Obavijesti

News

Komentari 4

‘Obišli smo svih 7 kontinenata samo sjedeći u našem razredu’

‘Obišli smo svih 7 kontinenata samo sjedeći u našem razredu’

Pozitivna geografija od Dubaija do Antarktika: Đaci nastavnika Dejana Nemčića vole zemljopis jer uz pomoć aplikacije Skype putuju cijelim svijetom

VIDEO

Kad sam prvi put vidio geografske karte i čime se bavi ova struka, rekao sam sebi to je to i zapravo od 5. razreda sam se počeo pripremati za ovo što danas radim. Shvatio sam da znanje želim prenijeti i na druge, prije svega na djecu, tako sam postao učitelj i odgojitelj. To je najbolja odluka u životu. Uživam u svojem poslu. Biti učitelj nije samo posao, to je poziv.

Objašnjava nam to mladi učitelj geografije Dejan Nemčić (29) koji je pokrenuo međunarodno priznati projekt “Uživo sa svih kontinenata”.

Od Dubaija do Antarktika

- ‘Uživo sa svih kontinenata’ je prihvaćen kao novi način učenja geografije te potiče zainteresiranost kod učenika. U njemu predavači iz cijelog svijeta i naši iseljenici drže predavanja uživo na satu geografije preko Skype tehnologije. To znači da kad radimo i obrađujemo Dubai, predavač se javlja iz Dubaija i hoda gradom te pokazuje glavne građevine i kako grad izgleda. Učenici ga mogu ispitivati sve što ih zanima. Takav oblik učenja kod učenika potiče zainteresiranost i zanimanje te upoznaju svijet na potpuno drugačiji način. Možemo reći da djeca virtualno putuju svijetom sjedeći u razredu. Do sada smo imali predavanja sa svih sedam kontinenata uživo što je definitivno prvi put u hrvatskom obrazovanju za jedan predmet, čak i s Antarktike - ispričao nam je Nemčić koji predaje u OŠ “Braće Radić” u Botincu kraj Zagreba.

Geografiju preko Skypa počeo je predavati još prošle godine kad je radio u Garešnici. Njegovi bivši, kao i sadašnji učenici, oduševljeni su projektom.

Pomoć školama u Africi

- Na ovaj način lakše pamtimo stvari jer gradivo obrađujemo na živi način. Dobijemo korisne informacije kojih nema u udžbenicima. Uz određene statističke podatke upoznamo i život u nekom gradu ili na nekom kontinentu. Imamo pristup znanju koje se ne može naći ni u jednoj enciklopediji ili na internetu - ispričali su nam Nemčićevi učenici iz Garešnice

Drugi projekt koji vodi Dejan Nemčić je “Afrika - Možemo zajedno”. Projekt uključuje nekoliko ciljeva, prvenstveno opremanje afričkih škola školskim priborom i kupnju lijekova za malariju koja je jedna od najsmrtonosnijih bolesti u Africi.

- “Afrika - Možemo zajedno” pokrenuo sam u suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett koja je bila odličan suradnik i velika podrška. Ovim projektom smo razvijali i dalje razvijamo  volontiranje, toleranciju i solidarnost među učenicim. No u sklopu svega toga važno nam je bilo i opremiti afričke škole geografskim kartama jer sam ipak učitelj geografije. Stoga mi je bilo važno i organizirati predavanja o geografiji u školama, kao i stvoriti preduvjete da nam, pri povratku u Hrvatsku, brojni predavači iz Afrike uživo preko Skypea održe predavanja o Africi i njezinim ljepotama - objašnjava Nemčić.

Nemčić je ljetos posjetio Afriku i tada je djeci donirao mnogo školskog pribora. Kaže da je bio dirnut onim što je vidio i doživio u Africi.

Solidarnost i tolerancija

- Poseban je osjećaj bio vidjeti djecu koja su s tolikim nestrpljenjem jedva čekala svoj primjerak, a nakon što su ga dobili njihovoj sreći nije bilo kraja. Cijeli dan su se družili i igrali s tim poklonima, gledajući i diveći se tim, nama zapravo uobičajenim stvarima. Posebno su me dirnuli trenuci kad su mnoga djeca svoje olovke i bilježnice osobno odnijela i dijelila drugoj djeci u selu. Takve scene jednostavno vas impresioniraju te zapravo shvatite koliko su ta djeca divna i posebna na svoj način te koliko cijene sve što dobiju. Od početka govorim da ovaj projekt neće imati smisla ako se vratim i sve ostane na tome. Moj plan je dugoročno djelovati na prostoru Afrike, ali i dalje nastaviti djelovati u Hrvatskoj i kod naših učenika razvijati svijest o tome koliko su važni solidarnost i tolerancija - poručuje mladi nastavnik.

“Ljudi iz cijelog svijeta predaju đacima koji sad lakše pamte gradivo", profesor Nemčić o svojoj nastavnoj metodi koja je oduševila učenike i nastavnike u drugim školama.

Biti učitelj nije samo posao. To je moj poziv. uživam učiti djecu novim znanjima...”, zato je postao učitelj.

“Imamo i akciju pomaganja škola u Africi kojima doniramo školski pribor i opremu”, o novopokrenutom projektu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu