Obavijesti

News

Komentari 862

'Obećanja sam ispunila. Nema podjela, uvreda i ponižavanja'

'Obećanja sam ispunila. Nema podjela, uvreda i ponižavanja'
1

Nema više onih uvreda, onih ponižavanja, nema podjela. Počeli smo se konačno fokusirati na egzistencijalna pitanja, a ne na ideološka, kazala je Grabar Kitarović

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je u ponedjeljak u intervjuu za Novu TV svoje prve dvije godine na Pantovčaku.

- Zadržali smo stabilnost institucija. Nadalje, promjena jednog političkog diskursa, uvođenje jednog višeg koncepta zajedništva, sinergija rada, možda pozitivno natjecanje, radije nego spuštanje i ponižavanje drugih. Isto tako i niz vanjskopolitičkih inicijativa, počevši od inicijative Triju mora, pozicioniranja Hrvatske u EU i NATO-u i općenito na svjetskoj sceni, gospodarska diplomacija i slično - kazala je Grabar Kitarović govoreći o svoje prve dvije godine mandata.

-Ja sam bila jamac stabilnosti u ove dvije turbulentne godine mojeg mandata, kada su izbori bili takvi i kada je proces konzultacija bio takav da je mogao krenuti u bilo kojem pravcu, da sam podlegla bilo kakvim političkim pritiscima. Držala sam se slova Ustava i Zakona, i tu se pokazalo zašto je jedan neovisni Predsjednik, odnosno Predsjednica, izravno izabran od naroda, od građana...

Kaže da je svoja izborna obećanja ispunila, prije svega koncept zajedništva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

-  Dakle zajedništvo je počelo dominirati u javnom diskursu, za razliku od onih podjela...Nema više onih uvreda, onih ponižavanja, nema podjela. Počeli smo se konačno fokusirati na egzistencijalna pitanja, a ne na ideološka. To je bio jedan od mojih temeljnih ciljeva.

Predsjednica se ne slaže da je netolarencija u porastu, nego upravo suprotno.

- Mislim da još puno posla predstoji pred nama, da moramo raditi na tome, toleranciji prema svim građanima u društvu, prema svim političkim opcijama. Međutim, politički diskurs je puno drugačiji, postoji veće poštovanje prema institucijama i da, još uvijek nažalost ima govora mržnje u našem društvu. Još uvijek ima jako ružnih naziva.

- Reagiram uvijek kad je u pitanju nasilje. Naravno, treba osuditi svako nasilje. Svaki dan se događa nasilje u obiteljima u Hrvatskoj, događa se nasilje u školama, događa se bullying, događa se nasilje na ulici. Dakle, bilo kakav govor mržnje, bilo kakva netolerancija, govor mržnje koji osjećam prema institucijama i sebi samoj, isto tako očekujem od odgovarajućih institucija u Hrvatskoj da reagiraju pa i od cijelog društva. Da se konačno uljudimo i da počnemo jedni prema drugima nastupati s tolerancijom i poštovanjem - poručila je predsjednica.

Na pitanje kako se u to uklapa ploča u Jasenovcu, predsjednica je rekla da ta ploča nema veze sa onim što se događalo tamo u Drugom svjetskom ratu. 

- Ako smo pravna država, onda poštujemo svoje zakone. Ukoliko je statutom HOS-a to bilo regulirano, a prije toga nisu reagirali moji prethodnici, niti prethodne Vlade, zašto to sad odjednom postaje problem? Treba isto tako odati dužno poštovanje prema jedanaestorici mladića braneći Hrvatsku i braneći Jasenovac.

- Iz antifašističke obitelji, koja se borila za slobodnu Hrvatsku ali ne za komunizam - dodala je.

- Mislim da sam vrlo jasno, jasnije nego bilo tko u ovoj državi osudila sve totalitarne ideologije, i fašizam, i nacizam, i ustaštvo, i jasno se odredila prema Jasenovcu, ali isto tako neću dopustiti dvije stvari. Prvo, da se okreće pila naopako i da se izjednačava Drugi svjetski rat s Domovinskim ratom i da se radi umjetna podjela u društvu, između onih koji su na strani antifašizma i onih koji su na strani Domovinskog rata. To apsolutno ne isključuje jedno drugo. Pijetet prema žrtvama mora postojati. Naravno, pijetet se mora isto tako izražavati i na dostojanstven način ali neću dopustiti da se pljuje po hrvatskim vrijednostima i neću dopustiti da se Hrvatskoj nameće nekakav uteg ustaštva, jer to je upravo ono što pokušavaju u našim susjednim zemljama, kako bi diskreditirali Hrvatsku.

-  Vrlo dobar odnos sam imala uvijek s izaslanikom za Holokaust i isto tako sa svim američkim dužnosnicima, dok sam radila kao veleposlanica u SAD-u. Surađujem s muzejem Holokausta. Moj je stav jasan svim židovskim organizacijama i to nije bio apsolutno nikakav pritisak. To je možda bila prigoda da se o tome progovori malo jasnije, kao što je između ostalog bila prigoda, kad je predsjednik UEFA-e bio ovdje, da se progovori o nogometu, o stanju u nogometu, da se osudi huliganstvo ali isto tako miješanje politike u nogomet. Dakle postoji prigoda za sve, ali oprostite, vi u medijima isto tako imate tendenciju izvlačiti moje izjave iz konteksta i postavljati ih u kontekst nekakve međunarodne prisile. Ja nisam takva osoba. Ja se zalažem za Hrvatsku koja je suverena i samostalna, koja je članica EU i NATO-a ali koja ima svoj stav, koja vodi računa o nacionalnim interesima i neću dopustiti nikome da vrijeđa ovu Hrvatsku, niti da vrijeđa branitelje, koji su se borili za slobodnu, demokratsku Hrvatsku, a ne ni za kakve aveti prošlosti.

Mogu pozvati Đikića da se vrati, ali ne znam da li mu to nešto znači

Grabar-Kitarović izjavila je kako joj je žao što je istaknuti znanstvenik Ivan Đikić, u znak prosvjeda što ministar znanosti Pavo Barišić ostaje na toj dužnosti unatoč optužbama za plagiranje, odlučio napustiti Hrvatsku, rekavši kako ga ona može pozvati da se vrati, ali ne zna bi li mu to nešto značilo.

 Upitana znači li joj više za hrvatsku znanost Đikić ili Barišić, odgovorila kako to pitanje u ovom trenutku smatra apsolutno irelevantnim, izrazivši iznimno žaljenje zbog Đikićeve odluke da napusti Hrvatsku.

- Ono što moramo učiniti jest da razvijamo uvjete da se ulaže u inovacije i znanost. S tim sam nezadovoljna i mislim da tu kaskamo za razvijenim svijetom. Hrvatska mora trčati i sprintati da bi dosegla razvijene zemlje - poručila je.

Dodala je kako u tome problem nije Pavo Barišić, nego cijeli sustav i potreba da se o takvim pitanja postigne konsenzus između vlasti i oporbe.

- Da se konačno dogovorimo oko kurikularne reforme, oko reforme visokog obrazovanja, ulaganja u istraživanja. Da pružimo uvjete tim mladima, ne samo Ivanu Đikiću, već i mnogim mladim ljudima koji su potencijalni talenti da doprinesu Hrvatskoj i ostanu ovdje, da rade u Hrvatskoj. Gospodin Barišić je samo jedan u nizu ministara - istaknula je Grabar-Kitarović.

 Upitana kako misli da Dragan Lozančić - koji je smijenjen s mjesta ravnatelja SOA-e nakon njezinih optužbi da se ogriješio o zakon - sada može biti ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, dužnost na koju ga je nedavno imenovala Vlada, odgovorila je kako je on izgubio njezino povjerenje, a sada ne radi u službama koje se bave obavještajnim aktivnostima.

- Držim da gospodin Lozančić, kao i gospodin Buljević koji je bio moj savjetnik za nacionalnu sigurnost i svojevremeno šef SOA-e, da su to ljudi koji su dolazili u kontakt s dokumentima koji su povjerljive naravi i moraju ostati u Hrvatskoj - poručila je. Ponovila je kako se Lozančić ogriješio o pravila koja se odnose na rad službi, ali nije htjela reći o kakvim se pravilima radi jer je "to prošlost".

'Imam osnovane sumnje da je Lozančić radio za Milanovića'

Za svoje ranije optužbe kako je Lozančić prikrivao neke stvari i radio za tadašnjeg premijera Zorana Milanovića rekla je kako to ne može dokazati, ali da za to ima osnovane sumnje, iako to sada, kaže, nije relevantno. 

- Držim da gospodin Lozančić sa svojim kvalitetama može pridonijeti radu jedne uprave koja nije uvezana i nije dio obavještajnog sustava i onoga čime se bave obavještajne agencije. Želim da on ima perspektivu u Hrvatskoj, kao što bi i za gospodina Buljevića trebalo naći odgovarajuće rješenje u hrvatskoj državnoj upravi - istaknula je Grabar-Kitarović. 

 Za Milanovića je rekla kako joj ne nedostaje, ali žali što s njim, u vrijeme dok je bio premijer, nije imala bolji odnos, sinergiju i zajednički rad.

- Moja ruka je uvijek bila ispružena, ja sam njemu čestitala na izbornoj pobjedi i izrazila želju da radimo zajedno na dobrobit Hrvatske. Vjerujem da bismo zajedničkim radom puno više postigli, ali to je bio izbor gospodina Milanovića da zauzme takav stav -  kazala je.

Upitana koja joj je, po njezinu mišljenju, najveća greška u ove dvije godine mandata, predsjednica je odgovorila kako je grešaka svakako bilo, ali da nije razmišljala o tome koja bi joj bila najveća, jer "tko radi taj i griješi".

- Kada imate stav, kada radite sa srcem i strašću, onda svakako radite i greške. Ne znam, to je nešto o čemu će procijeniti građani i ja ću svakako poslušati njihov glas. Nikad se neću libiti priznati da sam radila greške u radu, a koja je najveća greška, reći će građani - rekla je.

 Grabar-Kitarović bi htjela povući "političke veleposlanike", ali ne može bez vlade

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u ponedjeljak da puno politički postavljenih veleposlanika ne provodi državnu politiku, ali ih bez vlade ne može smijeniti i na njihovo mjesto postaviti karijerne diplomate koji bi se borili za interese Hrvatske.

"Naša diplomacija nažalost stagnira, još uvijek se vodi starim načelima, ima puno veleposlanika koji su politički postavljeni i ne provode državnu politiku, nego politiku koja je nestala", izjavila je Grabar-Kitarović za Novu TV.

"Učinkovitost nekih veleposlanika je vrlo niska, o njima se gotovo ne čuje, neki rade protivno državnoj politici, neki su zaostali u starim vremenima kada je Hrvatska bila kandidatkinja za EU i NATO", dodala je.

Upitana zašto ih ne vrati u Zagreb, rekla je da im je "poslala poruku" i da na tome ustraje već godinu dana, ali ne može bez vlade. "Ne mogu ih sama povući, to je ustavni proces", rekla je Grabar-Kitarović koja vanjsku politiku kreira zajedno s premijerom.

Ustvrdila je da nije točno da je Banski dvori premijera Andreja Plenkovića ne slušaju i da se o tome razgovara te vjeruje da će uskoro riješiti puno mjesta, ne samo u Washingtonu.

Predsjednica je zadovoljna radom ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera i kaže da veleposlanici konačno dobivaju naputke o tome što je državna politika.

"Imamo izvrsne karijerne diplomate koji bi se izvrsno borili za interese Hrvatske i dobro razumiju koji je danas položaj Hrvatske, da smo zemlja koja treba voditi, a ne slijediti", istaknula je Grabar-Kitarović.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 862
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...