Obavijesti

News

Komentari 89

Nova dužnost: Frljić više neće biti intendant riječkog HNK

Nova dužnost: Frljić više neće biti intendant  riječkog HNK
1

Oliver Frljić, intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u srpnju odlazi s te pozicije i pridružuje se timu za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture

VIDEO

Oliver Frljić, intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u srpnju odlazi s te pozicije i pridružuje se timu za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture. Do raspisivanja natječaja i izbora njegovo nasljednika, Kazalište će voditi dr.sc. Marin Blažević.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Oliver Frljić s mjesta intendanta HNK Ivana pl. Zajca u srpnju ove godine prelazi u tim za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture (EPK) dok će za vođenje Kazališta, do raspisa natječaja za intendanta i samog izbora, Gradskom vijeću biti predložen dr. sc. Marin Blažević, dosadašnji ravnatelj Opere. Utvrđeno je to na danas održanoj sjednici Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca.


Naime, dobivanjem titule Europske prijestolnice culture, Rijeka je još jednom potvrdila svoj europski identitet i opredijeljenost za europske vrijednosti, ali i preuzela odgovornost realizacije različitih programskih linija ponuđenih u knjizi kandidature.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U okviru pripremanja kandidature za Europsku prijestolnicu kulture Oliver Frljić je kao jedan od članova riječkog EPK tima, bio zadužen za koncipiranje kazališnog programa. U tom je kontekstu osmišljena suradnja s nekim od najznačajnijih europskih redatelja, skupina i institucija, od kojih posebno treba izdvojiti Rimini Protokoll, Jan Lauwersa i Needcompany, Oskarasa Koršunovasa te Krystiana Lupu - imena čiji rad je europska kazališna publika odavno prepoznala i honorirala, redovite goste najznačajnijih europskih festivala i kazališnih kuća. 


Osvajanjem titule Europske prijestolnice kulture pred Rijeku je postavljena i obaveza realizacije ovih suradnji. S obzirom na zahtjevnost i ozbiljnost ove programske linije unutar EPK projekta, ali i s obzirom na odgovornost koju zahtijeva funkcija intendanta nacionalnog kazališta, Oliver Frljić svoj će rad u Rijeci nastaviti u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, odnosno na pripremi i realizaciji teme nazvane „Podijeljeni gradovi“ koja u prijavnoj knjizi kandidature predstavlja okosnicu trećeg programskog pravca „Doba moći“. 


Ujedno, Frljić će svojim redateljskim radom izvan Hrvatske kao i budućim kontaktima u okviru toga, i dalje predstavljati specifičnosti vlastitog umjetničkog usmjerenja, ali i dodatno doprinijeti prepoznatljivosti Rijeke kao hrvatskog grada koji je ponio titulu prijestolnice kulture.


Nastavit će, dakako, blisko surađivati s HNK Ivana pl. Zajca upravo u okviru realizacije EPK programa, a time se ujedno ispunjava i zacrtani cilj druge sezone HNK – internacionalizacija kazališta, čime Rijeka može doista postati veliki europski grad u Hrvatskoj. 


Svojim dosadašnjim intendantskim radom, Oliver Frljić revidirao je koncept nacionalnog kazališta, a s dr. sc. Marinom Blaževićem kao bliskim suradnikom pokazao je da nacionalno kazalište ne mora biti muzej sjećanja na izmaštanu nacionalnu prošlost, već da može aktivno promišljati društvenu zbilju u kojoj djeluje. 


Daljnjim radom, u realizaciji projekta europske prijestolnice kulture, Oliver Frljić potvrđuje svoju odgovornost u okviru razvoja ne samo riječke, nego i hrvatske kulture, a svakako i svoje povjerenje u Rijeku kao grad koji titulu Europske prijestolnice kulture i zaslužuje", stoji u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag