Obavijesti

News

Komentari 10

Petorica milicajca SAO Krajine osuđeni za ubojstvo u Udbini

Petorica od njih su proglašeni krivima za ubojstvo Ala i Ćazima Vilića 23. kolovoza 1991. godine, nakon uhićenja i privođenja u prostorije pokraj nogometnog igrališta

VIDEO

Petorica pripadnika voda za specijalne namjene tzv. Milicije SAO Krajine u utorak su na riječkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno proglašeni krivima za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u kolovozu 1991. u Udbini, odnosno ubojstvo dvojice Bošnjaka, bratića Ala i Ćazima Vilića, dok su dvojica oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Danu Radočaja Gajotu i Nikolu Ćuruviju sudsko je vijeće pod predsjedavanjem sutkinje Jesenke Kovačić osudilo na po 15 godina zatvora, Đorđe Kosanović je osuđen na 12 godina, Radoslav Korać na deset, a Dragan Galović na šest godina zatvora. Preostala dvojica optuženih u ovom slučaju, Damir Radočaj i Dane Radočaj zvan Jablan, oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza da su izravno sudjelovali u ubojstvima. 

Optužnicu je podiglo gospićko Županijsko državno odvjetništvo 2008. godine, usklađujući je temeljem Zakona o konvalidaciji s optužnicom Javnog tužilaštva u Kninu tzv. Republike Srpske Krajine iz siječnja 1992. godine. Naime, protiv njih sedmorice je pokrenut postupak u Kninu nedugo nakon ubojstva dvojice bratića.

U međuvremenu su sva sedmorica postala nedostupna hrvatskom pravosuđu, pa im se u Rijeci sudilo u odsutnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Petorica od njih su proglašeni krivima za ubojstvo Ala i Ćazima Vilića 23. kolovoza 1991. godine, nakon uhićenja i privođenja u prostorije pokraj nogometnog igrališta u Udbini, koje su se tada koristile kao stožer postrojbe kojom je zapovijedao Dane Radočaj Gajota.

Zajedno s njima je priveden i Ćazimov brat Jasmin, ali je on pušten na slobodu. Nepravomoćno je utvrđeno da su obojicu pretukli, zbog čega je Ćazim u tim prostorijama i preminuo. Alu Vilića su potom odveli do jame kod Gospića, ubili ga hicima iz vatrenog oružja te tijela obojice bacili u jamu. Tijela su iz jame izvučena već nakon mjesec dana i predana obiteljima, a u postupku pred sudom u Kninu su petorica optuženih priznala da su pretukli Viliće.

Ova ubojstva ocijenjena su ratnim zločnima jer se na taj način nastojalo zastrašiti i protjerati hrvatsko i bošnjačko stanovništvo iz udbinskog kraja, utvrdio je sud.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a