Obavijesti

News

Komentari 22

Ostaje li Uskok bez ključnih dokaza protiv Željka Dolačkog?

Ostaje li Uskok bez ključnih dokaza protiv Željka Dolačkog?
1

Odvjetnik Davor Cahun smatra da neke radnje vještakinje nisu bile pokrivene valjanim nalogom tužiteljstva i traži od suda da se njezin vještački nalaz, kao plod trule voćke, izdvoji kao nezakonit

VIDEO

Obrana policijskog inspektora Željka Dolačkog, optuženog da je fingirao provalu u sef koji se nalazio u središtu zagrebačke krim policije u Heinzelevoj ulici i iz njega odnio zlato i novac, zatražila je od sudskog vijeća da iz spisa izdvoji nalaz vještakinje policijskog Centra za forenzička vještačenja Ivane Bačić.

Odvjetnik Davor Cahun prigovarao je u cijelosti iskazu vještakinje jer je uzorke, tvrdi,  izuzela i nalaz sačinila bez valjanog pismenog naloga tužiteljstva. S obzirom na navedeno predlaže da se dokaz izuzme kao nezakonit kao i sve pravne radnje proizašle iz njega kao plod otrovane voćke. 

Vještakinja je povezala tragova boje nađene na prepiljenim vratima sefa s tragovima čestica boje koje su nađe u torbi Željka Dolačkog. Te čestice odgovaraju pili, kojom je prema optužnici prepiljen sef, a za Uskok, je upravo taj dokaz ono što najviše tereti Dolačkog.  

Obrana pak ističe da je vještakinja imala nalog za vještačenjem izuzetih tragova, a ne za izuzimanje tragova. Pored toga sudsko vijeće morat će utvrditi i  je li vještakinja ovlaštena za samostalno izuzimanje tragova. Naime, na upit člana sudskog vijeća, odgovorila je da je, ako je s njom krim tehničar. No iz njezina iskaza proizlazi da u trenutku kada je spornu boju uzimala sa sefa, krim tehničara nije bilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vještakinja je sporne tragove izuzela 8. travnja 2016., u večernjim satima na poziv jednog od istražitelja u prostoriji u policiji, gdje je sef bio deponiran, no ne zapečaćen ili ograđen. Kazala je da je nakon što je na temelju naloga tužiteljice vještačila tragove izuzete s očevida na fotografijama vidjela da su tragovi boje na sefu obilni.

- Zvala sam policajca Antonija Gerovca te sam ga pitala mogu li se izuzeti dodatni tragovi. On me pozvao da dođem oko 19, 20 sati, van radnog vremena, a kazao mi je da je prethodno razgovarao s tužiteljicom. Uručili su mi nalog i ja sam izuzela te tragove - kazala je vještakinja.

- A gdje u nalogu piše da dođete u Heinzlovu i izuzmete tragove - zanimalo je odvjetnika Davora Cahuna.

Pitanje je zbunilo vještakinju, koja se pravdala da se  ne razumije u pravne procedure. Problem je u tome što je na spornom nalogu navedeno da se vještače izuzeti tragovi, a na da se tragovi izuzimaju, što po stavu obrane znači da provedene radnje nisu obuhvaćene nalogom.

Podsjećamo, policijskog inspektora Željka Dolačkog Uskok tereti da je od  22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti ukrao i za sebe zadržao gotovo 290 tisuća eura, 640.000 kuna te preko dva kilograma zlata.
Zlato i novac nisu pronađeni. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a