Obavijesti

News

Komentari 179

'Izborna šutnja je besmislica, treba ukinuti sva ograničenja'

'Izborna šutnja je besmislica, treba ukinuti sva ograničenja'
1

Institucija izborne šutnje pretpostavlja da mi cijelo vrijeme slušamo stranačku promidžbu i da se dan prije kampanje povučemo i donosimo odluku. No to nije istinito...

VIDEO

U nedjelju u 7 sati otvorena su birališta na kojima građani hrvatske biraju deveti saziv Hrvatskoga sabora. O tome tko će osvojiti zastupničku fotelju odlučiti može 3,799.609 hrvatskih birača. 

Institucija izborne šutnje pretpostavlja da mi cijelo vrijeme slušamo stranačku promidžbu i da se dan prije kampanje povučemo i donosimo odluku. No to nije istinito, realno niti moguće, govori nam politički analitičar Žarko Puhovski.

Smatra kako je institucija izborne šutnje potpuno besmislena te da treba ukinuti sva ograničenja osim za glasačko mjesto.

- Točno tako funkcioniraju Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo - dodaje Puhovski. Kaže kako su od izborne šutnje odustale Finska, Norveška i Nizozemska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U petak je bilo sučeljavanje i to se nakon ponoći nije smjelo komentirati, a sučeljavanje je završilo dva sata prije - daje Puhovski primjer koji upućuje na besmislenost ove odredbe.

Pita se kako kazniti nekoga tko je prekršio izbornu šutnju ako taj pobijedi na izborima. Sankcija za kršenje šutnje ne postoji. Ipak, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) i jučer je pozvao kandidate da je poštuju.

- Suzdržite se od izborne promidžbe u dane izborne šutnje, poštujte zakonske odredbe i sve što DIP bude naložio - poručio je Branko Hrvatin. Izborna šutnja u Hrvatskoj traje na izborni i prethodni dan. Tako je, primjerice, i u Crnoj Gori, Mađarskoj, Sloveniji, Ukrajini...

U susjednoj Bosni i Hercegovini izborna šutnja traje 24 sata, a u Srbiji počinje čak dva dana prije izbora. I u Češkoj je zabrana objavljivanja izjava, intervjua i fotografija kandidata aktualna tri dana. U Italiji izborna šutnja počinje, kao kod nas, dan prije izbora. Međutim, čak dva tjedna prije toga ne smiju se objavljivati izborne procjene, dok je punih mjesec dana prije izbornog dana na televiziji zabranjeno izgovarati imena kandidata. U Španjolskoj izbornih anketa ne smije biti pet dana prije izbora. Ipak, mnoge zemlje našle su legalne trikove kojima zaobilaze zabrane, a tu si novi mediji, koje ni na koji način nije moguće kontrolirati. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) zaprijetila je blokadom svih neregistriranih telefonskih brojeva s kojih tijekom izborne šutnje budu slali promidžbene SMS-ove i MMS-ove. Ipak, pozivi da se glasuje za određene stranke stizali su jučer s mobitela, a Puhovski je uvjeren kako će stotine današnjih misa također sadržavati izbornu promidžbu.

- Englezi i Amerikanci imaju koncept da izbori ne smiju biti u nedjelju kako ne bi došli s pritiskom iz crkve. Kod njih se izbori održavaju utorkom. I kod nas bi to bilo dobro, posebno za ljude koji vikendom žele nekamo otputovati - govori Puhovski. Nažalost, dodaje, nema naznaka promjene.

- Kod nas se ne mijenjaju ni evidentne nepravde u izbornom sustavu - zaključuje.     

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 179
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora