Obavijesti

News

Komentari 140

Opoziv ušao u proceduru: Evo koliko dana još ima Orešković

Opoziv ušao u proceduru: Evo koliko dana još ima Orešković
1

Sada Vlada ima osam dana da se očituje o tom prijedlogu. Ako se ne očituje u tom roku, Sabor može već deveti dan, 16. lipnja odlučivati o opozivu premijera Oreškovića

VIDEO

Sada je i službeno. HDZ je prikupio dovoljna 42 potpisa zastupnika i predsjednik Sabora Željko Reiner u srijedu je na početku sjednice u dnevni red uvrstio prijedlog procedure za izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću. 

Postavlja se pitanje: Što sada?

Procedura je slijedeća:  Sada Vlada ima osam dana da se očituje o tom prijedlogu. Ako se ne očituje u tom roku, Sabor može već deveti dan odlučivati o Oreškovićevu opozivu. To, u praksi, znači da bi se o Oreškovićevom opozivu moglo odlučivati već u idući četvrtak, 16. lipnja.

Ovdje valja napomenuti kako je službeni rok 30 dana od dana uvrštenja u dnevni red, kako je to bio slučaj i sa prijedlogom izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, za što Sabor ima krajnji rok za odlučivanje do 18. lipnja.  Budući da je riječ o suboti, glasanje o opozivu Karamarka trebalo bi se održati najkasnije u petak 17. lipnja.  No, sada je posve izvjesno da do glasanja o Karamarku neće doći. Naime, predsjednik Sabora je već u utorak navečer kazao da je po njemu logičnije da se prvo ide u izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću. A ako do toga dođe, odnosno onog momenta kada se 'sruši' Oreškovića, zajedno s njim pada i cijela Vlada. Prema tome, glasanje o opozivu Karamarka, kako je naveo Reiner, u tom slučaju više ne bi imalo smisla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon što 'padnu' premijer i Vlada počinje teći rok od 30 dana da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Ako do 17. srpnja u Saboru neće biti mandatara i Vlade koja uživa povjerenje u Saboru, predsjednica raspušta Sabor i raspisuje izbore. Od te odluke predsjednice do datuma novih izbora mora proći 30 do 60 dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a