Obavijesti

News

Komentari 133

Obitelj iz Splita: Imamo HIV, ali pokušavamo normalno živjeti...

Obitelj iz Splita: Imamo HIV, ali pokušavamo normalno živjeti...
1

ZARAŽENI MAJKA, KĆI I OTAC Splitska obitelj krije da je zaražena jer se boji diskriminacije. Svaka tri mjeseca moraju u Zagreb po terapiju, a za to jedva skupe novac

VIDEO

Evo godinu dana sam stariji i to je jedina promjena od kad smo se prošle godine čuli. Živi se, radi se, svi smo, hvala Bogu, dobro. Držimo se, ne damo se - kaže nam Splićanin koji već 16 godina živi sa stravičnom dijagnozom. Otkad smo prije godinu i pol pisali o njemu, kaže da se stvari nisu bitnije promijenile. I dalje i on i supruga i kći redovito uzimaju terapiju koja HIV drži pod kontrolom i normalno žive. Jedini im problem još uvijek predstavlja što svaka tri mjeseca svi moraju u Zagreb na kontrole a to, kaže, puno košta. 

- Pitao sam ja više puta možemo li sve to obaviti u Splitu. Nažalost ne možemo, prisiljeni smo ići u Zagreb, a put do gore je skup. Kad bi nam svaki treći mjesec netko platio autobusnu kartu sve bi bilo puno lakše -  kaže na muškarac (51) iz Splita koji nažalost nema stalni posao nego radi povremeno.

Kad su doznali da su zaraženi HIV-om svi su mjesec dana bili potpuno dezorijentirani i izvan sebe. 

- Moja žena, jedno od troje djece i ja, smo HIV pozitivni. Kad smo doznali dijagnozu mislili smo da je došao kraj svijeta - ispričao je Splićanin. Pretpostavljaju da se žena (45) prva zarazila na transfuziji u riječkoj bolnici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislili smo tada, vidjevši svoje nalaze, da ćemo svi umrijeti. Prvih mjesec dana svi smo bili potpuno uništeni. Testirao se potom i ostatak obitelji, a pozitivna je osim mene i žene bila i naša kći, danas stara 16 godina, naše srednje dijete. Kada sam doznao za kćer, poludio sam. Doma sam od muke popio litru rakije - ispričao je Splićanin.
Budući je kći najduže od  sve djece sisala, supružnici sumjnjaju da se tako i zarazila. 

Mogao bi doživjeti starost

Kaže da s virusom sasvim normalno živi zahvaljujući koktelu lijekova koji HIV drži pod kontrolom. Piju ih ujutro, popodne i navečer. Nitko ne zna za njihovu bolest.  

- Da me netko pita da biram između raka i ovoga, izabrao bih HIV. Barem mogu normalno jesti, piti i živjeti. Liječnici su mi rekli da uz redovito uzimanje terapije mogu doživjeti pristojnu starost - kaže naš sugovornik. 
Priznaje da mu crni humor dosta pomaže i da se ne šali na svoj račun bilo bi mu dosta teže. No obitelj dosta teško živi, jer je oboje roditelja nezaposleno, pa žive od socijalne pomoći. 

- Prije smo išli na kontrole svakih šest mjeseci, no zakon se promijenio pa nam ne smiju dati terapije za više od tri mjeseca. Tih 1500 kuna za put nemamo, a ne mogu nikoga ni pitati, jer bolest krijemo od okoline. Nažalost, živimo u takvom društvu u kojem i najbliži osuđuju zaražene i pribijaju ih na križ srama - tužno će. Povremeno radi na građevini, ali to im nije dovoljno.

- Imam još dvoje zdrave djece o kojima se netko treba skrbiti i omogućiti im budućnost - objašnjava te dodaje da nitko u njegovoj okolini ne može ni pretpostaviti s čime se nosi njegova obitelj. Nisu se povjerili čak ni obiteljskom liječniku jer se boje diskriminacije. Oni koji žele pomoći mogu za informacije javiti splitskoj udruzi HELP.

- Mislim da je testiranje jako važno i ljudi bi svakako trebali ići na njega. Iskreno, ranije nisam ni pomišljao da bih mogao biti zaražen, a virus sam u sebi nosio više od 10 godina prije nego su ga otkrili. Mogao sam još toliko - govori otac, ističući kako je terapija ta koja im spašava život. 

Ne može se iskorijeniti, ali se može suzbiti umnožavanje HIV-a

Danas preživljavanje uz HIV ovisi o čimbenicima poput pušenja, povišenog krvnog tlaka, načina prehrane, tjelesne aktivnosti i općenito o prihvaćanju tzv. zdravog načina života. 

Iako virus ne možemo iskorijeniti iz tijela, redovitim uzimanjem lijekova suzbija se umnožavanje HIV-a, a oslabljeni imunološki sustav se značajno oporavlja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!