Obavijesti

News

Komentari 186

Plenković: Kod predsjednice ću možda ići s više od 90 potpisa

Plenković: Kod predsjednice ću možda ići s više od 90 potpisa
1

Čelnici HDZ-a i Mosta predstavili su javnosti detalje postignutog sporazuma. Petrov će biti predsjednik Sabora prve dvije godine, a onda će ga naslijediti netko iz HDZ-a

VIDEO

Nakon što je Most u četvrtak pristao na uvjete HDZ-a, u petak iza 12 sati javnosti su se obratili šefovi stranaka,  Andrej Plenković i Božo Petrov i predstavili neke detalje sporazuma.

Uživo iz Sabora: Izjave HDZ-a i Most-a Reporter: Luka Negovetić

Posted by 24sata Video on Friday, October 7, 2016

- Nakon izbora vodili smo temeljite, angažirane i partnerske razgovore i jučer smo postigli dogovor - rekao je Plenković.

Kazao je kako su dogovorili ustroj vlade i "rotirajući model" za mjesto predsjednika Sabora koji je opisao kao "jedno europsko rješenje".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prve dvije godine mandata predsjednik Sabora će biti Petrov, a druge dvije će biti predstavnik HDZ-a - kazao je Plenković.

Dodao je kako će ovo rješenje predstaviti našim stranačkim tijelima i Nacionalnom vijeću.

- Očekujem stabilnu parlamentarnu većinu, stabilnu hrvatsku vladu. Htio bih zahvaliti Petrovu i suradnicima koji su zajedno s nama radili na postizanju sporazuma za koji smatram da je kvalitetan

Petrov: Vjerujem da će se dogovoreno napraviti i sprovesti

- Na temelju zadnja tri tjedna na način na koji su vođeni pregovori možemo vjerovati da će ovo biti jedna stabilna vlada koja će uvesti promjene u Hrvatskoj i da tu nećemo stati. Zahvalio bih Plenkoviću i HDZ-u što su prepoznali naših 7 jamstava i koja će se odraditi. Vjerujem da će se sve što smo dogovorili da će se napraviti i sprovesti. Drago nam je što Most hoće participirati u vlasti i preuzeti odgovornost. Nastavljamo u smjeru u kojem smo krenuli još i prije izbora 2015. godine - rekao je Petrov.

Most Plenkoviću daje 15, a ne 13 potpisa?

Plenković je rekao da misli da će u ponedjeljak kod predsjednice doći možda i sa više od 90 potpisa. Petrov mu je rekao da će oni dati 15, a ne 13 potpisa. No, nisu kazali o kome se radi.

Petrov se dotakao i mjesta predsjednika Sabora na kojem je Most inzistirao. Dogovor je da to bude rotirajuća pozicija. Prve dvije godine na čelu Sabora će biti netko iz Mosta, a druge dvije netko iz HDZ-a.

'Bilo nam je bitno da sve tri najvažnije funkcije nisu u rukama jedne stranke'

- Bilo nam je bitno da sve tri najvažnije funkcije ne pripadaju samo jednoj stranci. Htjeli smo da prve dvije godine predsjednik Sabora bude netko iz Mosta - rekao je Petrov. Dodao je da nije riječ o kontroli.

Nije stvar samo kontrole, nego želimo da se promjene dogode. Predsjednik stavlja točke na dnevni red i on dodatno potiče da se dogode reforme - kazao je Petrov. 

- Mislim da smo postigli korektan dogovor za obje strane i mislim da će biti stabilna Vlada - kazao je Petrov.

- Ovaj aranžman je dobar. Kada su građani na izborima dali najveće povjerenje HDZ-u, a onda i Mostu bilo je jasno da su oni prvi s kojima ćemo razgovorati. To je dio onog puta vjerodostojnosti o kojoj smo govorili u kampanji. Ovaj aranžman će biti jamstvo stabilne vlade i stabilne parlamentarne većine - kazao je Plenković. Nije htio reći tko će biti predsjednik Sabora od strane HDZ-a.

- Imamo vremena dvije godine. Vidjet ćete tko su kandidati - rekao je Plenković.

Bit će određenih modifikacija ministarstava

Najavio je da će, uz izdvajanje energetike iz gospodarstva, biti još određenih modifikacija ministarstava. Potvrdio je da će vlada imati četiri potpredsjednika, tri iz HDZ-a i jednog iz Mosta.

Plenković je rekao da su precizno dogovorili da će Most imati jednog potpredsjednika vlade koji će biti i ministar Uprave. Most će dobiti i Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo zaštite okoliša, kojem je pripojena energetika.

Petrov i dalje nije u koaliciji: To je za mene suradnja

Petrov je rekao da je Most u suradnji s HDZ-om, a ne u koaliciji.

 - U svakom trenutku u kojem se otvorila bilo koja tema davali su se argumenti, koji su se odbijali i prihvaćali. To je za mene termin suradnja, a ne koalicija u kojoj se bez argumentacije prihvaćaju svi prijedlozi - rekao je Petrov.

------------------------------------

Plenković je prethodno u petak kazao da je Mostu dao »pravičnu, realnu i poštenu ponudu«, a na pitanje je li to ponuda s četiri ministarstva i predsjednikom Sabora na dvije godine, Plenković je odgovorio: "Slična". HDZ-ovu ponudu Most je usvojio u četvrtak navečer nakon što je održana telefonska sjednica Nacionalnog vijeća.

Navodno je najspornije u finalnoj fazi pregovora bilo je mjesto predsjednika Sabora, no kompromisno rješenje o rotirajućoj poziciji (dvije godine Most, dvije HDZ), pokazalo se prihvatljivim i Boži Petrovu, koji će navodno obnašati tu funkciju prve dvije godine mandata buduće Vlade. 

Most dobiva i mjesto potpredsjednika Vlade, a ime koje se neslužbeno spominje za tu funkciju jest ono Vlahe Orepića. 

U Vladinoj kadrovskoj križaljci, nadalje, HDZ će imati 15 ministarstava, a Most četiri. Mostovi ljudi dobit će Ministarstvo unutarnjih poslova (Vlaho Orepić), Ministarstvo pravosuđa (Ante Šprlje), Ministarstvo uprave (Ivan Kovačić ili Dubravka Jurlina Alibegović) te Ministarstvo zaštite okoliša, kojem je pripojena energetika (Slaven Dobrović).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 186
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21