 17. travnja 2013. pokazuje kako je s računa isplaćena donacija Marijanu Žužiću od 1000 kuna i tajniku udruge Harisu Kapetanoviću od 2000 kuna.

U vrijeme dok su pokušali dokazati da u radu udruge postoje nezakonitosti i malverzacije, roditelji Nore Šitum su upozoravali na to da je udruga tajnika Kapetanovića stavila na plaću odmah nakon njihova odlaska u Ameriku, dok mu je prva plaća isplaćena u ožujku 2013. Osim plaće, dobiva i donacije, a to je iz izvoda koje posjedujemo vidljivo.

Slavko Midžor/PIXSELL

U udruzi Hrabro dijete tvrde kako Norin novac nije diran te da i dalje stoji na računu. No na zamolbu da nam dostave dokaz da je novac netaknut, tajnik udruge Hrabro dijete kaže da ga može dostaviti, ali ne prije četvrtka.

- Izvodi koji su javno objavljeni tiču se isključivo poslovanja naše udruge i to je pokušaj da nas se destabilizira. Nije istina da sam zaposlen temeljem Norina novca. Istina je da sam zaposlen iz novca koji proizlazi iz redovitog rada udruge - rekao je Haris Kapetanović. Majka preminule Nore, Đana Atanasovska, rekla je kako se novac prestao trošiti onoga dana kad su izašli sa svime u javnost.

- Dvije godine se borimo potpuno sami, a udruga nas razvlači u medijima kao pohlepne roditelje koji žele samo novac. Mi smo svoje bogatstvo zauvijek izgubili, ali odlučili smo ustati protiv ovakvog kriminala. Zbog toga danas plaćamo sudske troškove, dok institucije ne rade ništa - rekla je Đana.

Za Enu Šarac prikupljeno je 60.000 kuna, a roditelje nitko nije nazvao

Marko Mrkonjić/PIXSELL

Ostale smo šokirani kad smo čuli da je na izvodima udruge Hrabro dijete vidljivo da je uplaćeno više od 60.000 kuna s naznakom ‘Za liječenje Ene Šarac’, rekla je Enina majka Biserka. Ne može vjerovati da joj se u protekle dvije godine nitko iz udruge nije javio i rekao za uplate koje su bile itekako potrebne. Ali joj je na kućnu adresu stigla uplatnica za godišnju članarinu Udruge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 358
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina