Obavijesti

News

Komentari 158

Okupljalište neonacista: Srušit će rodnu kuću Adolfa Hitlera

Okupljalište neonacista: Srušit će rodnu kuću Adolfa Hitlera
3

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast Hitleru

VIDEO

Rodna kuća Adolfa Hitlera bit će srušena, a na njezinu mjestu niknut će nova zgrada, objavio je u ponedjeljak austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka.

Ministar Sobotka je za Die Presse rekao kako je poslušao preporuku vijeća stručnjaka u koju je uključena bečka židovska zajednica kao i vodeći austrijski povjesničari.

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast nacističkom diktatoru. 

Vlada je prvi korak poduzela u srpnju odlučivši zaplijeniti kuću privatnoj vlasnici koja nije htjela surađivati u procesu prenamjene te zgrade u javnu korist. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Temelji kuće ostat će nedirnuti, a novu građevinu koristit će humanitarna organizacija ili javni sektor, rekao je Sobotka. 

Toj odluci vlade protive se neke udruge, poput nevladinog Međunarodnog vijeća za spomenike i povijesna mjesta koje smatra da kuća treba ostati kao autentično memorijalno mjesto koje će pomagati u demistifikaciji nacističke ideologije. 

Pitanje kuće izazvalo je i rasprave između 17 tisuća stanovnika Braunaua, od kojih neki žele da se ona pretvori u izbjeglički centar, a drugi da postane muzej posvećen austrijskom oslobođenju od nacističke vladavine, piše AFP.

Austrijski državni autoritet za spomenike izrazio je nezadovoljstvo zbog uništenja zgrade koja je dio zaštićenog povijesnog centra Braunaua. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a