Obavijesti

News

Komentari 29

Sovulj: Vojsku iz Rijeke smo direktno prevezli na Kornat

Sovulj: Vojsku iz Rijeke smo direktno  prevezli na Kornat
5

Tehničar-letač Josip Sovulj prvi je koji je tijekom suđenja za tragediju na Kornatu rekao da su pripadnike Bojne za specijalna djelovanja oko ponoći spustili na otok

VIDEO

Prihvati li sudsko vijeće Županijskoga suda u Zadru podnesak odvjetnika Mara Mihočevića, zastupnika obitelji stradalih vatrogasaca o kornatskoj tragediji bi mogao svjedočiti i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić. Obitelji smatraju da je bivši predsjednik kao vrhovni vojni zapovjednik tada odlučivao o svemu, a svoj stav temelje na iskazima bivšega ministra obrane Berislava Rončevića i  tadašnjega načelnika GS OSRH Josipa Lucića. 

- Lučić i Rončević se pozivaju da su dobili naredbe "odozgo", a to može biti samo Mesić. Prema tome gospodin Mesić može reći je li on izdavao naloge o tome kada i kako je vojska došla na Kornat i što je tamo radila - pojasnio je Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca Ivana Marinovića. 

Dio odgovora na ta je pitanja već u utorak dao svjedok Josip Sovulj, tehničar-letač iz baze HRZ-a u Divuljama. On je posvjedočio da je nakon spašavanja ranjenih vatrogasaca kasno navečer bio član posade helikoptera koja je išla na Trsat po pripadnike Bojne za specijalna djelovanja HV-a.

- U 22.30 sati smo poletjeli za Trsat i tamo stigli oko 23 sata sa zadaćom da ukrcamo vojsku. Pripadnike BSD-a iskrcali smo, koliko se sjećam, oko ponoći na otok Kornat - rekao je Sovulj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On je prvi svjedok do sada koji je decidirano rekao da su vojsku iz Rijeke prevezli izravno na Kornat, dok su svi dosadašnji svjedoci spominjali slijetanje na bazu u Zemuniku, te potom rano ujutro prevoženje vojnika na otok. 

- Istina je i to stoji u dokumentaciji da su jedan ili dva helikoptera išla po vojsku na Trsat, ali nitko od svjedoka, članova posade do sada nije rekao da je bio tamo. To je prvi puta izričito potvrdio ovaj svjedok - izjavio je odvjetnik Mihočević. 

Svjedok Sovulj je prvi spomenuo i četvrti transportni helikopter Mi8 koji je bio angažiran na dan tragedije, što do sada nitko nije spominjao, niti je igdje zabilježeno u službenoj dokumentaciji, u kojoj se navode samo tri takva helikoptera. 

U utorak je svjedočio Filip Butorović, također tehničar-letač, član posade helikoptera koji je prvi spašavao ranjene vatrogasce. Opisao je stravičan prizor na mjestu nesreće i loše vremenske uvjete pri spašavanju. U transportu su im pomagali HGSS-ovci iz Splita. 

- Jedan vatrogasac je sam ušao u helikopter i požalio se da mu je hladno. Utoplili smo ga. Mislim čak da je to bio Frane Lučić - rekao je Butorović. Dodao je kako je taj vatrogasac kojemu se ne sjeća lica tražio vode i cigaretu. Ispričao je da je pilot nadljudskim naporima zbog olujnog juga održavao helikopter u zraku.

- Ja sam morao paziti da rotor ne udari o stijenu usjeka - rekao je Butorović.

Suđenje se nastavlja u srijedu ispitivanjem četvorice šibenskih GSS-ovaca. Bit će to 32. ročište od početak suđenja na kojemu je svjedočila 91 osoba. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...