• Članak
  • Komentari 42
  • Share 8
  • Tweet3

Od kućice do dvorca: Gdje su odrasli hrvatski tajkuni

OTKRIVAMO: Hrvatski tajkuni, vlasnici trgovačkih lanaca, trgovina ili industrija, rođeni su uglavnom u malim kućama koje su neki od njih i zaboravili

Nedjelja, 19. 10. 2008. u 18:11    Piše: B.R., Z.E., Ž. R.
Rodna kuća Miroslava Kutle danas je posve zapuštena. Luka Rajić rodio se u Konjicu, a obitelj je do Lukina rođenja živjela u selu Dubravice. Selo se sa sjeverne strane zove Gornje pišalo, a s južne Donje pišalo. Kuća je danas napuštena, ali netko ipak brine o njoj. Željko Kerum rodio se u zaseoku Kerumi pokraj Ogorja u općini Muć. Komin, na obali Neretve, rodno je mjesto duhanskog magnata, multimilijunaša Ante Vlahovića. U Antinoj rodnoj kući bile je jedna od zadnjih mlinica na neretvanskom području. Ivica Todorić rodio se u Kloštru kraj Ivanić Grada, no uvijek je rado dolazio u posjet djedu u zaseoku Todorići kraj Imotskog. Hotelijer Anđelko Leko rodio se u Lekinoj Borajni, nedaleko od Gruda. U zaseoku danas žive samo dvije starice. Vlasnik trgovačkog lanca Željko Pevec rođen je u Donjim Moštima pokraj Bjelovara. Kuća njegove supruge Višnje, srušena je.

RODNA KUĆA PRVOG TAJKUNA U HRVATA

Miroslav Kutle, čovjek koji je na vrhuncu moći posjedovao “arhipelag” u kojemu je bilo više od 160 poduzeća rodio se u zapuštenoj kućici u Širokom Brijegu.

LUKA RAJIĆ OD PIŠALA DO ŽENEVE
Rajićevi vuku podrijetlo iz Konjica, Bosna i Hercegovina. Nakon prodaje Dukata Luka Rajić s 2,1 milijardom kuna spokojno živi u Švicarskoj, u vili u Ženevi. U Zagrebu je sa suprugom podijelio vilu Okrugljak, Kuriju u Samoboru i druge vrijedne nekretnine.

TODORIĆA DVORI UVIJEK SU BILI VELIKI
Ivan Todorić, najbogatiji Hrvat svih vremena, rodio se u Kloštru pokraj Ivanić Grada, no uvijek je rado dolazio u posjet djedu u zaseok Todorići u općini Zmijavci kraj Imotskog. Rodna kuća njegova djeda i oca danas je napuštena i derutna, no Ivičina rodbina je u njenu susjedstvu podigla luksuzno zdanje. Sam Ivica danas je vlasnik luksuznih Kulmerovih dvora u podsljemenskoj zoni.

DR. IVIĆ PAŠALIĆ, ŠUICA KRAJ KUPRESA
Skromna rodna kućica liječnika iz Šuice koji je u visoku politiku ušao vozeći Zastavu 128, a danas ima investicije vrijedne više od 200 milijuna kuna. “Doktor” gradi velika stambena naselja u Zagrebu i Istri. Pašalić navodno rado navraća u rodni dom, a živi u vili u Remetama, u kojoj na 600 četvornih metara i tri etaže ima čak osam kupaonica, bazen i fitness studio.

KERUM JE OBNOVIO RODNU KUĆU
Željko Kerum, koji danas uživa u helikopteru i Maybachu, rodio se u zaseoku Kerumi pokraj Ogorja u općini Muć. Selo je udaljeno 40 km od Splita, u kojem će se Kerum uskoro kandidirati za gradonačelnika ili, kako Splićani kažu, poteštata.

ANTE VLAHOVIĆ OD ROĐENJA ŽIVI U BOGATSTVU
Komin, na obali Neretve, rodno selo Ante Vlahovića, bilo je jedno od najbogatijih sela cijele bivše Jugoslavije, a ni kuća obitelji Vlahović nije bila sirotinjska. Ante Vlahović danas “teži” više od 2,1 milijardu kuna i jedan je od najbogatijih Hrvata ikad.

>>> NASTAVAK TEKSTA PROČITAJTE OVDJE >>>

Tagovi: tajkuni, kuće, vile, kerum, todorić, kutle

Izdvojeni komentari 42 komentara Pogledaj sve komentare
19.10.2008., 20:00

vemi: Kad vidim iz koje su selendre došli, jasno mi je zašto su bili spremni na sve, samo da \"zarade\" lovu!

19.10.2008., 19:27

simpić: Tko je jamio,jamio je!

19.10.2008., 22:34

konkretno007: naš narod je vrlo čudan...samo kukaju i žale se na vlast... na sve živo se žale, a ništa konkretno ne poduzimaju. Ja ne znam što se ne skupe i ne izađui na ulice kako bi javno prosvjedovali protiv onoga što im se ne sviđa, a ne sviđa im se mnogo toga koliko vidim. Zato izađite i javno recite što vam ne paše i ne valja, a ne da se konstantno puca u prazno. Ne kaže se đabe, kakva vlast, takvi i ljudi.... prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar