Obavijesti

News

Komentari 96

'Orepićeve i Grmojine izjave su neprimjerene i udar na Ustav'

'Orepićeve i Grmojine izjave su neprimjerene i udar na Ustav'
1

Na pitanje je li premijer prije odluke o rekonstrukciji mišljenje stranke i Kluba zastupnika HDZ- a, Jandroković kaže da je Predsjedništvo stranke uvijek informirano o tome što će i kako činiti...

VIDEO

Potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) i najvjerojatnije novi predsjednik Sabora poručio je u Hrvatskom saboru kako su današnje izjave Mostovaca Vlahe Orepića i Nikole Grmoje potpuno neprimjerene.

- Smatram ih čak i udarom na ustavni poredak i zlouporabu institucija. Mislim da si visoki dužnosnici, zastupnici, bivši ministri takve stvari ne smiju dozvoljavati, da je to opasno i da je to neprimjerena poruka građanima. Velika je šteta počinjena politički od njihovih nastupa i izjava- rekao je Jandroković.

Istaknuo je kako HDZ prikuplja potpise za smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova te da razgovaraju sa svima Saboru o tome.

- To dobro ide- poručio je dodavši kako paralelno rade i na prikupljanju potpisa za novu parlamentarnu većinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vjerujem da ćemo vrlo skoro imati informacije koje će značiti stabilizaciju većine u Hrvatskom saboru i sveukupne situacije u političkom prostoru- kaže Jandroković.

Istaknuo je kako sadašnja situacija nema nikakve veze s onom koja se dogodila prošle godine kada je na čelu HDZ- a bio Tomislav Karamarko. 

- Tada je HDZ rušio Vladu, bio sam protiv toga. Međutim, ovog puta radi se o tome da su Mostovi ministri izglasali nepovjerenje svome kolegi i udarili Vladu u kojoj sjede. Normalno je bilo da je predsjednik Vlade tako reagirao. Ovo su dalje sve spinovi koji su karakteristični za Most. Metodama manipulacije pokušava se utjecati na javno mnijenje. Nesuvisle priče oko povezanosti Plenkovića sa Agrokorom i Todorićem nemaju nikakvog smisla, one su izmišljene, no očito da Most ne zna na drugačiji način već samo tako- kaže.

Na pitanje odakle Mostu podaci da 10 godina nije obavljen porezni nadzor u Agrokoru i jesu li zlouporabili državni represivni aparat, Jandroković kaže da u ovom trenutku nema dokaza da se radi o zlouporabi, ali da postoje sumnje.

- Ali tu postoje indicije budući da se barata podacima koje mi drugi zastupnici nemamo, a koje imaju članovi Mosta. Tu postoji sumnja da se zaista zloporabio represivni aparat, aparat prisile, no to će morati gospoda iz Mosta jako dobro objasniti. Oni su došli na političku scenu kao oni koji se bore protiv uhljeba, sada su postali najgori uhljebi jer se ne žele maknuti iz svojih ministarstava. Došli su kao oni koji se bore protiv zlouporaba državnog aparata, a sada se čini da oni postaju zloupotrebitelji tog državnog aparata. Bave se stvarima koje su, po mom mišljenju, u demokratskom sustavu neprimjerene, opasne i štetne za demokratski poredak u RH- poručuje Jandroković. 

Na pitanje je li premijer prije odluke o rekonstrukciji mišljenje stranke i Kluba zastupnika HDZ- a, Jandroković kaže da je Predsjedništvo stranke uvijek informirano o tome što će i kako činiti.

- Predsjednik je odmah po završetku ove situacije izvijestio Predsjedništvo i dobio jednoglasnu potporu. Rad predsjednika Plenkovića i njegovih suradnika je uvijek potpuno transparentan, jasan i ne sjećam se da je u HDZ- u bilo rasprava u tom demokratskom tonu, svi govore ono što je potrebno, svi su vrlo otvoreni, tako da o bilo kakvom autokratskom načinu vladanja uopće nema smisla govoriti- kaže Jandroković. 

Na pitanje mogu li HDZ- ovci svoje mišljenje otvoreno reći i javno, a ne samo unutar stranke, Jandroković prvo poručuje da ne razumije. Na ponovljeno pitanje da li, kao što kaže da vrlo otvoreno mogu razgovarati s predsjednikom Plenkovićem i izreći svoje mišljenje, mogu suprotno mišljenje izreći i javno jer kao što se vidjelo na sjednici Vlade, troje ministara je izletjelo van iz Vlade jer su se usprotivili Plenkoviću, Jandroković kaže da se u tom slučaju nije radilo o izricanju mišljenja.  

- U HDZ- u, kao što dobro pratite, ljudi iznose svoja mišljenja i kada su vani, pred kamerama, ali ovdje se ne radi o izricanju mišljenja, nego o tome da su trojica ministara koji su članovi Vlade izglasali nepovjerenje svome kolegi i odluci Vlade i mislim da je sasvim normalno da više ne mogu biti dio te Vlade. To je sasvim demokratski, ovdje se ne radi o mišljenju nego o poziciji ministra financija i ako između njih ne postoji povjerenje i ne vjeruju predsjedniku Vlade koji je stao iza svog ministra, ja ne znam zašto uopće i danas iskazuju želje da više budu ministri- istaknuo je Jandroković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu