Obavijesti

News

Komentari 58

Ostojić poručio Piculi: Stranka se ne može voditi iz Bruxellesa

Ostojić poručio Piculi: Stranka se ne može voditi iz Bruxellesa
1

"Osoba koja je ginula za ovu stranku, pa čak i doslovno, ima pravo biti kandidat. Hoće li me članstvo poduprijeti, to će oni odlučiti", rekao je Ranko Ostojić

VIDEO

Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova, najavio je da će se kandidirati za čelno mjesto SDP-a.

Ostojić kaže da stranci treba čelnik koji je neće voditi iz Bruxellesa već iz Zagreba te osoba koja će uspjeti stabilizirati stranku. U intervjuu za HRT rekao je da je spreman za najteže bitke.

"Osoba koja je ginula za ovu stranku, pa čak i doslovno, ima pravo biti kandidat. Hoće li me članstvo poduprijeti, to će oni odlučiti", rekao je. 

"Ovo nisu laka vremena za SDP, i s tim se moramo suočiti. Naša su očekivanja bila velika i žao mi je da smo ostali razočarani", rekao je Ostojić. 

Naglasio je da nema tabora u SDP-u, da bilo koji član stranke može dati svoj glas onome koga preferira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Nema tu zamjeranja", rekao je. 

O povratku Aleksandre Kolarić, koja je također najavila kandidaturu za predsjednicu SDP-a, odlučuje njezina matična organzacija, rekao je, a službeni kandidati znat će se tek kada Glavni odbor raspiše izbore.

Svojim suparnicima na unutarstranačkim izborima poručio je da neće pristati na prljavu kampanju.

"Pozivam sve da misle na SDP, da shvate da bi naše eventualno sukobljavanje izazvalo dodatne raskole, a SDP-u raskol ne treba", poručio je.

Što se odgovornosti za neuspjeh na izborima tiče, Ostojić je rekao da su u statutu SDP-a odavno utvrđeni demokratski standardi kada se odgovara za izborni neuspjeh. Najkasnije u roku od 150 dana od svih izbora svako rukovodstvo koje je vodilo izbornu kampanju ide na test. Na inzistiranje novinarke o osobnoj odgovornosti zbog gubitka izbora, rekao je da se može posuti pepelom, ali da treba pustiti članove da sami odluče je li on čovjek koji može ujediniti stranku. 

"Mi ne možemo dopustiti da koalicija HDZ-a i Mosta radi što želi, trebamo stvoriti snagu kao oporba, biti stožerna stranka ljevice", rekao je Ostojić.

Picula: Stranka se može voditi i iz Bruxellesa

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula potvrdio je u srijedu da se, ako postane predsjednik SDP-a, ne namjerava povući iz Europskog parlamenta te ocijenio kako se stranka može voditi i iz Bruxellesa.

"Stranka se može voditi iz Bruxellesa, može se voditi iz Zagreba, ali se ne može voditi samo iz Zagreba", kazao je Picula u razgovoru za RTL te najavio da će, postane li predsjednik SDP-a, zagovarati decentralizaciju stranke, kako bi županijske i gradske organizacije imale veći utjecaj.

"Mislim da SDP kao stranka koja se želi vratiti na vlast i promovirati svoje programe ne gubi ništa s predsjednikom koji je ujedno i zastupnik u Europskom parlamentu. On može s te pozicije itekako dobro doći razvoju politike SDP-a u Hrvatskoj, razviti kontakte koji će biti na korist SDP-u i Hrvatskoj", rekao je Picula.

Podsjetio je da je u Europski parlament dva puta izabran najvećim brojem preferencijalnih glasova te ocijenio kako ga ta potpora obvezuje.

"Mislim da je dužnost predsjednika stranke komplementarna s onim što radm u Europskom parlamentu i podsjećam da zbog političkih okolnosti još neko vrijeme nisam i ne mogu biti zastupnik u Saboru", dodao je.

Picula je naglasio kako je SDP bio i ostaje stranka lijeve, socijaldemokratske orjentacije i najuvjerljiviji zastupnik tih vrijednosti.

"Jednako tako, ne treba negirati i sakrivati pogled pred slabostima kojih je SDP doista pun. To je razlog zašto sam istaknuo kandidaturu za predsjednika stranke. Moja je motivacija dvostruka. Prije svega kao građanin želim u političkoj utakmici snažnu, modernu, socijaldemokratsku stranku europske provenijencije. Drugo, želim da moja stranka doista predvodi demokratske procese i potiče razvoj Hrvatske. Smatram da sam zreo za takvu funkciju, imam iskustva i želio bih vratiti SDP-u i svima koji ga podržavaju jedan dio onoga što je SDP dao meni", poručio je Picula.

Uvjeren je da SDP mora redefinirati niz vlastitih političkih pozicija i zastupati građane izložene posljedicama prekarijata. "Vrijeme proleterijata je dobrim dijelom prošlo, ovo je vrijeme tzv. prekarijata, kada ljudi ostaju bez posla ili su nesigurni u vlastiti posao, neovisno jesu li privatnici ili rade u državnom sektoru i tu SDP prije svega mora postati politički amblem i zaštita tih ljudi", ocijenio je Picula.

Dodao je da SDP treba otvoriti put unutarstranačke demokratizacije i pozvati na dijalog sve koji mu mogu pomoći u afirmaciji novih politika.

Picula se raduje sučeljavanju s drugim kandidatima, a usporedbe s Ivicom Račanom, pa i ona da je jednako neodlučan, mu ne smetaju. "Ja ću se vjerojatno naslušati svega i svačega u ovoj kampanji, jer moja kandidatura i mogućnost da budem izabran nekima neće biti po volji. Što se tiče usporedbe s Račanom, ona mi laska. Ivica Račan je u mom životu odigrao veliku ulogu", kazao je Picula.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!