Obavijesti

News

Komentari 3

Novinari otišli iz Nacionala zbog neslaganja s vlasnikom

Novinari otišli iz Nacionala zbog neslaganja s vlasnikom
1

Bivša glavna urednica Sina Karli rekla je kako ne želi raditi za nekoga za koga ne znaju tko je i što je. Novi vlasnik ne zna ništa o novinskom biznisu ni o Hrvatskoj

VIDEO

Ne želim raditi za nekoga za koga ne znamo tko je i što je, rekla je Sina Karli, bivša glavna urednica tjednika.Tridesetak zaposlenika tjednika Nacional, predvođenih bivšom glavnom urednicom Sinom Karli, objavilo je da odlazi iz tog tjednika. Osim Sine Karli, otkaze u Nacionalu dali su novinari Maroje Mihovilović, Berislav Jelinić i Plamenko Cvitić. Svoj odlazak obrazložili su neslaganjem s novim vlasnikom.

- Navodni novi vlasnik ne zna ništa ni o novinskom biznisu ni o Hrvatskoj. S druge strane, ništa se ne zna o njemu ni o njegovim namjerama. Ja ne želim raditi za nekoga za koga ne znamo tko je i što je – rekla je Sina Karli. Među ljudima koji su otišli iz Nacionala nalaze se i manjinski suvlasnici koji ukupno drže oko 25 posto udjela. Većinski paket drži Harald von Seefried, švicarski odvjetnik koji je nakon smrti Ive Pukanića kupio udio od austrijskog investicijskog fonda Vienna Capital Partners. Novinari koji odlaze ne vjeruju da je švicarski odvjetnik stvarni vlasnik i zamjeraju mu, među ostalim, što je “prvog dana ultimativno zatražio da tvrtku napusti Anka Pukanić, sestra ubijenog osnivača i glavnog urednika Ive Pukanića”. Sadašnji glavni urednik Mislav Šimatović izjavio je da će tjednik preživjeti i zaposliti nove ljude.

- Ništa se dramatično nije dogodilo. Nacional će i dalje izlaziti. Dovest ćemo nove ljude - rekao je Šimatović.

Vlasnik pozvao policiju da novinari ne iznesu računala

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zagrebačka policija potvrdila je kako je krenula u intervenciju u ponedjeljak popodne u redakciju Nacionala u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Nisu htjeli otkriti zašto, ali tportal neslužbeno doznaje kako vlasnik želi spriječiti novinare da iznesu računala. Nakon što je policija došla u Nacional skupina zaposlenika sukobila se s vlasnikom. 

Grupa novinara odlučila je preći iz NCL Media Grupe u Business Media Group. Najavili su pokretanje novog tjednika. Kako se neslužbeno doznaje, među onima koji odlaze su Nacionalovi novinari Berislav Jelinić, Plamenko Cvitić, Sina Karli, Marko Ćustić, Katja Mihovilović i Orhidea Gaura te novinarke Extre Jelena Badovinac, Ružica Đukić i Branka Prica.

Iz Business Media Group demantiraju da pokreću novi tjednik s novinarima koji su otišli iz Nacionala. Business Media Group je neformalna grupacija koja se sastoji od dvije hrvatske tvrtke Centar za management i savjetovanje d.o.o. i Centar za računovodstvo i financije d.o.o., te se od 2002. godine bavi izdavanjem raznih poslovnih časopisa i web portala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!