Obavijesti

News

Komentari 49

Od danas: Počinje novi način kontrole migranata na granici

Od danas: Počinje novi način kontrole migranata na granici
7

Profilacija podrazumijeva kontrolu i intervju s migrantima kako bi se utvrdilo da li dolaze iz ratom pogođenog područja. Nova profilacija stupa na snagu u četvrtak

VIDEO

Čelnici policija Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije dogovorili u četvrtak na sastanku u Zagrebu da će od danas raditi zajedničku profilaciju i registraciju izbjeglica na makedonsko-grčkoj granici. 

Profilacija podrazumijeva kontrolu i intervju s migrantima kako bi se utvrdilo da li dolaze iz ratom pogođenog područja. Nova profilacija stupa na snagu u četvrtak.

POGLEDAJTE VIDEO: Dogovor ravnatelja policije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije o daljnjoj kontroli izbjegličke rute

Pokretanje videa...

01:42

Dogovorili su također da će se organizirano prevoziti izbjeglice od Gevgelije na makedonskoj granici do Austrije, i to svaka zemlja na ruti u svom aranžmanu.

Prema zajedničkom zaključku koje su potpisale sve zemlje sudionice sastanka, svaka zemlja će raditi zasebne kontrole izbjeglice, a tražit će da se u taj dogovor uključe i Bugarska i Albanija jer bi u slučaju čvrstog zatvaranja grčko-makedonske granice moglo doći do pritiska na te zemlje. 

Dominić: Nisu dogovorene kvote

Ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić rekao je da na sastanku nisu dogovorene kvote koliko će koja zemlja puštati izbjeglica. Kazao je i da prihvatni centar u Slavonskom Brodu ostaje.

Što se tiče izbjeglica koje su vratili Slovenci, oni će iz Hrvatske biti vraćeni u Srbiju i Makedoniju.

Prosvjed uoči potpisivanja izjave

Prije potpisivanja zajedničke izjave šefova policije u novom načinu profilacije izbjeglica ispred hotela Internacional u Zagrebu prosvjedovalo je desetak ljudi iz Inicijative za podršku izbjeglicama "Dobro došli".

- Neodržive politike usmjeravanja izbjeglica samo u Austriju i Njemačku sada stvaraju kontra-efekte te je zbog toga krajnje vrijeme da se sve zemlje uključe u rješavanje ove humanitarne krize i pruže podršku ljudima koji traže zaštitu. Austrija, Slovenija i Hrvatska, kao članice EU, trebaju se založiti za solidaran prihvat izbjeglica i pružanje privremene zaštite svima koji u masovnom broju dolaze iz ratom pogođenih zemalja (poput Sirije, Iraka i Afganistana), dok svima ostalima, koji zaštitu traže iz drugih razloga utemeljenih Ženveskom konvencijom, treba biti omogućen pristup procesu međunarodne zaštite - smatraju u inicijativi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a