Obavijesti

News

Komentari 325

Štrajkaši i Uprava CA nisu se dogovorili: Štrajk se nastavlja

Štrajkaši i Uprava CA nisu se dogovorili: Štrajk se nastavlja
8

Croatia Airlines nije prihvatila dva od ukupno četiri zahtjeva sindikata zbog čega piloti i stjuardese nastavljaju štrajk. Bili su spremni na prekid štrajka od 14 sati

VIDEO

Croatia Airlines nije prihvatila dva od ukupno četiri zahtjeva sindikata zbog čega piloti i stjuardese nastavljaju štrajk, piše dnevnik.hr. Oni su bili spremni od 14 sati prekinuti štrajk pod uvjetom da Uprava CA pristane na njihove zahtjeve. 

Upravi CA uputili prijedlog za prekid industrijskih akcija

Treći dan štrajka sindikati HSPP-a i SKOZ-a najavili su konferenciju za novinare u 13 sati u Buzinu pokraj Zagreba. Ujedno su i Upravi CA uputili prijedlog za prekid industrijskih akcija danas u 14 sati uz istodobnu uspostavu svih linija.

Njime traže nastavak pregovora o aneksu novom Kolektivnom ugovoru uz preduvjet osiguranja pravnih pretpostavki za osiguranje prava na industrijske akcije te primjenu prava iz kolektivnog ugovora 2012. godine od 15. 5. 2013. i za vrijeme trajanja pregovora. HSPP je pritom istaknuo da je voljan posebno razmatrati stavku o godišnjim odmorima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Štrajkaši od uprave zahtijevaju i davanje izjave poslodavca kojom će 42 bolovanja od 29. 4 do 2. 5. 2013. smatrati opravdanim, odnosno nedostatnim za otkazivanje ugovora o radu članovima kabinske posade kao i da se poslodavac obveže da neće dovoditi u pitanje legalnost industrijskih akcija, ni dovoditi u nepovoljan položaj radnike koji su u njima sudjelovali. Sve navedeno sindikati su, ističu, ponudili s ciljem očuvanja opstojnosti kompanije, normalizacije poslovanja i omogućavanja realizacije budućih poslova.

Uprava CA: Štrajkašima nećemo isplatiti plaće

Uprava Croatia Airlinesa je poslala priopćenje u kojem piše da su odmah spremni pregovarati uz uvjet da sindikati okončaju štrajk i vrate se za pregovarački stol.

- Radnici neka se vrate svojim poslovima, a sve u cilju normalizacije letačkih operacija i zaustavljanja daljnje štete. Što se ostalih uvjeta tiče, predmet pregovora je upravo Kolektivni ugovor stoga ne možemo pristati na primjenu prava iz isteklog KU 2012.  Ukoliko se postigne dogovor na obostrano zadovoljstvo, Poslodavac je spreman odustati od najavljenih otkaza kabinskom osoblju koje je zloupotrijebilo bolovanje na Praznik rada.  Također, premda smo svjesni svojih pravnih mogućnosti, spremni smo suzdržati se od preispitivanja zakonitosti industrijskih akcija, ako se pregovori nastave odmah. Ipak, radnicima koji nisu radili zbog sudjelovanja u štrajku nećemo isplatiti plaću za dane provedene u štrajku - piše u priopćenju Uprave CA. 

Novi sindikat: Holdingu nije načinjena šteta

Od sedam sati ujutro stjuardesama i pilotima solidarnost tzv. bijelim štrajkom iskazuju i radnici Zagrebačkog holdinga, odnosno Tržnica Zagreb, Vodoopskrbe i odvodnje, Novi sindikat - podružnice Zagrebparking te Nezavisni sindikat radnika Zagrebparkinga koji su štrajkali do 10 sati. No, poručili su ranije, neće to utjecati na redovito obavljanje djelatnosti tih podružnica.

Iako je uprava Zagrebačkog holdinga tužila Novi sindikat zbog štrajka jer tvrde da štrajk nije bio zakonit jer nije najavljen na vrijeme, iz Novog sindikata poručili su da su zadovoljni postignutim.

- Štrajk je bio uspješan. Zadovoljni smo odazivom. Šteta za Holding je minimalna, može se mjeriti u lipama, ali smo pokazali da nećemo dopustiti da se igdje u zemlji krše radnička prava - kazali su iz Novog sindikata.

Strojovođe u štrajku od 12 do 14 sati

Sindikat strojovođa Hrvatske najavio je održavanje štrajka solidarnosti sa sindikatima pilota i kabinskog osoblja Croatije Airlinesa u sklopu kojega će zaustaviti sve vlakove od 12 do 14 sati. Nakon 12 sati svi vlakovi trebali bi biti zaustavljeni u prvome sljedećem kolodvoru, koji bi trebali napustiti nakon 14 sati.

- Zbog najavljenog štrajka solidarnosti određeni broj vlakova neće voziti, dijelu vlakova bit će skraćena relacija putovanja, a dio vlakova krenut će sa zakašnjenjem. Očekuje se da će željeznički putnički prijevoz teći s poteškoćama tijekom cijelog dana - objasnili su. Detaljan popis vlakova koji će kasniti, stajati ili neće voziti možete provjeriti na stranici www.hzpp.hr.

Ako Uprava CA postigne dogovor sa sindikatima pilota i kabinskog osoblja štrajk se neće održati. 

"Imaju primanja i do 28.000 kuna"

Štrajk je počeo u utorak, a CA je zbog štrajka dosad izgubila oko dva milijuna kuna. 

"Obični zaposlenici Croatia Airlinesa" poslali su medijima priopćenje u kojem kažu kako se oni protive štrajku jer žele nastavak poslovanja kompanije i ne žele postati dio velikog broja nezaposlenih u Hrvatskoj. 

- "Mi, "obični zaposlenici" Croatia Airlinesa, koji čine veliku većinu kompanije pokrenuli smo potpisivanje peticije protiv štrajka Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskih sindikata prometnih pilota (HSPP). Peticija je pokrenuta jer želimo nastavak poslovanja Croatia Airlinesa i ne želimo postati dio velikog broja nezaposlenih građana u Hrvatskoj. U trenutku kada u Hrvatskoj građani štrajkaju jer ne primaju redovno plaću naši kolege štrajkaju jer im prosječna primanja iznose i do 28 tisuća kuna - stoji u priopćenju. 

'Plaće koje kasne pet dana nisu pravovaljan razlog za štrajk'

Sindikalni čelnici čiji sindikati djeluju u ZET-u najavili su štrajk za nedjelju 19. svibnja, na dan lokalnih izbora i to između 4 i 6 sati. U njemu će prema najavama sudjelovati 4000 radnika. Na najavu štrajka reagirali su iz Sindikata hrvatskog vozača. Tvrde da su predstavnici radnika iznijeli gluposti na štetu radnika koji rade u ZET-u, posebno na račun vozača tramvaja i autobusa. 

-  Vozači u ZET-u čine maksimalno 40% od ukupno zaposlenih radnika, a njima se svakodnevno manipulira kao da oni čine većinu zaposlenih, što ni u kojem slučaju nije istina, a najavljeni štrajk u nedjelju trebali bi provesti samo vozači s obzirom na to da oni rade, danju,  noću, praznikom, nedjeljom, dakle svim danima, dok Uprava i razno razne službe, rade samo radnim danom -  stoji u priopćenju. Dodali su da plaće kasne, ali pet dana što nije pravovaljani, a ni moralni razlog za štrajk. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 325
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a