Obavijesti

News

Komentari 70

Petrov o Karamarku: Ne želim se zamarati s prepucavanjima

Petrov o Karamarku: Ne želim se zamarati s prepucavanjima
1

Sve je rečeno. Gospodin Karamarko sam je sve rekao. Treba prvo vidjeti što se dogodilo, komentirao je Petrov najnoviji slučaj koji potresa vladajuću koaliciju i zahtjev za Karamarkovom ostavkom

VIDEO

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov (Most) komentirao je slučaj vezan za suprugu Tomislava Karamarka i zahtjev za ostavkom prvog potpredsjednika.

- Sve je rečeno. Gospodin Karamarko sam je sve rekao. Treba prvo vidjeti što se dogodilo - rekao je u srijedu u Duborvniku Božo Petrov.

Dodao je i kako se više ne želi zamarati s međustranačkim prepucavanjima jer 'Vlada dobro funkcionira', javlja Dnevnik.hr.

Podsjetimo, nakon što je tjednik Nacional objavio kako je Ana Karamarko lobirala za MOL, njezin suprug u utorak je pozvao Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da istraži je li u poslovnom odnosu tvrtke njegove supruge i savjetnika MOL-a Josipa Petrovića bilo povrede zakona, odnosno sukoba interesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

SDP je već danas u Saboru zatražio Karamarkovu ostavku.

'Bitno mi je da poslovni dio protječe normalno'

Inače, tportal je objavio u srijedu opširan intervju s Petrovom u kojem se potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta dotakao brojnih aktualnih političkih tema.

Nisam nikada o tome s njim razgovarao i ne znam ima li ikakve političke ambicije. Most je u ovo ušao neovisno o Tihomiru Oreškoviću i bilo kome drugome, odgovorio je Božo Petrov na pitanje novinara Tportala hoće da li je točno da će  premijer Orešković ući u Most i postati predsjednik stranke.  

Na pitanje kakva je komunikacija na dnevnoj bazi između njega i premijera i između njega i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, Petrov je rekao: 'Meni je bitno da poslovni dio na koordinaciji Vlade protječe normalno'. 

'Ne mogu se mijenjati početni dogovori'

Dotakao se i navodnih ultimatuma HDZ-a.

- Osim poslovnog odnosa unutar vlade, drugi odnos koji imamo je odnos političkih stranki i taj dio za mene nije dobar jer smatram da treba postojati bolja, normalnija komunikacija i ne smiju postojati bilo kakvi ultimatumi. No, ono što za mene definitivno ne smije postojati su pokušaji mijenjanja nečega što se vi na početku dogovorite. Vi ste s točno dogovorenim stavkama krenuli u suradnju, stavke koje su prvi dan i prvi sat pregovora jasno definirane. I sada se taj dio pokušava revidirati. Zbog čega, zbog koga? Naš uvjet za suradnju je bilo 6 ministarstava. Ne znam zašto netko smatra da ćemo mi nakon četiri mjeseca promijeniti ploču, a pogotovo na ovakav način. Priča oko toga da će netko drugi kadrovirati u ministarstvima – neće. Govorim o MUP-u i policiji  - kazao je Petrov.

'Odnos između Mosta i HDZ-a nije onakav kakav bih volio da bude'

Petrov je potvrdio da odnosi između stranaka ne funkcioniraju onoliko dobro koliko bi mogli funkcionirati.

- Koordinacijska tijela između Mosta i Domoljubne koalicije se sastaju svaki tjedan. Taj dio postoji, ali ne funkcionira na način na koji bi to bilo najpoželjnije. Što se tiče usuglašavanja reformi i taj dio ide. Ali odnos između dviju stranaka nije onakav kakav bi ja volio da bude. Sa suradnicima bih volio da bude bolji odnos - kaže Petrov. 

'Neka prekinu suradnju, ali mi samo inzistiramo na onome što su potpisali'

Napomenuo je kako će Most, ako će im Domoljubna koalicija  stopirati svaki zakon, iste predložiti za referendum, a ako se HDZ ne složi s tim referendumom i prekine suradnju kazao je: 'Ako oni smatraju da treba prekinuti suradnju zbog toga što mi inzistiramo na onome što su potpisali, neka prekinu'. 

- Stvarno sam sit govora i objašnjavanja međuodnosa dviju političkih stranaka. Volim govoriti o pozitivnim stvarima, o promjenama koje radimo. Što znači što ću ja 15 minuta govora potrošiti na političke odnose, kad će oni i dalje možda postojati, a reforme će prolaziti svojim tokom? Sad bih trebao trošiti vrijeme na to je li se volimo ili ne volimo. Briga me je li se volimo ili ne volimo, mene samo interesira da promjene prođu - rekao je Petrov.

'Nisam za to da se o Ini raspravlja preko medija'

Na pitanje koje je Mostovo rješenje za Inu, Petrov je rekao: 

- Dok trenutno traju dva arbitražna procesa za koje postoje informacije da imamo razloga biti optimistični, govoriti o prekidanju arbitraže, samo znači dovođenje Hrvatske u lošiji pregovarački položaj. Time štetimo i Inu i državu. Uopće ne vidim razloga zašto bi se žurili. Ja znam da je u ovom trenutku položaj i poslovanje Ine slabije jer se ne ulaže dovoljno i zbog toga bi trebalo određene stvari požuriti. Ali ako ćemo gledati neto na kraju arbitražnog postupka, onda se nama ne treba žuriti. Ali sigurno se u bilo kakve dogovore i pregovore ne smije ulaziti s definicijom da Hrvatska slabo stoji. Ja bih volio znati tko je taj koji je informirao nekoga da slabo stojimo, odakle dolaze te informacije. Po informacijama koje ja dobivam kao potpredsjednik Vlade, mi smo dobri. Zanima me zbog čega bi trebali srljati? Nisam za to da se o Ini raspravlja preko medija, Most je bio prisiljen izaći u medije kada smo vidjeli gdje se kolo pokušava odvrtiti. To smo uspjeli spriječiti i jednog dana će se to znati. Smatram da je Ina nama toliko strateški bitna da moramo biti pažljivi kada donosimo bilo kakve odluke i izjave. 

O 'privatnom obavještajcu': Svi trebamo biti pažljiviji s onim što govorimo

Na pitanje da komentira izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je izjavila je da je bivši ravnatelj SOA-e bio privatni obavještajac Zorana Milanovića, Petrov je rekao: 'Svi trebamo biti puno pažljiviji s obzirom na položaj koji imamo u javnom prostoru, s onim što govorimo. Na stranu sve što se događalo, u trenutku kada određene stvari izustite, trebate pružiti dokaze. Inače to nije korektno. Zbog toga smo odmah na početku kada se stvorio “slučaj Lozančić” naglasili, ako je izgubio povjerenje i navodno prekršio zakon, da želimo znati po kojem članku, koje je djelo u pitanju. Bez toga nije korektno razgovarati niti o smjeni. Ako postoji krimen neka snosi posljedice, ako ne postoji krimen oslobodite čovjeka od javne ljage. Ili neka utvrde krivnju, ili neka se ispričaju čovjeku'.

O svećeniku Prceli: postoji odgovornost za izgovorenu riječ

Na pitanje postoji li ista odgovornost za izgovorenu riječ i u slučaju svećenika Luke Prcele, Petrov je potvrdio.

- Postoji da, slažem se u potpunosti rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a