Obavijesti

News

Komentari 27

Očekujemo da porezna reforma bude više socijalno pravedna

Očekujemo da porezna reforma bude više socijalno pravedna
7

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić istaknuo je kako je ova prva sjednica GSV-a početak kvalitetne suradnje socijalnih partnera i Vlade

VIDEO

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić istaknuo je kako je ova prva sjednica početak kvalitetne suradnje socijalnih partnera i Vlade.

- Ocjenjujem ovo kao dobar početak konstruktivnog dijaloga sa socijalnim partnerima- rekao je Ćorić.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH- a, rekao je kako očekuje da porezna reforma bude socijalno pravednija. Uoči sjednice istaknuo je kako reformom oni s manjim plaćama ništa ne dobivaju i kako ona ide na ruku onima s većim primanjima. 

- U prošlog godini EU je izdvojila nešto više od 17 milijuna kuna za razvijanje socijalnog dijaloga u RH. Sjednice GSV- a GSV-a nisu samo tripatitni socijalni dijalog, to je nešto više, pokušavanje zajedničkog rješavanja problema Vlade, sindikata i poslodavaca. Mi svake četiri godine u pravilu krećemo ispočetka. Gospodin Plenković poslao je danas pozitivnu poruku o važnosti tripatitnog socijalnog dijaloga, ali i spremnosti Vlade da kroz tripatitni socijalni dijalog dođemo do većeg zadovoljstva građana i do konkretnih rješavanja problema. Ono što smo mi sa sindikalne strane već više puta  naglašavali očekivanja da porezna reforma bude malo više socijalno pravedna, iako smo svjesni činjenice da se poreznom reformom ne mogu podizati plaće. Ali očekujemo da se kroz javnu raspravu uvaže dodatni prijedlozi, od toga da se možda uvede još jedna među stopa od 10 ili 12 posto kako bi radnicima koji imaju primanja na razini prosjećne plaće, moglo nešto ostati nešto kuna u džepu. Ili da se pomakne cenzus od 17.500 do višeg cenzusa do kojeg bi se oporezivala stopa od 40 ili možda čak i 50 posto. Tu mogućnost ćemo iskoristiti kroz javnu raspravu- rekao je Novosel. 

Damir Kuštrak iz Hrvatske udruge poslodavaca nada se da će reforma biti integralno rješenje te da neće biti bušenja sa raznih strana kao što je bilo u prošlosti.

- Što se tiče porezne reforme, HUP je uputio svoje očitovanje ministru financija. Ono je većim djelom pozitivno, mi smo upozorili na neke probleme, ali obzirom da će trajati javna rasprava, bit će prilike da se to raščisti. Važno je da je HUP još 2006. predlagao pojednostavljenje sustava. Ovo je pojednostavljenje sustava i nadamo se da će ministar biti principijalan da to bude jedno integralno rješenje, a ne da se sad počne bušiti sa raznih strana kao što je često bio slučaj u prošlosti- rekao je Kuštrak.

Na pitanje jesu li otvorili temu radnika koji rade kod više poslodavaca koje ova reforma ne prati, Novosel je još jednom ponovio kako sindikalci nisu imali mogućnost sudjelovati u radnoj skupini za izradu porezne reforme, a prijedlog 15 zakona dobili su tek prošli tjedan s prijedlogom da se o njima očituju u tri dana.

- To je bilo gotovo nemoguće i nismo uspjeli iščitati sve probleme. Preopširan je to paket reforme- rekao je.

Kuštrak je na to pitanje odgovorio kako su to stavili na dnevni red i kako će svakako biti riješeno.

- Obzirom da se uvode dvije stope, za razliku od tri, znači 98 posto onih koji su porezni obveznici zapravo će biti u toj jednoj jedinoj stopi pa će to biti znatno jednostavnije- rekao je.

Na pitanje povećanja poreza u turizmu, Kuštrak je rekao da od ključnih primjedbi koje je HUP imao, bila je upravo i ova.

- Jedna primjedba bila je da bi konačno trebalo izjednačiti PDV na lijekove bez obzira da li su na listi ili nisu. I druga je vezano na ugostitelje. Budući da je reforma cjelovita, do kraja javne rasprave bit će jasno kolje utjecaj PDV- a, a koliki je utjecaj ovih odbitnih stavki- rekao je.

Ministar Ćorić istaknuo je kako on ne bi rekao da se ministar turizma pobunio. Vjeruje da se neće od nekog aspekta reforme morati odustati nego da će ona proći ovakva kakva je.

- Riječ je o integralnom paketu koji promatra čitav niz aspekata i u tom kontekstu izdvajati jedan porezni oblik nije korektno. Ministru Mariću dajem potporu- rekao je Ćorić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"