Obavijesti

News

Komentari 0

Papandopulovu operu izvodi 250 zagrebačkih studenata

Papandopulovu operu izvodi 250 zagrebačkih studenata
4

Muzikolozi su nakon 43 godine pronašli operu slavnog skladatelja, a studenti četiri zagrebačke akademije i fakulteta prvi će je put postaviti na scenu

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

U zagrebačkom HNK-u ove subote ispisivat će se povijest dok mladi entuzijasti prvi put budu izvodili izgubljenu operu koju je Boris Papandopulo skladao 1972. godine. Praizvedba opere bit će isključivo djelo 250 studenata.

Svaki trenutak vezan za prvu izvedbu opere “Madame Buffault” je spektakularan, povijesni ili ekskluzivan. Počev od toga da je vodstvo 28. Muzičkog bijenala Zagreb odlučilo da ovogodišnje izdanje tog tradicionalnoga glazbenog festivala počne upravo praizvedbom tog djela, pa do toga da unikatno glazbeno djelo pripremaju polaznici Akademije dramske umjetnosti, Muzičke akademije, Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Davor Višnjić/PIXSELL

Najprije su morali prevesti libreto s njemačkoga, da bi potom napravili i uvježbali koreografiju, scenu, kostime, osvjetljenje, animirane projekcije, uvježbali orkestar i zbor. Uz nužno vodstvo svojih profesora kao mentora. Ali je ipak sav zamisliv posao isključivo djelo studenata koji su osmislili čak i plakate za prvo izvođenje opere gotovo pola stoljeća otkako je napisana i četvrt stoljeća od smrti velikog skladatelja. Njegova supruga Zdenka Papandopulo bila je ganuta na konferenciji za novinare, na kojoj su najavili ovakvo otvaranje Muzičkog bijenala.

- Ovo je nakon 24 godine prvi put da se u matičnoj ustanovi (HNK) izvodi jedno djelo Borisa Papandopula - kazala je, a intendantica HNK Dubravka Vrgoč posebno je bila oduševljena i radom studenata kojima je HNK ove godine širom otvorio vrata.

Davor Višnjić/PIXSELL

- Ovim se otvara varijanta da najbolji među njima i ostanu u HNK, čime bismo si osigurali generacijski kontinuitet - kazala je.

Ovo nije prvi put da četiri fakulteta surađuju na ovakav način. Oni su još 2009. godine organizirali svoje studente kako bi izveli “Čarobnu frulu” W. A. Mozarta, a sljedećih godina uslijedili su još i “Carmen” (G. Bizet), “Ivan Grozni” (S. Prokofjev), “Slavuj” (I. Stravinski), “Orfej i Euridika” (C. W. Gluck).

Davor Višnjić/PIXSELL

- Oni kroz ovakav projekt stječu svoje kompetencije - rekao je dekan Akademije likovnih umjetnosti Aleksandar Ilić. Dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević objasnio je da su muzikolozi i studenti vratili u život jedno umjetničko remek-djelo, izrazito važno za hrvatsko kulturno naslijeđe. - U HNK je na sceni upravo prva proba, tamo sad vlada kreativni kaos - kazao je na presici, a mi smo slučajno točno znali o čemu je riječ jer smo navratili pogledati na djelu svu tu akademsku umjetničku mladost i njihove mentore. I doista je bio kreativni kaos, ali takav da ga je bilo užitak gledati. Redateljica Dora Ruždjak-Podolski bila je sva u elementu.

- Odi naprijed!!! Ti, da!!! To mora ići jače!!! - dovikivala je iz prvog reda dok su se nevjerojatno mladi operni pjevači smjenjivali na sceni, a studentski orkestar u rupi ispred pozornice pratio upute i korekcije svog dirigenta Mladena Tarbuka.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa