Obavijesti

News

Komentari 65

Panenić upozorio: Zatvaranje rafinerije u Sisku je neizbježno

Panenić upozorio: Zatvaranje rafinerije u Sisku je neizbježno
1

Dugoročna poslovna strategija MOL-a do 2030. nazvana je „Enter tomorrow“. Panenić se boji da bi to moglo bi moglo, kako je rekao, postati E.T. - naučna fantastika za INA-u

VIDEO

Ministar zaštite okoliša i energetike, Mostov Slaven Dobrović jutros ispred Banskih dvora potvrdio je da će se ugasiti Rafinerija nafte u Sisku. 

- Što znači izgubiti rafinerije? Mi moramo shvatiti da je cijelo društvo u tranziciji. Idemo u postfolno društvo, konzumacija derivata se smanjuje, neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti. Druga je stvar što se ta tranzicija mora napraviti tako da se vodi računa o radnim mjestima - rekao je Dobrović dodajući da tu brigu mora voditi država. 

Na pitanje znači li to razgradnju Rafinerije, kaže kako počinje rasprava o tome kako to riješiti i u što transformirati proizvodne kapacitete. 

-  U neko doba će se to definitivno morati zatvoriti, ali ne nauštrb ljudi i otpuštanjem radnika. Pitanje je i otpremnina, to treba napraviti na zdrav način, sačuvati radna mjesta -  kaže Dobrović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rekao je kako se razgovori o tome već vode. 

-  Razgovor o tome se već događa, prvo na razini vlade, a onda i s našim partnerom MOL-om - rekao je.

Stanka u Saboru zbog INA-e

Klub zastupnika Mosta tražio je stanku u Saboru kako bi progovorili o problemu INA-e i MOL-a. 

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić u ime Kluba zastupnika Mosta podsjetio je kako je Uprava MOL-a 13. listopada odobrila dugoročnu poslovnu strategiju MOL grupe do 2030. godine pod nazivom „Enter tomorrow“ te kako su preuzeli obvezu podupiranja razvoja INA-e. No, analiza pokazuje kako je u INA-i došlo do pada svih pokazatelja poslovanja. 

-  Tom strategijom želi ojačati svoj položaj u srednjoj i istočnoj Europi, postati vodeća kemijska grupa u toj regiji, a to je ulagati oko 1,5 milijarde dolara svakih pet godina. Drago nam je da naš strateški partner u INA-i ima ovako ambiciozne planove, ali isto tako se nadamo da će ti planovi biti pretočeni u zajedničku strategiju s hrvatskom Vladom. Međutim, ja još nisam vidio niti naznaku tog plana. Ja se samo bojim da to „Enter tomorrow“ ne bi postalo „E.T.“ – naučna fantastika za INA-u.  Bojim se da su nam ta nadanja uzaludna. Hrvatsku naftnu struku, politiku i javnost uznemirila je izjava gospodina Zsolta Hernadija, predsjednika Uprave MOL- a i bjegunca od hrvatskog pravosuđa koji je rekao da će MOL grupa slijediti svoj poslovni put i planove sa ili bez INA-e. Mi smo ušli 2003. godine u strateško partnerstvo s ciljem da se osigura razvoj INA-e u budućem vremenu kao samostalno vertikalno integrirane kompanije gdje su međusobnim ugovorima o suradnji određeni ciljevi i međusobne obveze. Strateški partner MOL preuzeo je obvezu podupiranja razvoja INA-e, povećanje proizvodnje ugljikovodika, širenje prodajne mreže i sve u cilju jačanja energetske sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske. Nažalost, kad sad pogledamo analizu koja dolazi iz renomirane svjetske konzultantske kompanije, pokazuje se pad svih pokazatelja poslovanja. Tržišni udio INA-e je pao za 19% u veleprodaji, 17% u maloprodaji, prerade nafte je smanjena za 26% - rekao je Panenić.

Panenić: Moramo zauzeti čvrst stav oko Ine

- Nama se prigovara da vodimo plansku ekonomiju, a svi mogu vidjeti iz pokazatelja poslovanja da je poslovanje Ine unazađeno. Nama se prigovara da donosimo političke odluke, a mađarski premijer Viktor Orban je prisustvovao poslovnim sjednicama MOL a i sudjelovao u raspravama. Vidimo da je tamo dopušteno, a ovdje nije dopušteno hrvatskoj Vladi da prati poslovanje Ine kao jedne od strateških kompanija. U najkraćem roku treba poduzeti aktivnosti i zauzeti čvrst stav - poručio je Panenić novinarima ispred sabornice, ali i upozorio kako je gašenje rafinerije u Sisku neizbježno.
 
- Bez obzira kako mi trpjeli stanje, izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno - rekao je. 

Maras: Moramo zaštititi radna mjesta

- Radnici će doći će pod ovrhu jer HDZ i Most podržavaju zatvaranje rafinerije Sisak. Mi ne podržavamo. Ne želimo da se naša radna mjesta zatvaraju kako bi se mađarska radna mjesta otvarala. Mi ćemo sjest i na prugu kako bi spriječili da se nafta odvozi. Most i HDZ su kapitulirali pred MOL-om, a mene zanima ima li s tim veze Karamarko i konzultantica koja je radila za MOL i kolega Petrović koji je član HDZ-a, a radi za MOL- rekao je SDP-ov Gordan Maras na sjednici Sabora dok se vodila rasprava oko izmjena Ovršnog zakona zbog čega je od Reinera dobio sankciju zabrane govora do kraja dana.

U Marasovu obranu stao je Ivan Pernar.

-  Smatram da je pitanje rafinerije izuzetno važno pitanje i da je kolega Maras imao pravo iskoristiti svoje dvije minute kako bi govorio o tome- rekao je Pernar.

Bulj: Ja sam protiv zatvaranja rafinerije

Mostov Miro Bulj komentirao je novinarima slučaj rafinerije u Sisku i hoće li se ona zatvoriti.

-  Ja sam protiv zatvaranja rafinerije u Sisku. Rafineriju u Sisku treba obraniti, ona je od nacionalnog interesa- rekao je. 

-   Na pitanje je li o tome razgovarao s ministrom Dobrovićem, Bulj je rekao  kako rafinerija treba opstati kao nacionalni strateški interes. 

-  Ako pogasimo sve rafinerije, bit ćemo samo tranzit nečijih interesa.

Na pitanje odakle Tomislavu Paneniću i Mostovcima informacija da bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao iz rafinerije u Budimpešte, Bulj ne zna ništa o tome.

-   To je Panenić rekao i on očito ima informaciju. Nisam s njim razgovarao o tome i ne znam ništa o tome- rekao je. 
Naime, Panenić je u Saboru, govoreći o problemu INA- e i MOL- a, rekao kako ima informacije da će se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivati iz rafinerija u Budimpešti i Bratislavi.

-  MOL nastoji u ovome vremenu do odluke Arbitražnog suda što prije implementirati svoju strategiju prestanka rada Rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačiti modernizaciju Rafinerije u Rijeci. Ja se bojim da je to stvaranje pretpostavki da na kraju zatvore se i jedna i druga. Prema raspoloživim informacijama koje imam, time bi zapravo kontinentalno dio Hrvatske opskrbljivo se iz moderniziranih svjetskih standardno rafinerija u Budimpešti i Bratislavi, a naš mediteranski dio, jadranski dio on bi se opskrbljivao putem terminale u lukama- rekao je.

 


 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)