Obavijesti

News

Komentari 316

Najslabija karika? Tek postao ministar, a već procurile afere

Najslabija karika? Tek postao ministar, a već procurile afere
1

Politički analitičari se slažu da je Pavo Barišić, novi ministar obrazovanja, 'najslabija karika' u novoj Vladi. Upozoravaju da se za njim vuče već nekoliko afera

VIDEO

Novi ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, odgovarajući na pitanje aferama uz kojega se veže, kazao da on nije najslabija karika.

"Ja mislim da nisam najslabija karika, dopustite mi da se dokažem u radu u svom resoru, kao što su priliku imale i moje kolege. S vremena na vrijeme ćete imati priliku provjeravati moj rad. Razumijem kritičko zanimanje javnosti, otvorena će biti vrata u Ministarstvu i onda ćemo vidjeti sve poteze i jesam li slaba karika ili nisam", rekao je Barišić za N1.

Tvrdi da se iz Ministarstva ranije povukao u dogovoru s tadašnjim ministrom obrazovanja Draganom Primorcem.

"To su bili naši dogovori s tadašnjim ministrom, ja sam znanstvenik koj je nastavio svoju karijeru i sada sam se odazvao kada sam pozvan", kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tvrdi da se nije povukao iz Ministarstva zbog nepravilnosti koje su tada navodno otkrivene:

"Ja nepravilnosti, ili kako god hoćete to nazvati, ne vidim, nikakve o kojima bih mogao govoriti. Članak o kojem se govori, koji se najviše citira u medijima, dekan fakluteta u Splitu Josip Milat je isti dan demantirao, i ja sam isto demantirao, to su svi navodi koji nisu istiniti."

Barišić tvrdi i da nije izgubio sudski spor koji se vodio protiv njega zbog nepravilnosti.

"Ja nisam izgubio spor. U prvom stupnju je bila osuđujuća presuda za klevetu novinarke, a nakon što se novinarka ispričala, ja sam povukao tužbu, nisam izgubio spor."

Analitičari: Barišić najslabija karika u Vladi

Politički analitičari Anđelko Milardović, Davor Gjenero i Žarko Puhovski komentirali su tko bi mogao biti "najslabija karika" u novoj Vladi. Kao "favorita" naveli su novog ministra obrazovanja Pava Barišića.  

Gjenero upozorava kako ministra prate neugodne afere. 

Barišić je od 2004. do 2006. godine bio pomoćnik tadašnjeg ministra znanosti i obrazovanja Dragana Primorca, ali nakon što mu se zaredalo nekoliko propusta, bio je prisiljen povući se s te dužnosti. Prema pisanju medija 2006. godine, Dragan Primorac mu je dao priliku da “časno odstupi” nakon što se otkrilo da je svoju tajnicu vodio na filozofske simpozije i od ministarstva tražio da mu pokrije troškove, iako je te iste troškove već pokrio organizator simpozija. Novac su kasnije, po nalogu ministra, morali vratiti.

Najveći skandal vezan uz profesora i doktora filozofije Pavu Barišića izbio je 2008. Nakon odlaska iz ministarstva, profesor je od Sveučilišta u Splitu, gdje je bio zaposlen na 30 posto radnog vremena, dobio povlašteni kredit za kupnju stana. Problem je bio u tome što je Barišić već imao kuću od 200 kvadrata u Zagrebu, a krediti su dodijeljeni mimo službene rang liste na kojoj se nalazilo 150 mladih znanstvenika koje je trebalo stambeno zbrinuti. Ministarstvo je nakon interne analize reagiralo. Proglasili su odluku Senata neetičnom, a kredit na kraju nije realiziran.

- Imam velike sumnje u Barišića zbog moralnih kvaliteta. Netko tko nije bio u stanju funkcionirati kao pomoćnik ministra, teško može donijeti nešto dobro kao ministar. Premijer Plenković tvrdi da je Barišić domoljub. Domoljub je čudna kvalifikacija za ministra. Zamislite da se nogometna reprezentacija slaže po tome tko je koliki domoljub. Ne vjerujem da bi dobro prošla - rekao je Puhovski za Tportal. 

Osim toga mediji su pisali i da je Barišić navodno plagirao više dijelova tuđih radova.

Zbog toga su na internetu već krenuli komentari o Barišiću. Jedan od komentara je bio:  "Vaso s doktoratom."

- Barišiću, Crnoja ti se piše - komentirao je drugi komentator.

- Hoće li i ovaj oboriti Crnojin rekord? - pita se treći komentator.  Novu Hrvatsku vladu komentirale sui strane agencije.

I austrijske novinska agencija APA komentirala je Barišića. Napisali su da Barišić predstavlja moguće probleme jer je prema medijskim napisima bio optužen za korupciju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 316
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda